Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

9 AΚΟΜΑ ΛΟΓΟΙ!! ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΡΓΟΣΤΗΛΙΑ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ [Κολοβάτες] Υψόμ. 1700μ.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ι. Ν. ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ, Αργοστήλιας Δροσοχωρίου, [Κολοβάτα]...


ΛΑΧΕΙΟΦΟΡΟΣ   ΑΓΟΡΑ 25/08/2013

1.   ΜΙΑ ΓΙΔΑ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΪΟΣ
2.   ΜΙΑ ΓΙΔΑ – ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΛΑΪΟΣ
3.   ΜΙΑ ΓΙΔΑ – ΕΥΘ. ΣΤΑΥΡΟΥ (ΚΑΨΟΥΛΗΣ)
4.   5 ΚΙΛΑ ΚΡΕΑΣ – ΑΡΓ. ΞΕΠΛΑΤΗΣ
5.   ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ – ΑΙΚ. ΚΩΣΤΕΛΛΟΥ
6.   ΜΙΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ ΡΟΚΑ – ΑΘ. ΤΣΑΦΟΣ
7.   ΕΝΑ ΣΕΤ ΧΕΙΡΟΠ. ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ – ΑΘ. ΤΣΑΦΟΣ
8.   3 ΚΙΛΑ ΜΕΛΙ – Γ. ΚΟΥΡΤΗΣ
9.   ΔΥΟ ΣΠΛΗΝΑΝΤΕΡΑ – ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΦΑΣ


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΕΣ
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, γεννήθηκε στο Μονοδένδρι της Αιτωλοακαρνανίας, από γονείς ευσεβείς που του έμαθαν τα πάντα γύρω από τον Χριστιανισμό. Σε ηλικία 20 χρονών πήγε στο Άγιο Όρος για να σπουδάσει στο σχολείο της Μονής Βατοπεδίου. Στην συνέχεια πήγε στη Μονή του Φιλοθέου, όπου εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε και ιερέας. Ο Κοσμάς όμως, δεν μπορούσε να ησυχάσει. Ήθελε να διδάξει όλους τούς σκλαβωμένους Έλληνες για τον Χριστό. Θεωρούσε όμως τον εαυτό του αδύνατο για να το κάνει. Με Θεία όμως φώτιση πήγε στην Κωνσταντινούπολη και συνάντησε τον αδελφό του, Χρύσανθο, ο οποίος ήταν δάσκαλος. Αυτός τον βοήθησε στην ρητορική, ώστε να μπορεί να διδάξει. Στην συνέχεια, αφού πήρε την άδεια του Πατριάρχη, γύρισε στην Ελλάδα και κυριολεκτικά την όργωσε από άκρη σε άκρη. Απ` όπου πέρναγε πλήθος πιστών «ραγιάδων», τον άκουγε με πολλή προσοχή. Είναι χαρακτηριστικό αυτό πού είπε κάποτε στην ομιλία του σ` ένα χωριό : « Ήρθα στο χωριό σας να σας κηρύξω τον λόγο του Θεού. Δίκαιο λοιπόν είναι να με πληρώσετε για τον κόπο μου. Όχι όμως με χρήματα, γιατί τι να τα κάνω; Η πληρωμή μου είναι να βάλετε τα λόγια του Θεού στην καρδιά σας για να κερδίσετε την αιώνια ζωή». Απ` όπου πέρασε εκτός από τις διδασκαλίες πού έκανε, έκτιζε σχολεία, βοηθούσε τους απόρους και γενικώς έκανε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο. Τελικά, επειδή εκφωνούσε πύρινους λόγους κατά των τούρκων κατακτητών, συνελήφθη και απαγχονίστηκε το 1779. (ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ)

1 σχόλιο:

  1. Ήμουν στα "θυρανοίξια" του εξωκκλησιού, πριν από μερικά χρόνια και είμαι "φαν" της τοποθεσίας. Μοναδικό μέρος! Με την αστείρευτη πηγή με το χωνευτικό νερό πιό πάνω, τα αδελφομμύρια με τις πατάτες παρακάτω, τα έλατα γύρω-γύρω και το ...περίπτερο απέναντι απ' την εκκλησία! Δεν έχω πάει προσφάτως εκεί και δεν ξέρω αν το περίπτερο εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη. Θεωρώ ότι η διαδρομή από την Αργοστήλια έως το Δόκανο, πάνω απ' το Λιβάδι, είναι η αντιπροσωπευτικότερη της ορεινής Φωκίδας. Μια διόρθωση μόνον. Το υψόμετρο εκεί στην εκκλησία, είναι 1.400 μέτρα. Αυτό όμως, δεν αλλάζει σε τίποτε όλα τα υπόλοιπα από αυτό το υπέροχο τοπίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή