Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τρίτη 16 Απριλίου 2024 σήμερα...Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών η Αικατερίνη Νικ. Φούρλα, εχθές το βράδυ......

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Επίσκεψη του βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Βασίλη Κυριακάκη στην Τράκειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας

Τη Δευτέρα 31/05 ο βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ επισκέφτηκε την Τράκειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λαμίας και συνομίλησαν με το προσωπικό της για το έργο της, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία της και τη φημολογούμενη αρνητική εξέλιξη που αφορά τι ς συγχωνεύσεις και καταργήσεις  των 46 δημόσιων βιβλιοθηκών μεταξύ των οποίων και αυτή της Λαμίας.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας αναδείχθηκε το πλούσιο πολιτιστικό έργο της βιβλιοθήκης...
με τους δεκάδες χιλιάδες τίτλους βιβλίων που διαθέτει προς δανεισμό σε όλη την τοπική κοινωνία καθώς και τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί..
Αναδείχθηκαν επίσης και τα σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζει λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης.  Σημαντικότερα εξ’ αυτών είναι η μη επάρκεια των χώρων ώστε να στεγαστεί το συγκεντρωμένο υλικό που διαθέτει και η υποστελέχωση που οδήγησε μάλιστα  στην αναστολή λειτουργίας του σημαντικού θεσμού των κινητών βιβλιοθηκών και στην μη αξιοποίηση σημαντικού εξοπλισμού και υλικού.
Σχετικά με τις φημολογούμενες συγχωνεύσεις –καταργήσεις δημόσιων βιβλιοθηκών κοινή εκτίμηση αποτέλεσε ότι αυτή η εξέλιξη είναι αρνητική για την προαγωγή του πολιτισμού και της παιδείας στην τοπική κοινωνία.  Οι δημόσιες βιβλιοθήκες ήδη είναι υποστελεχωμένες και η οποιαδήποτε κίνηση  μείωσης  προσωπικού ισοδυναμεί με κλείσιμο τους. Χαρακτηριστικά η βιβλιοθήκη Λαμίας λειτουργεί με την προσφορά 2 τακτικών υπαλλήλων σε σύνολο 7 οργανικών θέσεων και 2 αποσπασμένων εκπαιδευτικών.
Από την πλευρά του ο Βασίλης Κυριακάκης  έκανε την εξής δήλωση:
 «Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια της λογιστικής θεώρησης της τρικομματικής κυβέρνησης ενάντια όχι μόνο στις ανάγκες της κοινωνίας αλλά και της κοινής λογικής. Η δέσμευση των μνημονιακών δυνάμεων στην Τρόικα για χιλιάδες απολύσεις οδηγεί στο κλείσιμο ακόμα και μικρών, ήδη υποστελεχωμένων οργανισμών που δεν κοστίζουν αλλά αντιθέτως, παρόλες τις δυσκολίες , προσφέρουν τα μέγιστα στην προαγωγή του πολιτισμού και του πνεύματος.
Είναι επιτακτικό  η  τοπική κοινωνία να προασπίσει την βιβλιοθήκη της,  κόντρα στην κυβερνητική λογική της «λογιστικής» και των «αριθμών».
Οι τοπικοί βουλευτές θα πρέπει να τοποθετηθούν και να δεσμευτούν για τη μη συναίνεση τους σε αυτή την εξέλιξη.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ έχει ήδη καταθέσει κοινοβουλευτική ερώτηση απαιτώντας να αποτραπούν οι συγχωνεύσεις –καταργήσεις των 46 δημόσιων βιβλιοθηκών.

Λαμία 31/05/2013

Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου