Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Έβαλαν στο μάτι το νερό μας

Συνεχίζονται οι μυστικές επαφές της Τρόικας με την Κομισιόν για την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποίησης των υδάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με το μοντέλο που υιοθετήθηκε στην Πορτογαλία.

Στόχος είναι να περάσουν σε ιδιωτικά χέρια, το γρηγορότερο δυνατόν....

τα δίκτυα παροχής πόσιμου ύδατος της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Όπως υποστηρίζει και ο πρόεδρος της Πολυεθνικής «NESTLE» (σ.σ. ο μεγαλύτερος εμφιαλωτής πόσιμου νερού παγκοσμίως), Πίτερ Μπράμπεκ, το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό και όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο, αλλά και ο ορυκτός πλούτος -εν γένει- πρέπει να το εκμεταλλεύονται ιδιώτες.

Σ΄αυτό το πλαίσιο, η εκπομπή «Monitor» της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης αποκάλυψε τις μεθοδεύσεις της Τρόικας αλλά και τις πτυχές του Μνημονίου που υπέγραψε η Ελλάδα, όπου και προβλέπεται η παραχώρηση των δικτύων ύδρευσης σε ιδιωτικές εταιρείες.

Την ώρα που ενισχύονται οι αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη με την Κίνηση των 136 που προσλαμβάνει και διεθνείς διαστάσεις, με την παρουσία του Bill Gates, επί παραδείγματι, η μνημονιακή άποψη για την ιδιωτικοποίηση του απόλυτου δημόσιου αγαθού που είναι το νερό, αρχίζει να εισέρχεται στην ατζέντα των Βρυξελλών. Μόλις σήμερα αποκαλύφθηκε ότι το 2050, 5,5 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη, ο μισός δηλαδή πληθυσμός της γης, δεν θα έχει πρόσβαση σε πόσιμο ύδωρ. Με λίγα λόγια η ιδιωτικοποίηση της παροχής ύδατος είναι το πρώτο στάδιο ενός επόμενου πολέμου για το νερό.

Το ρεπορτάζ της γερμανικής τηλεόρασης αναφέρεται στην περιοχή Pacos de Ferreira της Πορτογαλίας όπου επιβλήθηκε η ιδιωτικοποίηση και όπου μέσα σε λίγα χρόνια τα τιμολόγια αυξήθηκαν 400% και συνεχίζουν με αύξηση της τάξης του 6% κάθε χρόνο.



Έγγραφα-ντοκουμέντα αποδεικνύουν την απόφαση για «άνοιγμα της αγοράς» του νερού, ξεκινώντας από τις χώρες του Νότου, μια αγορά που την υπολογίζουν σε τριψήφια δις.



Η «Κίνηση των 136»

Η «Κίνηση 136» είναι μία πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης και αντιπροτείνει την μη κερδοσκοπική κοινωνική διαχείρισή της μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς.

Ο μεγιστάνας στο πλευρό των Θεσσαλονικέων

Το ίδρυμα «Bill and Melinda Gates Foundation» του μεγιστάνα των νέων τεχνολογιών, γνωστό για την ενίσχυση προγραμμάτων κατά του AIDS και της ελονοσίας, είναι ένα από τα 22 ιδρύματα, φορείς, οργανώσεις και συνεταιριστικές τράπεζες από όλο τον κόσμο, που, ως Επενδυτές Κοινωνικής Ευθύνης, στηρίζουν την υποψηφιότητα της «Κίνησης 136» για την αγορά της ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Κίνησης 136», που πλέον έχει πάρει τη θεσμική ονομασία «Ένωση Πολιτών για το Νερό», Λάζαρο Αγγέλου, οι ΕΚΕ έχουν ενημερωθεί για την προσπάθεια που εκτυλίσσεται στη Θεσσαλονίκη ώστε να μην περάσει το νερό σε ιδιώτες και έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους να στηρίξουν τους φορείς, τις οργανώσεις και τις κινήσεις πολιτών.

Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους ΕΚΕ και την Ένωση Πολιτών για το Νερό είναι ο φιλέλληνας πρόεδρος της εταιρείας χρηματοοικονομικής επικοινωνίας «Bondholder Communications Group» («BondCom»), Ρόμπερτ Άπφελ, ο οποίος έχει αναλάβει και την πρωτοβουλία για τη διεθνή υποστήριξη της προσπάθειας. Σύμφωνα με την Ένωση Πολιτών για το Νερό, η «BondCom» βασίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία για τη διασύνδεση εκδοτών χρεογράφων με τους επενδυτές τους.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου