Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΜΕΓΑΛΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ Ο Καβάφης στους Δελφούς

Εργο του Γιάννη Ψυχοπαίδη από την έκθεση «Κ.Π. Καβάφης ''μικρή με το μολύβι απεικόνισις''», που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή, στις 8.00 μ.μ.
Η έναρξη θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, αύριο, στις 8.00 μ.μ., 
με την πρώτη προβολή της ταινίας?ντοκιμαντέρ «Ο βυζαντινός Καβάφης», που επιχειρεί να ρίξει φως σε μια λιγότερο γνωστή...
αλλά σημαντική ενότητα του έργου του Αλεξανδρινού, που αναφέρεται «στον ένδοξόν μας βυζαντινισμό», όπως έγραφε ο ίδιος.
Πρόκειται για μια παραγωγή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, σε επιστημονική εποπτεία, σχόλια και εισαγωγή της προέδρου του, πρυτάνεως Ελένης Αρβελέρ. Στο πλαίσιο της ταινίας, σε σκηνοθεσία Πάνου Κυπαρίσση και Φάνη Δούσκου, και με χορηγό το Ιδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια, έντεκα άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης διαβάζουν ισάριθμα ποιήματα από τα «βυζαντινά» του ποιητή, σε χώρους όπως το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, αλλά και σε σημαντικά βυζαντινά μνημεία στην Αθήνα (Καπνικαρέα, Μονή Καισαριανής κ.ά.) Γυρίσματα έχουν γίνει στη Μονή Οσίου Λουκά, στα Αρχαιολογικά Μουσεία Δελφών, Αμφισσας κ.ά.
Ο «βυζαντινός» Καβάφης θα αναλυθεί μετά την προβολή, σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, από τη συντονίστρια Ελένη Αρβελέρ, τον Αθανάσιο Μαρκόπουλο, καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας και διευθυντή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, και τους Χριστίνα Αγγελίδη, βυζαντινολόγο, και Χαράλαμπο Μπακιρτζή, διευθυντή του Ιδρύματος Λεβέντη.
Με συντονίστρια την Ελένη Αρβελέρ, ο «βυζαντινός» Καβάφης θα αναλυθεί μετά την προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ, σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης
Με συντονίστρια την Ελένη Αρβελέρ, ο «βυζαντινός» Καβάφης θα αναλυθεί μετά την προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ, σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης
Από την Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. έως και το βράδυ της Κυριακής 7 του μήνα, στο Συνεδριακό Κέντρο θα διεξαχθεί το διεθνές συμπόσιο για τον «Ελληνικό και οικουμενικό Καβάφη», με τη συμμετοχή είκοσι καβαφιστών, Ελλήνων και ξένων.
Ανάμεσά τους οι Ντιάνα Χάας, Σόνια Ιλίνσκαγια, Χαράλαμπος Καράογλου, Βασίλης Λαμπρόπουλος (Πανεπιστήμιο Μίτσιγκαν), Δημήτρης Μαρωνίτης, Πάολα Μαρία Μινούτσι (Πανεπιστήμιο Ρώμης Sapienza), Ντέιβιντ Ρικς (Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο King's College London), Ματίας Κάπλερ (Ππανεπιστήμιο Βενετίας), Βισέντε Φερνάντες Γκονζάλες (Πανεπιστήμιο Μάλαγα) κ.ά.
Το αφιέρωμα για τον Αλεξανδρινό περιλαμβάνει και την έκθεση «Κ.Π. Καβάφης ''μικρή με το μολύβι απεικόνισις''», που θα εγκαινιαστεί στους χώρους του Κέντρου την Παρασκευή, στις 8.00 μ.μ. και θα διαρκέσει έναν μήνα. Παρουσιάζονται έργα είκοσι δύο καλλιτεχνών (Βαλέριο Αντάμι, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Αλέξης Βερούκας, Στέφανος Δασκαλάκης, Δημήτρης Μυταράς, Ιόλη Ξιφαρά, Πατ Αντρέα, Παύλος, Εδουάρδος Σακαγιάν, Σωτήρης Σόρογκας, Κώστας Τσόκλης, Αλέκος Φασιανός, Γιώργος Χαδούλης, Μανώλης Χάρος, Γιάννης Ψυχοπαίδης κ.ά.).
Επίσης και οκτώ χαρακτικά του Ντέιβιντ Χόκνεϊ με θέμα τον Καβάφη, καθώς και ένα βιβλίο του ιδίου του ποιητή με χειρόγραφες διορθώσεις του.
Μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις που πλαισιώσουν τα βασικά γεγονότα, όπως η παράσταση «Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου. Σπουδή στον ''θεατρικό'' Καβάφη», από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε επιλογή κειμένων και σκηνοθεσία Μιχάλη Πιερή, (Σάββατο, 6 Ιουλίου, 21.30) και ρεσιτάλ μελοποιημένης ποίησης του Καβάφη στην καταλανική γλώσσα με τον Josep Tero.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
dirouboula@pegasus.gr
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου