Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τρίτη 28 Μαΐου 2013

Το πρόβλημα της καταστροφικής επιδρομής από κάμπιες σε δασικές εκτάσεις της Φθιώτιδας στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Το  πρόβλημα της καταστροφικής επιδρομής από κάμπιες σε δασικές εκτάσεις της Φθιώτιδας συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς με ερώτηση ου έφερε ο περιφερειακός  σύμβουλος κ. Καρακικές.  
Η επιδρομή ξεκινά από τους πρόποδες του Καλλίδρομου από τα χωριά Φραντζή και Ηράκλεια , Ελευθεροχώρι και έχει επεκταθεί...
στα ορεινά χωριά της Οίτης από το Κουμαρίτσι μέχρι το Σκαμνό και την Παύλιανη ξεραίνοντας τη βλάστηση. Ολη η περιοχή έχει κυριολεκτικά αλλάξει χρώμα . Το φαινόμενο εκδηλώθηκε αρχικά σε πουρνάρια έχει όμως επεκταθεί και πλέον προσβάλει το ελατοδάσος. 
Σύμφωνα με τους κατοίκους, υπήρχαν και στο παρελθόν παρόμοια φαινόμενα, φέτος όμως έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι κτηνοτρόφοι έχουν κλείσει τα κοπάδια τους μέσα στους στάβλους αφού δεν μπορούν να τα βγάλουν για βοσκή στις δασικές εκτάσεις που χρησιμοποιούσαν για λιβάδια και που τώρα έχουν καταστρέψει οι κάμπιες. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για ανυπολόγιστη ζημιά καθώς είναι αναγκασμένοι να ταΐζουν με αποθηκευμένες ζωοτροφές και ήδη έχουν απευθυνθεί στις αρμόδιες αρχές για να τους εξασφαλίσουν ζωοτροφές για τα κοπάδια τους. Οι κάτοικοι των χωριών φοβούνται ότι οι κάμπιες τελικά θα μπουν μέσα στα σπίτια τους.
Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και χάθηκε πολύτιμος χρόνος ψάχνοντας αν το Δασαρχείο ή  η Διεύιθυνση Γεωργίας έχουν την αρμοδιότητα
 Ο υπεύθυνος της Περιφέρειας για την Ανροτική Ανάπτυξη κ. Μπουρδάνος παραδέχτηκε ότι πρόκειται για  ένα καταστροφικό φαινόμενο που όμως αδυνατούν να το αντιμετωπίσουν με ψεκασμούς γιατί αυτό θα είχε επιπτώσεις στα μελίσσια και τις κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή. Όπως εξήγησε,  οι υπηρεσίες είναι ενήμερες και έχουν απευθυνθεί σε ειδικό Ινστιτούτο στην Αθήνα για οδηγίες.

 Πέρα όμως από τις δικαιολογίες των αρμοδίων πρόκειται για μια  οικολογική καταστροφή που έχει ήδη  προσβάλει  και απειλεί μεγάλες δασικές εκτάσεις, οικισμούς  και τον Εθνικό Δρυμό Οίτης. Κάθε ολιγωρία είναι αδικαιολόγητη.
ΠΗΓΗ :altpressfthiotida.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου