Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Πάρνηθα: Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η πυρκαγιά λόγω του ανέμου


- Βρίσκεται κοντα σε κατοικίες οι οποίες, προς το παρόν, δεν απειλούνται- Ένα μέτωπο κινείται προς τα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοϊου- Σοβαρά ερωτήματα για το πώς ξεκίνησε και η ώρα που εκδηλώθηκε- Πάνω από 100 πυροσβέστες και Στρατός στο σημείο. Έρχονται και απο άλλους νομούς- Σε ύφεση η φωτιά στα Ίσθμια....

Δύσκολη αναμένεται η σημερινή νύχτα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις, που δίνουν μάχη προκειμένου να μην εξαπλωθεί περαιτέρω το πύρινο μέτωπο που καίει πευκοδάσος στους ανατολικούς πρόποδες της Πάρνηθας.

Η φωτιά ξέσπασε στις 21:05 στη θέση Πέτρα, στην Βαρυμπόμπη. Πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται πάνω από τον Ιππικό Όμιλο, σε σημείο εξαιρετικά δύσβατο, όπως αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όπου δεν υπάρχει οδική πρόσβαση για τα πυροσβεστικά οχήματα, με αποτέλεσμα οι πυροσβέστες να φτάνουν μέχρι το τέλος του δρόμου με τα οχήματα και στη συνέχεια να προσεγγίζουν το σημείο πεζή.

H φωτιά βρίσκεται κοντά στα πρώην βασιλικά κτήματα του Τατοϊου και σε διάσπαρτες κατοικίες, οι οποίες μέχρι τώρα δεν απειλούνται, ενώ προτεραιότητα της πυροσβεστικής είναι να μην ξεφύγει το μέτωπο. Το σημείο που εκδηλώθηκε αρχικά η φωτιά είναι ένα από τα παλιότερα και σημαντικότερα αναρριχητικά πεδία στην Ελλάδα.

Στη μάχη και ο Στρατός 

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας που επιχειρούν στην περιοχή έχουν ενισχυθεί σημαντικά, ενώ στη μάχη με τις φλόγες ρίχτηκε και ο Στρατός, αφού στόχος είναι κατά τη διάρκεια της νύχτας το πύρινο μέτωπο να μην επεκταθεί περισσότερο, ώστε με το πρώτο φως της ημέρας να ριχτούν στη μάχη της κατάσβεσης και τα αεροσκάφη.  

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, επί τόπου βρίσκονται 100 πυροσβέστες με 32 οχήματα, πέντε ομάδες πεζοπόρα τμήματα, 20 εθελοντές με 10 οχήματα, 42 στρατιώτες με τρία μηχανήματα του Στρατού, 10 ιδιωτικές υδροφόρες, 15 υδροφόρες των ΟΤΑ, ενώ αναμένονται και ενισχύσεις από την περιφέρεια.  

Ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξέσπασε η πυρκαγιά 

Το έργο της πυροσβεστικής δυσχεραίνουν, συν τοις άλλοις, και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην Αττική από το πρωί, όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν μπορούν να πετάξουν αεροσκάφη, αφού η φωτιά ξέσπασε αργά το βράδυ, όταν πλέον είχε πέσει σκοτάδι. 

Επιπλέον, προβληματισμό και ερωτήματα προκαλεί το γεγονός, ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε προειδοποιήσει ότι σήμερα θα υπήρχε πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ανατολική Αττική. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα υπήρχε πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την περιφέρεια ανατολικής Αττικής. Το ίδιο ισχύει και για αύριο, Πέμπτη. 

protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου