Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Ε9: Το χάος έφερε και νέα παράταση!

Παράταση έως τις 27 Σεπτεμβρίου στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης Ε9 αναγκάστηκε να δώσει ο απίθανος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, αφού με τις απανωτές γκάφες του κατάφερε να μπλοκάρει το σύστημα του TAXISnet!....


Εκτος από τις διαρκείς εμπλοκές της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Ε9, χθες παρατηρήθηκε και ένα άλλο απίστευτο φαινόμενο! Πολλοί φορολογούμενοι που κατάφεραν να μπουν στην εφαρμογή αντίκρισαν τα στοιχεία ακινήτων που ανήκουν σε άλλους φορολογουμένους σε άλλα μέρη της Ελλάδος! Μάλιστα, η εφαρμογή τούς έδινε τη δυνατότητα να… τροποποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων των άλλων φορολογουμένων ή ακόμη και να τα διαγράψουν!

Στελέχη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων απέδωσαν το πρόβλημα σε έναν νέο όρο, την «παραμετροποίηση», η οποία έγινε στο TAXISnet προκείμενου να αυξηθεί η ταχύτητα, και διαβεβαίωναν ότι σύντομα θα λυθεί.

Η υποβολή των δηλώσεων Ε9 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που βρίσκεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχει μετατραπεί σε γολγοθά για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους και λογιστές. Τις περισσότερες ώρες κάθε ημέρας η εφαρμογή δεν επιτρέπει στους φορολογουμένους και τους λογιστές να εισέλθουν για να υποβάλουν τις δηλώσεις τους. Αλλά και στα σύντομα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία κάποιοι «τυχεροί» καταφέρνουν τελικά να εισέλθουν στην εφαρμογή, η υποβολή των δηλώσεων καθίσταται αδύνατη: το σύστημα τους πετάει έξω χωρίς να αποθηκεύει τα δηλωθέντα δεδομένα.

Ετσι το υπουργείο Οικονομικών αναγκάστηκε να δώσει μια εβδομάδα παράταση, έως τις 27 Σεπτεμβρίου, για την καταχώριση στοιχείων του πίνακα 1 στο έντυπο Ε9. Δηλαδή η παράταση αφορά όσους φορολογουμένους πρέπει να δηλώσουν μεταβολές που επήλθαν το 2012 στα στοιχεία των κτισμάτων και των εντός σχεδίου πόλεως οικοπέδων, καθώς και όσους επιθυμούν να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των ακινήτων αυτών, δηλώνοντας πρόσθετες πληροφορίες που τους ζητούνται, όπως ο κωδικός αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου, ο αριθμός παροχής ρεύματος, το μήκος των προσόψεων σε δρόμους κ.λπ.

Για όσους φορολογουμένους απαιτείται να υποβάλουν το Ε9 μόνο και μόνο για να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία για τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2013 ή μόνο για να δηλώσουν ουσιώδεις μεταβολές που επήλθαν το 2012 στα στοιχεία των ακινήτων αυτών (λόγω αγορών, πωλήσεων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών κ.λπ.) εξακολουθεί να ισχύει ως προθεσμία υποβολής του Ε9 η 14η Οκτωβρίου 2013.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα παράταση που αναγκάστηκε να δώσει ο κ. Θεοχάρης είναι βέβαιο ότι δεν θα επαρκέσει ώστε να προλάβουν όλοι οι υπόχρεοι να υποβάλουν εγκαίρως τις δηλώσεις, αν δεν αποκατασταθεί πλήρως η ομαλή λειτουργία της εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή του Ε9.
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου