Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

ΟΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗ ΓΥΜΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


«Η επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραπετών των φυλακών Τρικάλων είναι αποτυχημένη από την πρώτη ημέρα μέχρι σήμερα.....

Έχουμε δύο νεκρούς, που δεν έφταιγαν σε τίποτα, μια διαλυμένη φυλακή και αστυνομικούς που δεν έχουν ούτε την κατάλληλη εκπαίδευση ούτε τον κατάλληλο εξοπλισμό. Τι άλλο πρέπει να γίνει; Σε αυτήν την υπόθεση αποδείχθηκε η γύμνια της ΕΛ.ΑΣ.».

Σε αυτήν την αναφορά προς το zougla.gr προχώρησε ένας από τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος συμμετέχει στη γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση που έχει στηθεί στην Πελοπόννησο, προκειμένου να εντοπιστούν πέντε κακοποιοί από τους συνολικά οκτώ που τον περασμένο Μάρτιο απέδρασαν από τις φυλακές Τρικάλων.

Παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν τρεις μήνες από την απόδραση, οι προσπάθειες της αστυνομίας για τη σύλληψη των καταζητουμένων έχουν, μέχρι στιγμής, αποβεί άκαρπες. Μάλιστα, σε μερικά από τα «τετ α τετ» που είχαν οι κακοποιοί με τους αστυνομικούς, τα αποτελέσματα ήταν τραγικά, καθώς κατά τις συμπλοκές έχασαν τη ζωή τους μία κοπέλα 25 ετών και ένας αστυνομικός.

Πέρα από αυτό, χθες ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είχε νοικιάσει ο Ελληνικός Στρατός στην ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να βοηθήσει στο «ξετρύπωμα» των δραπετών, έπειτα από βλάβη «προσγειώθηκε» ανώμαλα σε δύσβατη περιοχή και ανασύρθηκε με ελικόπτερο.

«Κάντε κάτι»

Λόγω των προβλημάτων και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στις έρευνες για τον εντοπισμό των Αλβανών δραπετών πραγματοποιήθηκε χθες συνδιάσκεψη στην Άμφισσα, στην οποία πήραν μέρος οι Αστυνομικές Ενώσεις Αθηνών, Αιτωλίας, Ακαρνανίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευρυτανίας, Κοζάνης, Λάρισας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, καθώς και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Τα προεδρεία και οι εκπρόσωποι της Π.Ο.ΑΣ.Υ. συναντήθηκαν με τον γενικό επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγο κ. Ιωάννη Δικόπουλο, ως εκπρόσωπο της Ηγεσίας, στον οποίο τέθηκαν τα προβλήματα και αναζητήθηκαν λύσεις.

«Εκ του αποτελέσματος, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, πρόκειται για μία αποτυχημένη επιχείρηση με το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα. Αποφασίσαμε να κάνουμε συνδιάσκεψη, γιατί βλέποντας το επιχειρησιακό μοντέλο που ακολουθείται πιστεύουμε ότι θα έχουμε και άλλους νεκρούς. Έπρεπε να κάνουμε παρέμβαση και να θέσουμε τους αρμοδίους προ των ευθυνών τους» αναφέρει μιλώντας στο zougla.gr ένας από τους αστυνομικούς που συμμετείχε στη συζήτηση.

«Δεν πρόκειται να τους εντοπίσουμε έτσι»

Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν να εντοπίσουν τους δραπέτες - μέσω μπλόκων - είναι παρωχημένος και δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά.

«Φανταστείτε να είστε στη θέση ενός σκληρού κακοποιού, όπως ο Κόλα, και να βλέπετε στημένα μπλόκα στην εθνική οδό. Ξέρετε πόσο επικίνδυνος είναι. Πυροβολεί με το παραμικρό. Οι εποχές έχουν αλλάξει, έχουν γίνει πολύ πιο σκληρές και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία. Ο εξοπλισμός είναι άθλιος και δεν υπάρχει η κατάλληλη εκπαίδευση. Έφεραν κάποια Ναβάρα, τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εδώ. Είναι κατάλληλα μόνο για νησιά. Τα περιπολικά που χρησιμοποιούμε είναι 1.400 κυβικά και έχουν περίπου 200.000 χιλιόμετρα το καθένα» αναφέρει.

«Φοβόμαστε ότι θα έχουμε και άλλους νεκρούς»

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, κάποιοι από τους εκπροσώπους των αστυνομικών ενώσεων που συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη που έλαβε χώρα στην Άμφισσα θεωρούν ότι θα πρέπει στις έρευνες, αν είναι δυνατόν, να υπάρξει βοήθεια και από τον Στρατό.

«Πρέπει να γίνει κάποιου στρατιωτικού τύπου επιχείρηση. Και μπλόκα να κάνουμε, δεν πρόκειται να συλληφθούν έτσι. Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούμε να τους εγκλωβίσουμε δεν αποδίδει. Πρέπει να κάνουν κάποιο πολύ μεγάλο λάθος. Η συνδιάσκεψη δεν έγινε ούτε επειδή έχουν διαλυθεί οι ζωές μας ούτε για οικονομικούς λόγους. Έγινε διότι φοβόμαστε ότι θα έχουμε και άλλους νεκρούς» επισημαίνει ένας από τους εκπροσώπους των αστυνομικών ενώσεων.   

www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου