Εκτός από πανέμορφα νησιά, η Ελλάδα διαθέτει και παραδοσιακά χωριουδάκια, ορεινά ή παραθαλάσσια, στα οποία ο ταξιδιώτης μπορεί να γίνει ένα με τη φύση. Και στην υπόλοιπη Ευρώπη όμως μπορεί να συναντήσει κανείς γραφικά χωριά...
με προσεγμένη αρχιτεκτονική και πολλά αξιοθέατα, όπως τα παρακάτω.

Eze, Κυανή Ακτή

Ένα υπέροχο θέρετρο στην Κυανή Ακτή. Ο οικισμός χάνεται στα βάθη των χρόνων, καθώς ιδρύθηκε από τους Φοίνικες και πήρε το όνομά του από τη θεά της Αιγύπτου, Ίσιδα. Σήμερα, το παλαιότερο κτίριο στο χωριό είναι η Εκκλησία της Λευκής Αδελφότητας, που χτίστηκε το 1306. Σε αυτή την πόλη μάλιστα, ο Νίτσε έγραψε το διάσημο βιβλίο του «Τάδε έφη Ζαρατούστρα». 


Pitigliano, Ιταλία

Ο πληθυσμός αυτού του γραφικού χωριού είναι μόλις 4.000 κάτοικοι, ενώ οι περισσότεροι είναι Εβραίοι, με αποτέλεσμα το παρατσούκλι της περιοχής να είναι «Μικρή Ιερουσαλήμ». Μέσα στο χωριό, αλλά και γύρω από αυτό, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν πολλά αρχιτεκτονικά μνημεία του Μεσαίωνα, καθώς και τάφους των Ετρούσκων.


Polperro, Ηνωμένο Βασίλειο

Εξαιρετικά γραφικό ψαροχώρι, που βρίσκεται κοντά στο Plymouth. Τα τελευταία χρόνια ο τομέας των τουριστικών επιχειρήσεων έχει ανθίσει, καθώς κάθε καλοκαίρι συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες.


Hallstatt, Αυστρία

Ο δήμος του Hallstatt βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή και θεωρείται ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ευρώπης. Εδώ μπορείτε να δείτε το αρχαιότερο αλατωρυχείο και τον παλαιότερο αγωγό στον κόσμο. 


Wengen, Ελβετία

Ένα πολύ όμορφο χωριό, το οποίο κάθε χρόνο επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες, καθώς εδώ διοργανώνονται και οι διάσημοι αγώνες σκι Lauberhorn. Εκτός από το σκι, οι τουρίστες μπορούν να θαυμάσουν ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα σε τοπικές εκκλησίες.


Obidos, Πορτογαλία

Αυτή η μικρή παλιά πόλη διαθέτει πολλούς αρχιτεκτονικούς θησαυρούς. Ο πιο γνωστός είναι το κάστρο Obidos, που χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Στο Obidos θα δοκιμάσετε τα νόστιμα και διάσημα προϊόντα σοκολάτας, αλλά και το παραδοσιακό λικέρ κεράσι.


Deia, Μαγιόρκα

Η δόξα αυτού του μικρού χωριού δεν οφείλεται μόνο στο όμορφο περιβάλλον, αλλά και στους διάσημους που έζησαν κατά καιρούς εδώ. Σήμερα, ο οικισμός διαθέτει 20 εστιατόρια, τα οποία όμως δεν αρκούν για τους πολλούς τουρίστες που τον επισκέπτονται.


Ravello, Ιταλία

Το Ravello στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει δεκάδες διασημότητες, όπως τον Edvard Grieg, τη Greta Garbo και τη Sophia Loren, οι οποίοι λάτρεψαν το μοναδικό περιβάλλον. Ένα από τα αξιοθέατα που αξίζει να δει κανείς είναι ο Καθεδρικός Ναός, που χτίστηκε το 1086 και περιέχει ένα ανεκτίμητο κειμήλιο- ένα αγγείο με το αίμα του μεγαλομάρτυρα Παντελεήμονα.


Pučišća, Κροατία

Μια εκπληκτικά όμορφη πόλη που βρίσκεται στο νησί Brac. Κοντά στο Pučišća είναι το λατομείο, το οποίο παράγει τον περίφημο λευκό ασβεστόλιθο. Με τη συγκεκριμένη πέτρα, έχουν επενδυθεί το παλάτι του Διοκλητιανού, αλλά και ο Λευκός Οίκος.


Kazimierz Dolny, Πολωνία

Είναι σίγουρα μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Πολωνίας, ενώ πάνω από 200 χρόνια προσελκύει πλήθη τουριστών, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, για να θαυμάσουν τα ιστορικά κτίρια και τα ερείπια της περιοχής.


Otuar, Γαλλία

Με ιστορία άνω των 800 χρόνων και με πολλά διατηρητέα κτίρια του 16ου και 17ου αιώνα, κάνει πολλούς να το θεωρούν το πιο όμορφο χωριό της Γαλλίας.


Carlingford, Ιρλανδία

Ο πληθυσμός αυτού του μικρού οικισμού μόλις που ξεπερνά τους 500 κατοίκους, ωστόσο κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες. Το κάστρο, γύρω από το οποίο αναπτύχθηκε το χωριό, χτίστηκε πριν από 800 χρόνια και αποτελεί σήμα-κατατεθέν της πόλης.


Mittenwald, Γερμανία

Ένα καταπληκτικό χωριό στη Βαυαρία, με υπέροχα παλιά σπίτια. Περπατώντας στους δρόμους του, μπορείτε να θαυμάσετε τη γύρω περιοχή, να ψωνίσετε σουβενίρ από τα μαγαζάκια ή να δοκιμάσετε τοπικά εδέσματα στα μικρά εστιατόρια.


Krupa, Βέλγιο

Το χωριό, με ιστορία πολλών αιώνων, περιβάλλεται από μία τάφρο, ενώ σε κοντινή απόσταση στέκει το κάστρο και μερικές σπηλιές. Το κάστρο είναι ιδιόκτητο, γεγονός που δεν επιτρέπει στους τουρίστες να το επισκεφθούν και να περιηγηθούν στους χώρους του.


Ν. Μ.