Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Δύο μαθήτριες από την ακριτική Τήλο γράφουν τι σημαίνει 28η Οκτωβρίου γι'αυτές

Δάκρυα στα μάτια και ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν οι ομιλίες δύο μαθητριών από την Τήλο, στις οποίες με λιτά λόγια περιέγραψαν τι σημαίνει γι αυτές η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου....
 Σήμερα, οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου του νησιού αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν στον εορτασμό και ντύθηκαν στα μαύρα, τόσο ως ένδειξη πένθους για τον αγαπημένο τους καθηγητή που έχασαν, όσο ως έκφραση διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία.
Οι φωνές της μικρής Χριστίνας μαθήτριας δημοτικού και της Πόπης που πηγαίνει γυμνάσιο ακούστηκαν σε όλο το νησί και αποτυπώθηκαν στις μνήμες όλων.
Από τη μία η Χριστίνα μιλάει για μία Ελλάδα που καμαρώνει το παρελθόν της αλλά δεν πολεμά για το παρόν της και από την άλλη η Πόπη για ένα θρυλικό «ΟΧΙ», «μια μικρή λέξη που λίγοι όμως έχουν το θάρρος να την προφέρουν στην φασιστική πρόκληση»
Σύμφωνα με τη μαθήτρια του δημοτικού η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου έχει τριπλό σήμερα νόημα.
«1. Έχει ιστορική αξία. Υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές, τις ηρωικές πράξεις και θυσίες του λαού μας, αποτελώντας βασικό στοιχείο αυτογνωσίας των Ελλήνων, για το παρελθόν και την Ιστορία τους.
2. Έχει διδακτική και παιδευτική αξία. Γιατί σε μια εποχή, όπως τη σημερινή που χαρακτηρίζεται από την κρίση όλων των αξιών, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου υπενθυμίζει, το μεγαλείο της Θυσίας για το κοινό συμφέρον, την Πίστη σε ένα ανώτερο σκοπό, την Φιλοπατρία, την Αυταπάρνηση και τον Ηρωισμό.
3. Έχει πολιτική αξία. Γιατί δεν αρκεί ένας μεγάλος λαός για τις μεγάλες πράξεις. Απαιτούνται ηγέτες. Απαιτείται πολιτική βούληση. Χρειάζεται ηθική και πνευματική προετοιμασία για την κατάκτηση των στόχων του λαού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η μαθήτρια.
«Θα αγωνιστούμε για την Λευτεριά που μας δίδαξε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου»
«Σήμερα, έχουμε καταλήξει να γιορτάζουμε τις εθνικές μας επετείους ως μνημόσυνο όλων αυτών των αξιών που αντιπροσωπεύει το έθνος των Ελλήνων.
Οι αξίες αυτές, για εμάς, τους μαθητές, δεν είναι νεκρές. Γι” αυτό και το σχολείο μας εδώ και δύο εβδομάδες τελεί υπό κατάληψη. Γι” αυτό και αποφασίσαμε να μην συμμετέχουμε στον εορτασμό» αναφέρει στην ομιλία η Χριστίνα, ενώ συνεχίζει λέγοντας «Η Ελλάδα του σήμερα δεν τιμά ούτε την ιστορική, ούτε την διδακτική ούτε την πολιτική αξία της επετείου. Η Ελλάδα του σήμερα παρελαύνει και καμαρώνει για το ένδοξο παρελθόν της και δεν πολεμά για το παρόν και το μέλλον της. Εμείς, οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Τήλου, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να πολεμάμε για να διατηρήσουμε τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας. Θα αγωνιστούμε για την Λευτεριά, που μας δίδαξε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, το ηρωικό και ασυμβίβαστο ΟΧΙ των προγόνων μας, θα αγωνιστούμε με το σύνθημα »ψωμί, παιδεία, ελευθερία» που μας δίδαξε η επέτειος του Πολυτεχνείου, θα αγωνιστούμε για την γλώσσα, την ελληνική παιδεία και τον πολιτισμό μας, όπως μας δίδαξε η επέτειος της 25ης Μαρτίου.
Έτσι τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας, έτσι μόνο μπορούμε να συνεχίσουμε να λεγόμαστε Έλληνες» αναφέρει τέλος, σύμφωνα με το verena.gr η μικρή μαθήτρια.
«Λίγοι έχουν το θάρρος να πουν »ΟΧΙ» στον φασισμό»
Για μία ημέρα που «κέρδισε» την αθανασία έκανε λόγο η Πόπη, μαθήτρια του Γυμνασίου.
Οπως αναφέρει στην ομιλία της η μαθήτρια «είναι ολοφάνερο η 28η Οκτωβρίου είναι αθάνατη ημέρα | είναι αθάνατη, γιατί άνοιξε τα μάτια και τα αυτιά όλου του κόσμου να δει και να ακούσει την αλήθεια σχετικά με την πορεία της ιστορίας και της ζωής του ανθρώπου.
__ χρόνια γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά γιορτάζουμε θα πει τιμάμε και θαυμάζουμε. Τιμάμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας μας , τιμάμε κι όσους αγωνιστές βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας. Θαυμάζουμε την δύναμη και το ψυχικό σθένος αυτών που τόλμησαν να αντιτάξουν το θρυλικό <ΟΧΙ>, μια μικρή λέξη που λίγοι όμως έχουν το θάρρος να την προφέρουν στην φασιστική πρόκληση.
Σήμερα, όλη η Τήλος, και ειδικότερα οι μαθητές και οι καθηγητές του Γυμνασίου και Λυκείου Τήλου, τιμούμε έναν ακόμη ήρωα. Έναν ακρίτα δάσκαλο που υπηρέτησε το ελεύθερο πνεύμα και τις αξίες που πρεσβεύει η εθνική μας επέτειος. Τιμούμε τον δάσκαλο που μας έμαθε να σκεφτόμαστε ελεύθερα, να μην συμβιβαζόμαστε, να αμφισβητούμε, να διεκδικούμε αυτό που μας αξίζει. Τιμούμε τον δάσκαλό που ήταν πάντα στο πλευρό μας, που πολέμησε μαζί μας όχι μόνο για την γνώση, αλλά και για τα δικαιώματά μας, και για να μην μας λείψει τίποτα στο μικρό μας σχολείο, ούτε εμπειρίες, ούτε εκπαίδευση»{…}.
Κύριε, σήμερα, κανονικά, θα έπρεπε να μας βάζατε σε σειρά για να παρελάσουμε… Αν και ξέρουμε όλοι ότι εσείς δεν κάνατε διακρίσεις. Γι” αυτό είμαστε όλοι εδώ ανακατεμένοι. Κορίτσια- Αγόρια, ψηλοί-κοντοί, καλοί-κακοί μαθητές, Έλληνες-αλλοδαποί… όλοι ενωμένοι για να τιμήσουμε τον άνθρωπο που μας έμαθε ότι όλοι είμαστε ίσοι και ότι η ελευθερία είναι το υπέρτατο αγαθό.
Και επειδή η εθνική συνείδηση διαμορφώνεται κάθε μέρα, στην μνήμη όλων μας για τα επόμενα χρόνια, θα σας συμπεριλαμβάνουμε στους ήρωες που τιμούμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Μια χούφτα Έλληνες αντιμετώπισαν θαρραλέα και καταντρόπιασαν τα 8 εκατομμύρια λόγχες του φασίστα Μουσολίνι. Κι ήταν η μικρή Ελλάδα αυτή που σκόρπισε σ” όλους τους αγωνιζόμενους κατά του φασ8ισμού λαούς το θάρρος και την ελπίδα. Με τον ίδιο ηρωισμό και με σιδερένια θέληση θα πολεμήσουμε και εμείς κύριε Κασσανδρινέ. Κι αν η μοίρα κάποτε στήσει μπροστά μας ξανά ένα Σαράντα, ξανά μ” ένα ΟΧΙ θ” απαντήσουμε. Όπως ακριβώς μας διδάξατε {…}
Υποσχόμαστε ακόμα ότι θα είμαστε άξιοι συνεχιστές των πράξεών και των θυσιών σας. Άξιοι απόγονοι δοξασμένων προγόνων. Αθάνατοι…
Πηγή: iefimerida.gr
- See more at: http://www.tsantiri.gr/ellada/duo_mathitries_apo_tin_akritiki_tilo_grafoun_ti_simainei_28i_oktobriou_giautes__eikones/#sthash.SvwU6ISq.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου