Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

cine ITEA κινηματογραφική λέσχη - «Ώρες κοινής ησυχίας»



ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Θερινό σινεμά: «cineitea»
Παρασκευή 6/9/2013 στις 9.30μμ
Στη μαρίνα Ιτέας
(στο δροσερό παρκάκι, πίσω από το Λιμενικό Ταμείο)
Η ταινία της Κατερίνας Ευαγγελάκου
«Ώρες κοινής ησυχίας»
Σενάριο: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κατερίνα Ευαγγελάκου
Μουσική: Δήμητρα Γαλάνη
Παίζουν: Υβόννη Μαλτέζου, Χρήστος Στέργιογλου, Ταξιάρχης Χάνος, Ερρίκος Λίτσης, Αλεξία Καλτσίκη, Αγγελική Παπαθεμελή, Μάκης Παπαδημητρίου...


Μια σπονδυλωτή ταινία με μικρές καθημερινές ιστορίες που συμβαίνουν μια καλοκαιρινή νύχτα, σε μια πολυκατοικία στο κέντρο της Αθήνας. Έξι διαφορετικές ιστορίες, 19 ήρωες όλων των φύλων, των ηλικιών και των επαγγελμάτων

Υπόθεση
Καλοκαίρι σε μια πολυκατοικία της Αθήνας. Ο συναγερμός ενός αυτοκινήτου χτυπάει συνεχώς. Ο θόρυβος κάνει τους πάντες να βγούνε στα μπαλκόνια τους και να δούνε τι συμβαίνει. Έτσι, βρίσκει ευκαιρία η κάμερα να μπει σε πέντε διαμερίσματα. Πέντε πόρτες που πίσω τους κρύβουν θύματα και θύτες.
Ένας «ανατολίτης» σύζυγος που ζητάει από την γυναίκα του να επιστρέψει στην οικογενειακή εστία, καθώς αυτή κατέφυγε στην μητέρα της.
Ένας γιατρός που αφήνει την εφημερία του για να περάσει τη νύχτα με την ερωμένη του, ενώ έχει μια οικογένεια που δεν σκοπεύει να διαλύσει.
 Ένας ομοφυλόφιλος ηθοποιός, που διατηρεί μια άρρωστη σχέση εκμετάλλευσης με κάποιον που ενδιαφέρεται μόνο να κερδίζει χρήματα όσο το δυνατόν πιο εύκολα.
 Δυο αδερφές που σπουδάζουν και η μία δεν αντέχει την άλλη,  ματαιόδοξη η μία και κοινωνικά αδέξια η άλλη.
Στην τελευταία πόρτα, επικρατεί ησυχία. Μια γιαγιά ζει με το ψάρι της, και τα δυο κλεφτρόνια που μπήκαν, βρίσκονται σε μια μεγάλη έκπληξη που θα τους φέρει αντιμέτωπους με τις αρχές τους. Θα είναι μια μεγάλη νύχτα για όλους.

Η Κατερίνα Ευαγγελάκου μαζί με τον σεναριογράφο Νίκο Παναγιωτόπουλο έχουν αξιοποιήσει στέρεα κάθε ήρωα - πρόσωπο μιας τυπικής αθηναϊκής γειτονιάς, για να στήσουν ένα ειλικρινές ψηφιδωτό της ζωής στην πόλη, μέσα σε μια και μόνο βραδιά.
Χάρη σ' ένα καλογραμμένο σενάριο, με λειτουργικές ανατροπές και πειστικό διάλογο,  η ταινία έχει φρεσκάδα και πολύ καλές ερμηνείες απ' όλους γενικά τους ηθοποιούς. Κάθε ιστορία είναι περιεκτική, στοχεύει στον πυρήνα των χαρακτήρων, αποφεύγοντας φλύαρες αντιδράσεις και αμήχανους εντυπωσιασμούς. Η σκηνοθέτις εστιάζει στα πρόσωπα, παρατηρώντας όμως από απόσταση, δεν εμπλέκεται στις συναισθηματικές καταστάσεις, στις εντάσεις, στις εκρήξεις τους.
Η ταινία παρακολουθείται ευχάριστα από τον θεατή. Σ' αυτό βοηθούν τόσο ο σωστός ρυθμός, που κατάφερε να δώσει στις παράλληλες αυτές ιστορίες η σκηνοθέτις της, όσο και η ωραία μουσική της Δήμητρας Γαλάνη.
Απλό, εφευρετικό και συμβολικό το τέχνασμα οι ήρωες να ξεπροβάλουν από τις ζωές τους με την ευκαιρία ενός εξωτερικά προερχόμενου ερεθίσματος (συναγερμός). Στο θαυμάσιο φινάλε της ταινίας, η κοινωνία του θεάματος απογειώνεται αλλά δεν κυριαρχεί. Ο συναγερμός δεν σιωπά. Συνεχίζει να ηχεί και μετά τους τίτλους του τέλους...
Ακολουθεί το trailer με το μελωδικό τραγούδι της ταινίας που έγραψε και ερμηνεύει η Δήμητρα Γαλάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου