Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τετάρτη 24 Απριλίου.....

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ

Στοχασμός Μακρυγιάννη - χείρ Παναγιώτη Ζωγράφου
Οκτώ χιλιάδες οι Τούρκοι και δυό χιλιάδες οι Έλληνες. Τώρα οι λίγοι περνάνε στην επίθεση. Οι εχθροί χτυπιούνται από παντού. Και δεν αργούν να λυγίσουν. 
Αρχίζουν να πισωδρομάνε.
Χυμάνε ίσα με τριάντα Σουβαλιώτες κι Αγοριανίτες και πιάνουν ένα κανόνι. Οι δικοί μας, καθώς πια σελαγιάζει την καρδιά τους η νίκη λιανίζουν και κυνηγάνε τ' ασκέρι του Μπεϊράν....


ΔΙΗΓΗΜΑΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
1. Θέσις Βασιλικών
2. Ο Μπαϊράμ πασάς και άλλοι τρείς πασάδες, έως δέκα χιλιάδες Τούρκοι, κινούντες ν' αποπεράσουν από τα Βασιλικά με πλήθος ζαερέδων και πολεμοφοδίων εις άμαξας και καμήλους και ιστάμενοι κατά το έθος της θρησκείας των και δίδουν προσταγάς και ρίπτουν τέσσερα κανόνια και πυροβολεί όλον το στράτευμα προς φόβον των Ελλήνων και βαρούν τύμπανα και κινούνται οι δε Έλληνες τους άφησαν και επροχώρησαν μέσα εισ το στενόν έως όπου εγέμισεν όλη η θέσις.
3. Τους καρτέρεσαν ο Γκούρας, ο γέρων Δυοβουνιώτης, ο Ν. Πανουργιάς, Καλύβας, Μπούσγος, Ρούκης, Α. Κοντουσόπουλος, Παππά Ανδρέας, Μπίτης Καντάς και τους έδωσαν ένα πελέκι καλόν και τους αφάνισαν όλως διόλου τους Τούρκους και εφονεύθησαν και δύο πασάδες.
4-5. Όσοι Τούρκοι εσώθησαν ετράπησαν εισ φυγήν και οι Έλληνες κυνηγούντες των έκοπτον Τούρκους.
6. Ο Παπάς Ανδρέας φθάσας τον καβαλάρην τον έκοψεν. Ο αριθμός των πολεμιστών Ελλήνων ανέβαινεν μέχρι των χιλίων επτακοσίων.
ΔΗΜ. ΦΩΤΙΑΔΗ ''Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ  '21'' Τόμος 2ος σελ. 135-138 
Από το Αρχείο του Γ. Καρούλα
Σύνθεση Γ. Καρούλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου