Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Μία πρώτη εκτίμηση της έκτασης, του είδους και του ύψους των ζημιών στην πυρκαγιά της Λιβαδειάς


Ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς στις 28-8-2013 σε περιοχές του Δήμου της Λιβαδειάς και της Δημοτικής Κοινότητος Διστόμου, ζήτησε επειγόντως από τους γεωπόνους και αρμοδίους υπαλλήλους της Δ/νσης Aγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής και επισκέφτηκαν την Πέμπτη 29-8-2013, όλες τις πληγείσες περιοχές των Δήμων Λιβαδειάς και Αράχωβας – Διστόμου – Αντίκυρας....
για  να διενεργήσουν  μία πρώτη εκτίμηση της έκτασης, του είδους και  του ύψους των ζημιών .
Επίσης την Πέμπτη 29-8-2013, επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Βασίλη Έξαρχο, τον Αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Μουλκιώτη, τους Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δημ. Βουρδάνο και Απασχόλησης Φανή Παπαθωμά, τον Δήμαρχο Λιβαδειάς Ν. Παπαγγελή, τους Περιφερειακούς Συμβούλους Γ. Ζιώγα και Ν. Παπαναγιώτου, τον Γεν. Διευθυντή Αγρ. Οικονομίας Περιφέρειας Στ. Ελλάδος Στ. Τσελά, με υπηρεσιακούς παράγοντες, για να διαπιστώσουν τις ζημιές σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο ως και εγκαταστάσεις, ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης και βοήθεια των πληγέντων.
Ειδικότερα σε περιοχές των Δήμων Λιβαδειάς (Δημοτική Κοινότητα Λιβαδειάς, Τοπικές Κοινότητες Αγ. Βλασίου, Χαιρωνείας, Θουρίου, Λιβαδειάς, Τσουκαλάδες) και Αράχωβας-Διστόμου-Αντικύρας (Τοπική Κοινότητα Διστόμου) της  Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,  προκλήθηκαν ζημιές σε φυτικό, ζωϊκό, έγγειο και πάγιο κεφάλαιο, ύστερα από μια πρώτη εκτίμηση:
α. Φυτικό Κεφάλαιο:
1. 42.000 ελαιόδεντρα περίπου από τα οποία τα μισά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και τα υπόλοιπα έχουν ζημιές στους πρωτογενείς και δευτερογενείς κλάδους.
2. 180 περίπου στρέμματα  με αμπέλια  τα οποία έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
3. 8 περίπου στρέμματα με φυστικιές οι οποίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
β. Ζωϊκό Κεφάλαιο :
1. 380 περίπου αιγοπρόβατα τα οποία κάηκαν.
2. 150 περίπου όρνιθες, κουνέλια κ.λ.π., τα οποία κάηκαν.
3. 550 περίπου μελισσοσμήνη τα οποία καταστράφηκαν από την υψηλή θερμοκρασία.
γ. Έγγειο Κεφάλαιο :
1. 48 σταυλικές εγκαταστάσεις (ποιμνιοστάσια, σταυλαποθήκες).
δ. Πάγιο Κεφάλαιο :
1.  40.000 μέτρα σωλήνες στάγδην άρδευσης και παρελκόμενα αυτών.
2. 7 πλαστικές δςξαμενές.
3. Σωλήνες, γεωργικά μηχανήματα, εργαλεία κ.λ.π.
ε. Ζωοτροφές : 
1. 15.000 δέματα ζωοτροφών.
2. 3.000 κιλά καρπός για ζωοτροφή.
Τέλος καταστράφηκε ολοσχερώς και έκταση 45.000 στρεμμάτων περίπου δασικών εκτάσεων και βοσκοτόπων.
Στον τόπο της πυρκαγιάς από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν ο Περιφερειάρχης, οι Αντιπεριφερειάρχες, υπηρεσιακοί παράγοντες του Τμήματος  Πολιτικής Προστασίας Βοιωτίας, ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς η Περιφ. Ενότητα Βοιωτίας, διέθεσε 9 υδροφόρες, 1 ερπιστριοφόρο όχημα και 8 UNIMOK, που συνέδραμαν αποφασιστικά τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς συμμετείχαν ο Δήμος Λεβαδέων, οι Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας με ερπιστριοφόρο όχημα και Εύβοιας με υδροφόρα.


ΓΡΑΦΕΙΟ  ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
siriosfm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου