Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Ο Δένδιας για αυτοκτονίες αστυνομικών μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ανησυχητικά στοιχεία για την έκταση του φαινομένου των αυτοκτονιών αστυνομικών αποτυπώνονται σε έγγραφο του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.....

Τα στοιχεία προέρχονται από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και αποκαλύπτουν ότι την περίοδο 2010-2013 καταγράφηκαν 16 αυτοκτονίες αστυνομικών, εκ των οποίων οι 5 σημειώθηκαν το τρέχον έτος.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται για τα περιστατικά αυτόχειρων αστυνομικών, το έτος 2010 καταγράφηκαν 4 υποθέσεις τετελεσμένων αυτοκτονιών, ακόμη 4 υποθέσεις το 2011, 3 το 2012 και 5 το τρέχον έτος, για τις οποίες εκδηλώθηκαν άμεσα από τις Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ, όλες οι προβλεπόμενες αστυνομικές και δικονομικές ενέργειες.
Για το θέμα των αυτοκτονιών αστυνομικών, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι κ.κ. Δημήτρης Τσουκαλάς, Μαρία Διακάκη, Χαρούλα Καφαντάρη και Στάθης Παναγούλης είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή μετά την αυτοκτονία αστυνομικού που υπηρετούσε στα Χανιά και έβαλε τέλος στη ζωή του τον Ιούνιο με το υπηρεσιακό του όπλο. Οι βουλευτές συνδέουν το φαινόμενο με την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ένστολοι, λόγω των περικοπών και της οικονομικής τους εξαθλίωσης. Αναφέρονταν επίσης και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι αστυνομικοί καλούνται να ανταποκριθούν στις υπηρεσιακές ανάγκες (κόπωση, έκθεση σε κινδύνους, πιέσεις από τους Ανωτέρους τους, απόδοση περιστατικών βίας σε υπερβάλλοντα ζήλο του κάθε αστυνομικού) ενώ γίνεται αναφορά και στις πολλές περιπτώσεις διαζυγίων στο χώρο των αστυνομικών, στη ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών και της κατάθλιψης των ενστόλων.
Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη εκ προοιμίου σπεύδει να επαναλάβει ότι «δεν υπάρχει ένας καθολικά αποδεκτός παράγοντας που προκαλεί στον άνθρωπο τέτοιας ακραίας μορφής αυτοκαταστροφικές τάσεις» και ότι «πρόκειται για φαινόμενο πολυπαραγοντικό που σχετίζεται τόσο με εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι το περιβάλλον (κοινωνικό, οικογενειακό, επαγγελματικό κλπ) όσο και με ατομικούς-εσωτερικούς (ψυχολογικοί, συναισθηματικοί, προσωπικότητα του ατόμου κλπ).
Πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης από το 2012
Όπως ωστόσο προκύπτει από το έγγραφο, από τον Οκτώβριο του 2012 εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛΑΣ. Γίνεται ειδικότερα γνωστό ότι «η Διεύθυνση Υγειονομικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχοντας υπόψη τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, κάτω από τις οποίες ο αστυνομικός καλείται να ανταπεξέλθει στο έργο του, από τον Οκτώβριο του 2012 εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα επισκέψεων ψυχολόγων σε αστυνομικές υπηρεσίες, σε πανελλαδικό επίπεδο, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
* ενημέρωση του αστυνομικού προσωπικού σχετικά με το ρόλο του ψυχολόγου στο Σώμα της ΕΛΑΣ, τις δυνατότητες αξιοποίησής του, τη γνωριμία και εξοικείωσή του με το αστυνομικό προσωπικό για την αγόγγυστη επικοινωνία και στήριξη, όταν αυτό απαιτηθεί.
* Ευαισθητοποίηση του προσωπικού σε ψυχολογικά θέματα που πιθανόν να προκύψουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του (άγχος, μετατραυματικό stress, απευαισθητοποίηση κλπ) καθώς και επισήμανση της σπουδαιότητας των παραπομπών του προσωπικού με παρεκκλίνουσα συμπεριφορά, για την προστασία του ιδίου του ατόμου αλλά και της κοινωνίας γενικότερα
* Παροχή ψυχολογικής στήριξης στο προσωπικό όποτε αυτό ζητηθεί
* Ενημέρωση και διαλέξεις προς ευαισθητοποίηση και διαρκή ενημέρωση καθώς και ανοιχτή συζήτηση και κατάθεση προτάσεων σχετικά με θέματα που απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό και στα οποία μπορεί να παρεμβαίνει ψυχολόγος
* Συγκέντρωση επιστημονικών δεδομένων και παρατηρήσεων στις περιοχές ευθύνης των ψυχολόγων για την καλύτερη δυνατή προσέγγιση και επίλυση των αιτιών δυσπροσαρμοστικών εκδηλώσεων.
Εξετάσεις για τη χρήση όπλων
Την ίδια ώρα από τις Ειδικές Επιτροπές Ελέγχου Καταλληλότητας Αστυνομικών για τη χρήση πυροβόλων όπλων, που έχουν συγκροτηθεί και λειτουργούν στην εδαφική περιφέρεια των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Αττικής και Θεσσαλονίκης, εξετάζονται, σε καθημερινή βάση, 30 περίπου άτομα.
Όπως αναφέρει επίσης ο κ. Δένδιας, με στόχο την ουσιαστική προστασία του προσωπικού, την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, δόθηκαν εντολές στους Διοικητές όλων των Υπηρεσιών για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν προβλημάτων του προσωπικού ώστε η παρέμβαση των ειδικών (ψυχολόγων) να είναι άμεση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου