Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Παρασκευή 29 Μαρτίου σήμερα..... Β Χαιρετισμοί της Παναγίας....

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Αύριο η μαγνητική καταιγίδα. Πρέπει να ανησυχούμε;

Τις τελευταίες ημέρες όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες για την μαγνητική καταιγίδα που έρχεται στην Ελλάδα την Τρίτη 28 Μαΐου!
Η ηλιακή έκρηξη που αναστάτωσε τους επιστήμονες στις 22 Μαΐου, προκάλεσε μία γεωμαγνητική καταιγίδα, δηλαδή την βροχή από φορτισμένα σωματίδια στο μαγνητικό πεδίο της γης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες....
η ηλιακή αυτή έκρηξη δεν είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν παρατηρηθεί στο κέντρο του ηλιακού μας συστήματος.
Η δραστηριότητα δε που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, δεν κατευθύνονταν καν προς τη γη στο μεγαλύτερο μέρος της.
Ο πλανήτης μας όμως, θα βιώσει ένα μέρος από αυτή την δραστηριότητα με τη μορφή μερικών «γεωμαγνητικών ενοχλήσεων» που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στις επικοινωνίες.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό συνεργάτη του Δημόκριτου, Νίκο Κατσαρό: «Όταν το 2005 ανάλογη μαγνητική καταιγίδα είχε πλήξει τον Καναδά και τις πολιτείες του Κεμπέκ είχε δημιουργηθεί συσκότιση για περισσότερες από πέντε ώρες» σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι λοιπόν πιθανόν να επηρεαστούν στη χώρα μας οι τηλεπικοινωνίες, να μειωθεί η ορατότητα (νιφάδες) στις τηλεοράσεις, να προκληθούν παρεμβολές στη ραδιοφωνία, στους δορυφόρους τηλεπικοινωνίας και καταστροφές στα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας».
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως έρευνες Ρώσων επιστημόνων για τις επιπτώσεις της μαγνητικής καταιγίδας στην ανθρώπινη υγεία αποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια του φαινομένου αυξάνονται κατά περίπου 15% οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
«Επηρεάζουν κυρίως εκείνους που υποφέρουν από υπέρταση, υπόταση και καρδιακές παθήσεις. Επίσης προκαλούν πονοκεφάλους, ζαλάδες, ημικρανίες, αϋπνία, καχεξία, πτώση της πίεσης και γενικά νωθρότητα και χαμηλή ζωτικότητα» λέει ο κύριος Κατσαρός.
Τι ακριβώς όμως είναι οι γεωμαγνητικές καταιγίδες;
«Είναι αποτέλεσμα ηλιακών εκρήξεων, όπου τεράστιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων, κυρίως πρωτονίων και ηλεκτρονίων, εκτοξεύονται από την επιφάνεια του Ηλίου με ταχύτητες 400 έως 1.200 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και σε δύο περίπου μέρες φτάνουν στη Γη» εξηγεί ο επιστήμονας.

«Τότε αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της Γης, το οποίο και συλλαμβάνει πολλά από τα φορτισμένα σωματίδια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας προκαλώντας σοβαρές διαταραχές. Οι μαγνητικές καταιγίδες συμβαίνουν συχνά, ίσως και πάνω από μία φορά τον μήνα, και δεν είναι πάντα εύκολο να προβλεφθούν»

Star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου