Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΕΥΧΙΔΗΣ ΕΝ ..ΔΕΛΦΟΙΣ!..


Λάθος ...δρόμος!

  Πραγματοποιήθηκε προ ημερών ο επικός ''Ευχίδειος Άθλος'', στην μνήμη του ιστορικού γεγονότος, της κάλυψης  δηλαδή των 107 χλμ της απόστασης Πλαταιές-Δελφοί από έναν δρομέα.  Ήταν το 479 π.χ.  όταν ο ημεροδρόμος ....Ευχίδης διήνυσε την απόσταση με επιστροφή, μεταφέροντας την φλόγα από τους Δελφούς στις Πλαταιές, κατόπιν εντολής των αρχόντων των Πλαταιών, οι οποίοι επίστευαν ότι η φλόγα στις εστίες την πόλη τους είχε μολυνθεί από την εκεί παρουσία των Περσών και έπρεπε να ανανεωθεί από την ιερή και ακοίμητη φλόγα του ναού του Απόλλωνα.  Στην ουσία επρόκειτο για ένα καθαρά επικοινωνιακό τέχνασμα, ''πανελληνοποίησης'' της νικηφόρου μάχης των Ελλήνων στις Πλαταιές, εναντίων των Περσών, τον επόμενο χρόνο μετά από την συντριβή τους στην Σαλαμίνα. 
Αυτή ήταν και η τελευταία παρουσία των Μήδων γενικά, στην αρχαία Ελλάδα.
   Στην μνήμη αυτού του γεγονότος λοιπόν, τα τελευταία χρόνια οργανώνεται η επανάληψη αυτού του άθλου, με συμμετοχή πλήθους αθλητών, καλύπτοντας την απόσταση των 107 χλμ. και με τερματισμό την πόλη των Δελφών. Έτσι έγινε και εφέτος.
  Είχαμε όμως την χαρά εφέτος, να ζήσουμε μοναδικές στιγμές εθνικής έξαρσης και να αφεθούμε έστω και για λίγο στην ιστορική ιλαρο-γραφική αναπαράσταση των εμπνευσμένων (κυριολεκτικά!) οργανωτών του αγώνα, με την μοναδικής πιστότητας απεικόνιση του αρχαίου ημών στρατιωτικού αγήματος, στο σημείο άφιξης των αθλητών! 
 Ώ! ποία τελειότης, ώ! ποία έμμετρος ταύτιση των ελληνικών γενεών, τουλάχιστον ενδυματολογικά!  Ώ! του ιστορικού μεγαλείου η διεκδίκηση!!...
Τί να προσθέσωμεν εμείς...  Η εικόνα (δυστυχώς!) καταμαρτυρεί τα πάντα!..



Ενθυμούμαστε προ ετών, με αφορμή την αμφισβητούμενη ελληνικότητα της Μακεδονίας, τον αείμνηστο Σουγκλάκο σε μιά φωτογραφία, με ενδυμασία τσολιά και με ανοιχτή στο στήθος την λευκή πουκαμίσα, να απειλεί θεούς και ...Σκοπιανούς, ενώ εκείνοι οι αίφνης-ανακαλύψαντες την καταγωγή τους(!), να είναι ζωσμένοι με βελέντζες, σεντόνια και περικεφαλέες και να απειλούν εμάς, τους ...βαρβάρους!
Μοναδικές στιγμές, μοναδικό ιστορικό γίγνεσθαι, μοναδική Δημοτική Κοινότητα Δελφών (στο  facebook για να μην παρεξηγηθούμε κι όλας...)....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου