Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Η ψυχραιμία, ασπίδα μας στις φλόγες

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Υπάρχει σωτηρία από μια πυρκαγιά; Στην ελληνική συλλογική μνήμη έχει καταγραφεί μια για πάντα το θλιβερό καλοκαίρι του 2007, όταν στο βωμό του Ηφαίστου θυσιάστηκαν 80 άνθρωποι. Στις 24 Αυγούστου η Αρτέμιδα κι η Μάκιστος θρηνούσαν τα σπλάχνα τους, που κάηκαν ή εξέπνευσαν λόγω αναθυμιάσεων, όπως η θρυλική μάνα με τα τέσσερα παιδιά της, καθώς πάλευαν ν’απομακρυνθούν από τις φλόγες.

Κάθε χρόνο 20.000 έως 30.000 σπίτια καίγονται...
στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω δασικών πυρκαγιών, με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες ιδίως στην Καλιφόρνια, που ζουν σε προκατασκευασμένα σπίτια, να μένουν άστεγοι. Στις 10 Ιανουαρίου 2013, είχαν ξεσπάσει ταυτόχρονα 130 πυρκαγιές στην Τασμανία αλλά και τη Νέα Νότιο Ουαλία καταστρέφοντας πάνω από 350.000 εκτάρια δάσους, στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της Αυστραλίας, η οποία επίσης κατέχει θλιβερό ρεκόρ πυρκαγιών.
Με έναν ψεκαστήρα
Η πυρκαγιά της Ηλείας θεωρήθηκε «Μέγα Πυρκαγιά», όπως έλεγαν εμπειρογνώμονες, δηλαδή αδύνατον να ελεγχθεί ακόμη κι απ’ τις καλύτερα εξοπλισμένες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις. Ομως υπήρξαν άνθρωποι που γλίτωσαν, επειδή δεν ακολούθησαν την πεπατημένη. Ενας κάτοικος της Μακίστου μ’ έναν απλό αγροτικό ψεκαστήρα κατάφερε, όχι μόνο να σβήσει τη φωτιά στο σπίτι του, αλλά να σώσει και γειτονικά σπίτια, χρησιμοποιώντας κρασί απ’ το βαρέλι του, όταν του τελείωσε το νερό.
«Ο φόβος κι ο πανικός είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι στις δασικές πυρκαγιές», εξηγεί ο αναπληρωτής ερευνητής του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ», δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος, δασολόγος, ειδικός στις δασικές πυρκαγιές.
Το πέρασμα της φωτιάς γύρω από το σπίτι, εξηγεί, διαρκεί μόλις μερικά λεπτά. Μαρτυρίες ανθρώπων που σώθηκαν, αναφέρουν ότι μπορεί να δονείται, τα παράθυρα να τρίζουν, ενώ γίνεται αντιληπτή κι η θερμότητα. Είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία, αλλά, αν το σπίτι είναι κατάλληλα δομημένο και προετοιμασμένο, δεν συνεπάγεται μεγάλο κίνδυνο, εφόσον ο ιδιοκτήτης μπορεί να σβήσει τυχόν σημεία που άναψαν, αμέσως μετά το πέρασμα του μετώπου της πυρκαγιάς.
Αντίθετα, η εγκατάλειψη του σπιτιού την τελευταία στιγμή μέσα σε πυκνούς καπνούς συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο. Δεν υπάρχει ορατότητα, μπορεί να προκληθεί μποτιλιάρισμα ή τρακάρισμα από πανικοβλημένους οδηγούς, γεγονός που θα μπορούσε να έχει μοιραία αποτελέσματα. Αν όμως και το σπίτι μας δεν είναι ασφαλές, μπορούμε ν’ αναζητήσουμε καταφύγιο σε γειτονικό.
Η απόφαση, αν και πώς μπορούμε να προστατευθούμε από μια πυρκαγιά στο σπίτι μας, κρίνεται ανάλογα με το μέγεθος των φλογών, την κατεύθυνση, τη βλάστηση γύρω μας και στο δρόμο μας αλλά και την ταχύτητα της φωτιάς.

Η ταχύτητα
Σε περίπτωση ισχυρών ανέμων, περί τα 7 Μποφόρ, η ταχύτητα της πυρκαγιάς σε ξερά χόρτα μπορεί να φθάσει έως και 10 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ στα πευκοδάση τα 3-4 χλμ. ανά ώρα. Ο άνθρωπος μπορεί να κινηθεί γύρω στα 5 χιλιόμετρα, δηλαδή εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να τρέξει μπροστά από μια τέτοια πυρκαγιά ενώ αυτή εξαπλώνεται.
Αν το σπίτι μας είναι ψηλά σε πλαγιά ενός οικισμού κι η φωτιά έρχεται από χαμηλότερα, ο κίνδυνος για επικίνδυνη έκθεση σε μεγάλες φλόγες είναι μεγαλύτερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου