Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Χαρατσάκι χαρατσάκι για τα σένα το ΄χτισα


Διαβάστε ένα άρθρο για τον παραλογισμό που φτάσαμε να παρακαλούμε να διατηρηθεί το χαράτσι στα ακίνητα...


Λοιπόν είναι κωμικοτραγικό αυτό που συμβαίνει με τη φορολόγηση των ακινήτων. Είμαι από τους τυχερούς που δεν έχω κληρονομήσει χωράφια και σπίτια και από μικρός δεν με ενθουσίαζε καθόλου η ιδέα να χρωστάω 25-30 χρόνια για να μπορέσω να πω ότι μετά σπιτώθηκα...
Τότε  με έλεγαν χαζό που δεν έπαιρνα δάνειο όπως οι περισσότεροι. Σήμερα οι φίλοι μου με ζηλεύουν, γιατί δεν πληρώνω χαράτσι και οι τιμές των ενοικίων έχουν πέσει.
Όμως αυτό που γίνεται σήμερα με το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο για τα ακίνητα, που σύμφωνα με τους κυβερνώντες θα αντικαταστήσει το χαράτσι, είναι παρανοϊκό.
Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι ότι ακόμα και οι αντιδρώντες βουλευτές της Ν.Δ υπό τον Ιορδάνη Τζαμτζή , έφτασαν να ζητήσουν από το Γιάννη Στουρνάρα, να παραταθεί η ισχύς του χαρατσιού και για το 2014, και ο νέος φορολογικός νόμος για τα ακίνητα να ισχύσει από το 2015.
Μάλιστα. Δηλαδή εδώ έχουμε μια πολιτική ομολογία ότι το χαράτσι που ήρθε σαν έκτακτο μέτρο με την προοπτική να φύγει, όπως είχε πει ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, όχι  μόνο θα μείνει άλλα είναι και ότι καλύτερο για τις τσέπες μας, απ' όποιο νέο φορολογικό νομοσχέδιο προκύψει.
Αναφορικά τώρα με το περιεχόμενο του υπό διαβούλευση φορολογικού νομοσχεδίου για τα ακίνητα  οι ερωτήσεις μου προς τους ιθύνοντες είναι οι εξής:
Είναι φανερό ότι  στόχος με αυτή την υπερφορολόγηση της ακίνητης περιουσίας , είναι να πέσουν οι τιμές σε σπίτια και ενοίκια. Τότε, γιατί δεν  πέφτουν οι αντικειμενικές  αξίες  των σπιτιών; Γιατί αν κάποιος καταφέρει να πουλήσει το ακίνητο του σε αυτή  τη νεκρή αγορά, θα το πουλήσει σε πολύ χαμηλή τιμή, ενώ αν δεν τα καταφέρει και μείνει στην κατοχή του, θα φορολογηθεί με βάση μια αντικειμενική αξία πολλαπλάσιας τιμής.
Ερώτημα  δεύτερο: Μιλάμε για χιλιάδες κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Γιατί δεν εξαιρείται τουλάχιστον η πρώτη κατοικία από το φορολόγηση μέχρι τουλάχιστον την εξόφληση του στεγαστικού δανείου, ώστε και όσοι μπορούν ακόμα και αποπληρώνουν τις δόσεις τους να συνεχίσουν να το κάνουν;
Στη "Διαύγεια" πολίτες στέλνουν καθημερινά την ιστορία του και ότι με το νέο νόμο που προωθείται ουσιαστικά οδηγούνται σε δήμευση της ακίνητης περιουσία τους .
Το δράμα του κληρονόμου
Σας παραθέτω μια χαρακτηριστική περίπτωση ενός κληρονόμου. Ο κ. Β. Μακρής ιδιωτικός υπάλληλος καλείται να πληρώσει φόρους για μη εκμεταλλεύσιμα οικόπεδα. Γράφει στη Διαύγεια:
"Αξιότιμε κ. Στουρνάρα και λοιποί Κυβερνώντες,
Η ανικανότητά σας να καταπολεμήσετε την εκτεταμένη φοροδιαφυγή, να απολύσετε μη ικανούς δημοσίους υπαλλήλους (μειώνοντας το κόστος του κράτους) και να εισπράξετε τα βεβαιωμένα χρέη, σας οδήγησε στη κατασκευή ενός εκτρώματος που φορολογεί και σταδιακά απαξιώνει και δημεύει την ακίνητη περιουσία κάθε πολίτη.
Να σας αναφέρω κατάφορες αδικίες που η οικογένειά μου υφίσταται, σε σχέση με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας:
Κληρονομήσαμε οικόπεδα από τον παππού εντός σχεδίου πόλης της Καλαμάτας, σε περιοχή που ο Δήμος δεν έχει ανοίξει και δε έχει αποζημιώσει τους δρόμους, που από το έτος 1910 προβλέπει το ΓΠΔ της πόλης. Στα χαρτιά λοιπόν μας ανήκουν και τα οικόπεδα και η μη διανοιγμένοι δρόμοι, ανάμεσα στα οικόπεδα.
Καλούμαστε και ήδη πληρώνουμε για τα έτη 11-12 και 13 φόρους τόσο για τα οικόπεδα όσο και για τα τετραγωνικά των δρόμων που προβλέπονται για πολεοδόμηση. Έχουμε επανειλημμένως καλέσει το Δήμο να τα αποζημιώσει τα επικείμενα και να ανοίξει τους προβλεπόμενους δρόμους, χωρίς αποτέλεσμα.
Για τα εν’ λόγω οικόπεδα η αντικειμενική αξία είναι 1500 ευρώ το τ.μ. ενώ η αγοραία για το 2012 (αποδεδειγμένα) είναι γύρω στα 800 με 900. Μετά την μόνιμη επιβολή του νέου χαρατσιού, η αγοραία αξία θα μειωθεί ακόμα πιο πολύ. Θα κληθούμε λοιπόν το 2014 και εσαεί (μέχρι να αλλάξει ο κατάπτυστος νόμος σας) να πληρώνουμε φόρο για αξία που δεν υφίσταται και για γη που δεν αποφέρει ΚΑΝΕΝΑ εισόδημα, αλλά και για τμήματα γης που στα χαρτιά μας ανήκουν αλλά είναι δρόμοι, τους οποίος ο Δήμος αρνείται να ανοίξει.
Είναι πραγματικός παραλογισμός!
Σε φίλους και νέα παιδιά συνιστώ να φύγουν από τη χώρα και να πάνε την περιουσία τους και να φτιάξουν τη ζωή τους εκεί που θα τους σέβονται και θα αναγνωρίζουν την αξία και όχι θα προχωράνε ανάλογα σε ποιά κομματική λίστα βρίσκονται γραμμένοι.
Σας ευχαριστώ για το μέλλον που μας φτιάξατε. Ας πάτε στο καλό και εσείς και η φάρα σας. Και φυσικά μη περιμένετε την ψήφο μας.
Λυπάμαι για την κατάντια της χώρας μου, που αγαπώ.
Με καθόλου εκτίμηση (είστε υπουργός 2 χρόνια πλέον και μας δείξατε την ικανότητά σας),
Β. Μακρής
Ιδ. Υπάλληλος, Ηλ. Μηχανικός".
Τα δράμα του πολύτεκνου
"Είναι ντροπή και έκτρωμα αυτό το σ/ν, φορολογεί τον πολύτεκνο, όπως τον άγαμο. Διώκεται η κατοχή της ιδιοκτησίας στον Έλληνα πολίτη…
Πουθενά στον κόσμο δεν φορολογείται κάτι, το οποίο δεν σου αποδίδει… φορολογείται ΜΟΝΟ το εισόδημα που τυχόν κερδίζεις.
Είναι κατάντια σε ημέρες Εθνικής Εορτής και Επετείου του «ΟΧΙ» να εισηγούνται τέτοια νομοσχέδια… οι υπουργοί μας.
Πότε επιτέλους θα συλληφθεί η τρομοκρατική οργάνωση κάποιων άσχετων από παιδαρέλια, που εισηγούνται τέτοια νομοσχέδια;;;
Κ. Υπουργέ,
Γιατί μας κοροϊδεύετε με τη διαβούλευση, αφού δεν λειτούργησε 24-28/10!!
Αλλά και να λειτουργούσε πότε την λάβατε υπόψη σας;;;
Ένας θεσμοθετημένος φορέας από την Κυβέρνηση, είναι η ΟΚΕ… γιατί ούτε εκεί δεν στέλνετε το σ/ν όπως είστε υποχρεωμένος, για να εκφέρει γνώμη πάνω σε αυτό;
Έχουμε δημοκρατία επιτέλους ή κάτι άλλο;
Μάνα, ήρθαν οι κομμουνιστές να μάς πάρουν τα σπίτια και τα κτήματα!!!
- Θα έρθουν παιδάκι μου οι Κομμουνιστές και θα μας πάρουν τα σπίτια, μού έλεγε η φουκαριάρα η μάνα μου, χαμηλώνοντας τη φωνή της, λες και κάποιοι ήταν γύρω μας και θα μάς άκουγαν… Κι ας μην είχαμε εκείνα τα χρόνια δικό μας σπίτι, αφού μέναμε στο ενοίκιο…
- Γιατί μαμά; Ρωτούσα με απορία, και αντί για απάντηση συνέχιζε…
- Και το κτήμα με τις ελίτσες, τίποτα δε θα μας αφήσουν οι κερατάδες, αν έρθουν στα πράματα…
Τα χρόνια πέρασαν και να που ήρθε το 2013 για να ζήσω τις παιδικές μου φοβίες!!!
Μάνα ήρθαν οι Κομμουνιστές να μας πάρουν τα σπίτια και τα κτήματα…
Ευτυχώς, μανούλα, που δε ζεις για να το δεις… Εμείς ζούμε τον εφιάλτη, εμπεδώνουμε τον Κομμουνισμό, ισοπέδωση – ισότητα των πάντων προς τα κάτω… Όχι ανισότητα προς τα πάνω, για να πάει η κοινωνία μπροστά, όπως μαθαίναμε κάποτε…
Και η ειρωνεία, μανούλα μου, είναι ότι η φιλελεύθερη Νέα Δημοκρατία ή Λαϊκή Δεξιά ή όπως αλλιώς τη λένε, εφαρμόζει τον Κομμουνισμό στη χώρα που αιματοποτίστηκε για να τον αποτρέψει!!!"
Βολές και από Τζήμερo
"Είναι αντισυνταγματικός, παράλογος, άδικος καθώς στην ουσία πρόκειται για δήμευση της περιουσίας σε δόσεις. Αλλά είναι και αναποτελεσματικός! Δεν είναι δυνατόν να φορολογείται το μη εισόδημα! Ουκ αν λάβοις! Και μάλιστα την ίδια στιγμή που η διασπάθιση του ιδρώτα του φορολογούμενου από το σύνολο του Δημόσιου Τομέα καλά κρατεί. Αυτός ο νόμος θα δώσει τη χαριστική βολή στην οικονομία. Μακάρι να δώσει και την χαριστκή βολή στην κατσαπλιάδικη πολιτική Σαμαρά -Στουρνάρα, που απέδειξαν ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από την «οικονομική αντίληψη» του ΣΥΡΙΖΑ", επισημαίνει.
Αναμένουμε να δούμε  τελικά που θα κάτσει η μπίλια και να τελικά θα πανηγυρίζουμε γιατί θα παραταθεί το χαράτσι ...
 Φώτης Νάκος 
 NEWS247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου