Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Κυριακή 12 Μαΐου 2013

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΡΟΥΤΩΝ - ΚΑΡΟΥΤΕΣ ... ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ


Οι Καρούτες βίωσαν τη φρίκη του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ την 1η Νοέμβρη 1942 από τις ιταλικές δυνάμεις κατοχής λόγω...
της παροχής βοήθειας στην 1η Συμμαχική Αποστολή (S.O.E.),η οποία 'έπεσε' με αλεξίπτωτα τα ξημερώματα της 1ης Οκτώβρη 1942,στην περιοχή "Καρουτιανός κάμπος" με επικεφαλής τον αντισυνταγματάρχη Εντυ Μάγιερς,γιά να οργανώσουν σαμποτάζ (Γοργοπόταμος) με την βοήθεια των Ελλήνων ανταρτών.
Οι 800 περίπου Καρουτιανοί,εκτός της φρίκης του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ,βίωσαν και τις απάνθρωπες κακουχίες του σκληρού χειμώνα της Γκιώνας (΄42-΄43),αφού υποχρεώθηκαν απο τις ιταλικές δυνάμεις να ζήσουν υπό περιορισμό σε καλύβες μακρυά απο το καμμένο χωριό τους ... Αλλά στα κουφάρια των καμμένων σπιτιών τους εκείνο τον χειμώνα ανδρώθηκε η Ηρωϊκή μας ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και οι Καρούτες έγιναν το ΑΝΤΑΡΤΟΧΩΡΙ της Δωρίδας,γνωρίζοντας τη φρίκη του δεύτερου ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ στις 5 Φλεβάρη 1944 από τις χιτλερικές δυνάμεις κατοχής,οι οποίες αφού πρώτα λεηλάτησαν το λιγοστό βιός των Καρουτιανών στη συνέχεια πυρπόλησαν το χωριό... ( βιβλίο:Καρούτες-Το ανταρτοχώρι/Ο μεγάλος ξεριζωμός του ΄47 του Γιάννη Λελούδα)

Η μάχη,όμως, που κατέστησε τις Καρούτες παγκοσμίως γνωστές,έγινε στις 5 Αυγούστου 1944 ( βιβλίο:Η μάχη στις Καρούτες του Ηλία Παπανικολή) κατά την διάρκεια της οποίας αντάρτες του ΕΛΑΣ παγίδευσαν τάγμα 250 επιλέκτων γερμανών στρατιωτών και το εξολόθρευσαν.Στη φονική αυτή μάχη οι απώλειες των γερμανών ήταν μεγάλες αφού 100 στρατιώτες σκοτώθηκαν,μεταξύ αυτών και ο διοικητής τους,οι υπόλοιποι δε αιχμαλωτίστηκαν,ενώ απο την πλευρά του ΕΛΑΣ οι απώλειες ήταν 29 παλληκάρια καθώς και 3 Καρουτιανοί πολίτες . Ακολούθησαν άλλες 2 πυρπολήσεις του χωριού στις 7 και 28 Αυγούστου 1944. Οι Καρούτες την περίοδο της γερμανο-ιταλικής κατοχής (΄42-΄44) είχαν 29 θύματα .

Η πολιτεία αργότερα,για την προσφορά και τις δοκιμασίες που υπέστησαν,αναγνώρισε τις Καρούτες ως "Μαρτυρικό χωριό"

Επισκεφθείτε τον ιστότοπο μας : www.karoutes.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου