Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Μετρητά τέλος στις εφορίες

Με πιστωτικές ή επιταγές οι πληρωμές


Με κάρτα ή με επιταγή θα πρέπει να πηγαίνουν οι πολίτες στις Εφορίες προκειμένου να πληρώσουν τις οφειλές τους, αφού μετά από απόφαση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων καταργούνται οι πληρωμές με μετρητά....

Στόχος είναι να μειωθούν οι ατελείωτες ουρές στα ταμεία των Εφοριών.

Πλέον όσο μικρή και αν είναι η πληρωμή στην εφορία θα πρέπει να γίνεται είτε με επιταγή, είτε με πιστωτική κάρτα. Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να εξοφλούν στις τράπεζες ή τα ΕΛ.ΤΑ με τον ειδικό κωδικό που θα υπάρχει στις φορολογικές δηλώσεις.

Ακόμα και για 10 ευρώ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει είτε να πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, είτε να έχουν επιταγή.

Το παραδοσιακό «διπλότυπο είσπραξης» (το οποίο εξέδιδαν οι εφορίες όταν καταθέταμε μετρητά) θα εκδίδεται για λίγο καιρό ακόμα στις ΔΟΥ μόνον όταν, για τεχνικούς λόγους, η είσπραξη εσόδων δεν μπορεί να διενεργηθεί σε πιστωτικά ιδρύματα ή στα ΕΛ.ΤΑ.

Και τότε όμως, η είσπραξη αυτή θα διενεργείται αποκλειστικά με επιταγές ή με την χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», αυτό ορίζει εγκύκλιος η σχετική εγκύκλιος, με τίτλο "εξυπηρέτηση των φορολογουμένων για την πληρωμή των υποχρεώσεών τους, στις περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής αυτών σε πιστωτικά ιδρύματα ή στα ΕΛ.ΤΑ. και μέχρι την ολοκλήρωση ένταξης όλων των πληρωμών σε αυτά".

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι αν η πληρωμή γίνει με επιταγές, αυτές οπισθογραφούνται από υπάλληλο του Γραφείου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων.

Οι πληρωμές με κάρτες διενεργούνται, «εφόσον τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων διαθέτουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή που παρέχεται από τους Δήμους και εφόσον η Δ.Ο.Υ. υποδοχής έχει ενταχθεί στο νέο TAXIS και έχει λειτουργήσει ως ενοποιημένη μηχανογραφικά με την Δ.Ο.Υ. της οποίας έχει ανασταλεί η λειτουργία».

Σημειώνεται ότι η προμήθεια των κωδικών για την Ταυτότητα Οφειλής ή την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής, θα γίνεται μέσω του δικτυακού τόπου της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων από το ειδοποιητήριο που θα λαμβάνουν από τις εφορίες και τη ΓΓΠΣ.

Μετά την πληρωμή της οφειλής η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα εκδίδει ατομική ειδοποίηση, στην οποία θα αναγράφεται και ο κωδικός Ταυτότητας Οφειλής και το ποσό που πληρώθηκε στην εφορία.

Η κατάργηση των ταμείων στις ΔΟΥ εντάσσεται στην προσπάθεια του ΥΠΟΙΚ να περιορίσει την ανάγκη οι φορολογούμενοι να επισκέπτονται τις ΔΟΥ, ώστε να μειώσει το φόρτο εργασίας των εφοριακών, ιδίως από τη στιγμή που μνημονιακός στόχος αποτελεί και η μείωση του αριθμού των Εφοριών.

Η τρόικα έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή να σταματήσει η απευθείας επαφή των πολιτών με τους εφοριακούς, αλλά και να καταργηθούν τα ταμεία στο δημόσιο, ώστε οι εφοριακοί να επικεντρωθούν στους ελέγχους.

Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή οι φορολογούμενοι να μπορούν:

- Να προμηθεύονται μέσω του TAXISnet τα παράβολα που χρειάζονται για να πληρώσουν τα χρέη ή άλλες βεβαιωμένες οφειλές στο δημόσιο.

- Να θεωρούν ηλεκτρονικά τα συμβόλαια μίσθωσης ακινήτων

- Να κάνουν τις αλλαγές στα στοιχεία διαμονής τους

- Να λαμβάνουν ηλεκτρονικά τα συμβόλαια μίσθωσης ακινήτων   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου