Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ για την Ιαματική πηγή Υπάτης

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-         Τουρισμού
-         Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
-         Υγείας


Θέμα: «Την χαριστική βολή στην Λουτρόπολη της Υπάτης δίνει η πρωτοφανής αδράνεια του Υπουργείου Τουρισμού για την αναγνώριση των ιαματικών πηγών της περιοχής».
Στην παράγραφο 1 του άρθρου 16 του «Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας» (ΦΕΚ 3054/Β’/18.11.2012) του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)», προβλέπεται ότι:...
«Το επίδομα λουτροθεραπείας παρέχεται στη διάρκεια της λουτρικής περιόδου (για το χρονικό διάστημα από 1/6ου έως 31/10ου) προς τους ασφαλισμένους....σε αναγνωρισμένες από το κράτος Λουτροπηγές.».

Η ανωτέρω διαδικασία αναγνώρισης προβλέπεται ρητά στο άρθρο 4 του ν. 3498/2006 όπου αναφέρεται επι λέξει: «1. Για την αναγνώριση ιαματικών φυσικών πόρων απαιτείται αίτηση προς τον Ε.Ο.Τ. με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, την οποία μπορεί να υποβάλει ο κύριος, ο επικαρπωτής ή ο μισθωτής του ακινήτου στο οποίο αναβλύζει ή αντλείται ο φυσικός πόρος. Αίτηση για αναγνώριση προς τον Ε.Ο.Τ. μπορεί να υποβάλει και Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) πρώτου ή δεύτερου βαθμού, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο, στο οποίο αναβλύζει ή αντλείται ο ιαματικός φυσικός πόρος. 2. Η διαδικασία αναγνώρισης μπορεί να κινηθεί και αυτεπαγγέλτως από τον Ε.Ο.Τ.. Στην περίπτωση αυτή ο Ε.Ο.Τ. καταρτίζει φάκελο με τα σχετικά δικαιολογητικά.».

Με βάση την παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 4049/2012 και την, κατ’ εξουσιοδότηση αυτής, υπ’ αριθ. 18401/31.12.2012 απόφαση της υπουργού Τουρισμού (ΑΔΑ: ΒΕΦΣΟΟ-16Ο), παρατάθηκαν οι προθεσμίες που προβλέπονταν για την υποβολή της ως άνω αίτησης αναγνώρισης, αρχικά έως 31/12/2012 και κατόπιν έως και 31/12/2013.

Με την υπ’ αριθ. 234/24.04.2013 απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων(ΦΕΚ 1020/Β/25.04.2013), η ιαματική πηγή της Υπάτης μεταβιβάσθηκε κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στο Ταμείο αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.).

Τέλος, η διοίκηση, διαχείριση και λειτουργία της πηγής και των συνοδών εγκαταστάσεων, εξακολουθεί να ασκείται από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε.), η οποία λειτουργεί τις εγκαταστάσεις ως υποκατάστημά της, δηλαδή ως μονάδα με αυτόνομη λογιστική παρακολούθηση, διακριτό κέντρο κόστους – εσόδων, δική της διοικητική υποδομή, και μόνιμο, αλλά και εποχικό προσωπικό.

Επειδή, οι ιαματικές πηγές της χώρας, αποτελούν φυσικούς πόρους ιδιαίτερης φυσικής, κοινωνικής και οικονομικής σημασίας, δεδομένου ότι συνδέονται από τους αρχαϊκούς χρόνους με τη διατήρηση της φυσικής και ψυχικής υγείας.
Επειδή, η πρόσβαση του πληθυσμού στη χρήση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των πηγών, οφείλει να είναι απρόσκοπτη για όλους τους πολίτες και χωρίς αποκλεισμούς.
Επειδή η ιαματική πηγή της Υπάτης και οι εγκαταστάσεις της, αποτελούν παραδοσιακά τον κυριότερο «πνεύμονα» για την ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και της τοπικής απασχόλησης, αφού συγκεντρώνουν σε ετήσια βάση χιλιάδες λουόμενων.
Επειδή το επίδομα λουτροθεραπείας σε ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αποτελεί σταθερό κίνητρο για την χρήση των ιαματικών πηγών από την πλειοψηφία των ενδιαφερομένων πολιτών.

Ερωτώνται συγκεκριμένα οι κ.κ. Υπουργοί:

Η κα. Υπουργός Τουρισμού:

1.     Έχει υποβληθεί στο παρελθόν αίτηση αναγνώρισης της ιαματικής πηγής Υπάτης από τους κατά νόμο αρμόδιους φορείς και εάν ναι, γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση αναγνώρισης;

2.     Εάν όχι, γιατί όλο αυτό το χρονικό διάστημα από το 2006 και μέχρι σήμερα, ο Ε.Ο.Τ., ως ο ιδιοκτήτης των Ιαματικών Πηγών Υπάτης ή η Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. ως η ασκούσα τη διοίκηση και διαχείριση, δεν κινήθηκαν αυτεπαγγέλτως, ώστε να ξεκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την αναγνώριση;

3.     Έχει παρασχεθεί από τον Ε.Ο.Τ. σχετική βεβαίωση λειτουργίας της παρ. 3 του άρθρου 39 του ν. 4049/2012 για την ιαματική πηγή της Υπάτης και εάν ναι, πότε εκδόθηκε αυτή;

Ο κ.κ. Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας

4.     Προτίθεστε να αναλάβετε σχετική πρωτοβουλία, ώστε να αρθεί υπό προϋποθέσεις, ο περιορισμός της αναγνώρισης των ιαματικών πηγών, που θέτει η παράγραφος 1 του άρθρου 16 του «Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας», ώστε να εξακολουθήσει η καταβολή του επιδόματος λουτροθεραπείας για λούσεις σε πηγές που τελούν υπό διαδικασία αναγνώρισης ή/και διαθέτουν βεβαίωση λειτουργίας του Ε.Ο.Τ., βάσει της παρ. 3 του άρθρου 39 του ν. 4049/2012;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κυριακάκης Βασίλης
Αποστόλου Βαγγέλης

Σταθάς Γιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου