Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

WOODSTOCK : ΠΕΡΑΣΑΝ 44 ΧΡΟΝΙΑ.


Για ...μεγάλα παιδιά!
(3 days peace and music)

   Πέρασαν κι όλας 44 χρόνια από εκείνο το καλοκαίρι του 1969! ... Έκείνο το μοναδικό στα μουσικά χρονικά 3ήμερο, του οποίου το στίγμα και η επήρεια στα μετέπειτα επονομαζόμενα ''μουσικά φεστιβάλ'', είναι ανεξίτηλα  και καθοριστικά.  Ήταν 15 Αυγούστου, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται νέοι άνθρωποι από όλες τις Πολιτείες της Αμερικής, σε εκείνο το κομμάτι γής το οποίο τους είχε παραχωρήσει ο ιδιοκτήτης της φάρμας Max Yasgur's, δίπλα στην πόλη  Bethel  στην κομητεία Sullivan Country της πολιτείας της Νέας Υόρκης. (Η κομητεία Sullivan Country είναι λίγο μεγαλύτερη σε έκταση από τον Νομό Φωκίδος. Είναι σαν να λέμε ότι το Woodstock, ήταν ο πρόδρομος των ''ήχων του δάσους''!..). Κανείς δεν φανταζόταν το τι θα επακολουθούσε τις επόμενες ημέρες, ούτε βεβαίως το τι θα εσήμαινε εκείνη η συγκέντρωση για την παγκόσμια νεολαία και το κίνημα των Hippy's.  Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις για το θέμα του Βιετνάμ ήσαν καθημερινές και ο διχασμός της αμερικανικής κοινής γνώμης για την σκοπιμότητα της αμερικανικής εμπλοκής σε αυτόν τον πόλεμο ήταν πλέον εμφανής, σε όλες τις δραστηριότητες και την καθημερινότητα των αμερικανών πολιτών. Αυτό βοήθησε στην τρομακτικά αθρόα συγκέντρωση ανθρώπων σε εκείνο το αγρόκτημα, σε σημείο μάλιστα, να κληθούν για εξηγήσεις και συστάσεις οι οργανωτές του φεστιβάλ, από τον κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης.  Δεν επαρκούσε η αστυνομία καθώς έλεγε, για τον έλεγχο της κατάστασης!
   Στήθηκε μιά μεγάλη σκηνή η οποία θα φιλοξενούσε τους μουσικούς και τα συγκροτήματα και γύρω-γύρω άρχισαν να κάθονται, κάτω στο επικλινές έδαφος, οι προσερχόμενοι.  Τότε όμως ήρθε και η καταιγίδα και παρ' ότι δεν υπήρχε τρόπος και μέρος για να καλυφθούν οι ακροατές, δεν έφυγε κανείς τους.  Απεναντίας!  Το φεστιβάλ παρατάθηκε για μια ημέρα ακόμη και ο τελευταίος μουσικός έπαιξε στις 18 Αυγούστου του 1969, εμπρός, σε περίπου 500.000 ανθρώπους!  Και ήταν ο Jimi Hentrix!
   Για την ιστορία και μόνον θα αναφέρουμε τα ονόματα κάποιων από τους εμφανισθέντες καλλιτέχνες σε εκείνο το παγκόσμιο τελικά, μουσικό γεγονός.

Joe Cocker
Paul Butterfield blues band
Crosby, Still, Nash & Young
Sha na na
Ten years after
Jefferson airplane
Jonis Joplin
The Who
Creedence Clearwater Revival
Melanie
Joan Baez
Santana
John Sebastian
Tim Hardin
Richie Havens
Jimi Hentrix



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου