Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Ο Δήμος Δελφών δεν έπεισε για την αναπτυξιακή του προοπτική!


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τουριστική προβολή του δήμου Δελφών
Δεν έπεισε για την αναπτυξιακή του προοπτική
-Τον απολογισμό των δράσεων και των αποτελεσμάτων του περσινού προγράμματος ζήτησε ...ο κ. Μέγκος, χωρίς όμως, όπως φάνηκε, να υπάρχουν τέτοια στοιχεία.
Εγκρίθηκε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του δήμου, από το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο όμως ήταν το πιο φτωχό από τα τρία σενάρια που εξετάστηκαν, όπως παραδέχτηκε ο Δήμαρχος κ. Φουσέκης.
Το θέμα εισηγήθηκε η αρμόδια αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ Μάρω Γουργουρή.
«Το σχέδιο πέρασε ομόφωνα από την επιτροπή τουρισμού και βασίζεται στο ποσό που μπορεί να διαθέσει ο δήμος. Ακολουθεί το σχεδιασμό που έχει κάνει ο σύμβουλος του δήμου και έγιναν συναντήσεις με αντιδημάρχους, προέδρους, ξενοδόχους και φορείς του τουρισμού, όπου έγινε καταγραφή. Ο σχεδιασμός του συμβούλου είναι η πολιτιστική μας ταυτότητα σε επίπεδο τριετίας και αυτό είναι η πρώτη φάση. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων να διανέμονται τα φυλλάδια σε σημείο ενημέρωσης του Μουσείου. Για πρώτη φορά δημιουργείται επιτροπή καταγραφής και προώθησης τοπικής κουζίνας και τοπικών προϊόντων με επικεφαλής τον κ. Μοσχονά, Διευθυντή της ΕΠΑΣ Γαλαξιδίου. Ειδικά για της εκθέσεις θα πούμε ότι αυτή που θεωρούμε επιβεβλημένη την παρουσία μας είναι η έκθεση του Λονδίνου, εφόσον η περιφέρεια αποφασίσει ότι θα συμμετάσχει σε κάποιες εκθέσεις. Είμαστε πολύ καιρό σε αναμονή για το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της περιφέρειας, στο οποίο έχουμε στείλει ένα πολύ συγκεκριμένο και συγκροτημένο υπόμνημα. Αν μας φτάσουν τα χρήματα θα συμμετάσχουμε στην έκθεση ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, πάντα ως συνεκθέτες είτε της περιφέρειας είτε του ΕΟΤ», τόνισε η εισηγήτρια.
Ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες στο Προσκήνιο κ. Παναγιώτης Μέγκος ρώτησε την κ. Γουργουρή αν υπάρχουν αποτελέσματα, από το περσινό πρόγραμμα τουριστικής προβολής που είχαν ψηφίσει. Η Αντιδήμαρχος απάντησε ότι έγιναν ορισμένες δράσεις μόνο, όπως η έκδοση του εντύπου στην Αγγλική γλώσσα και η επιλογή του συμβούλου. «Προτιμήσαμε για κάποια πράγματα να περιμένουμε την άποψη του συμβούλου. Κάποιες δαπάνες πήγαν για τις Γαλάζιες σημαίες. Δεν υπήρχε υποδομή προβολής στο δήμο και αυτό μας ανάγκασε να πάμε από την αρχή. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε αν δεν δημιουργήσουμε τις υποδομές», τόνισε.
Η αντιδήμαρχος κ. Λαϊνη ρώτησε αν τελικά θα εκδοθούν τα ξεχωριστά έντυπα για Δελφούς, Ιτέα και Γαλαξίδι, καθώς επεσήμανε ότι ήδη έρχονται τουρίστες και δεν έχουν έστω κάτι μικρό να δίνουν που να περιέχει κάποιες πληροφορίες. Ωστόσο η εισηγήτρια επεσήμανε ότι ο σύμβουλος επέλεξε να πάνε πρώτα σε κεντρικό σχεδιασμό προβολής και μετά σε επιμέρους.
«Είναι πολύ σημαντικό τα μικρά αυτά έντυπα να είναι σε πολλές γλώσσες και να προωθούν όλο το δήμο στο κομμάτι του πολιτισμού, της φύσης και των δραστηριοτήτων. Στο μεγάλο έντυπο θα είναι όλες οι δημοτικές ενότητες. Αργότερα, θα τυπώσουμε αυτά τα επιμέρους που λέτε», τόνισε.
Η αντιδήμαρχος κ. Μπακολουκά ζήτησε να προηγηθούν τα έντυπα και διανεμηθούν, εκτός από τους Δελφούς, στα ορεινά και τα παράλια. Ωστόσο, η κ. Γουργουρή διευκρίνισε ότι η προσπάθεια εστιάζεται στους Δελφούς, διότι επισκέπτονται το Μουσείο κάθε χρόνο περισσότεροι από 400.000 τουρίστες και η επισκεψιμότητα βαίνει διαρκώς αυξανόμενη. «Οι περισσότεροι δε, ούτε καν μπαίνουν στους Δελφούς. Στόχος μας είναι να τους φέρουμε ως επισκέπτες μεμονωμένα ή ομαδικά στον υπόλοιπο δήμο», είπε.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Δρακάκης υποστήριξε ότι ο δήμος δεν είναι touroperator. «Το Ελεγκτικό Συνέδριο κηρύσσει μη νόμιμη δαπάνη την έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων προβολής του δήμου, ισχυριζόμενο ότι δεν προβλέπεται από το νόμο, δεν εξυπηρετεί λειτουργικές ανάγκες του δήμου, ούτε συντελεί στην εκπλήρωση των σκοπών του δήμου. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θεωρεί ως μη νόμιμη τη δαπάνη», τόνισε. Η άποψη αυτή εκνεύρισε το Δήμαρχο Νίκο Φουσέκη ο οποίος τον διέκοψε, λέγοντάς του ότι έχει κάνει κουλουβάχατα όλα τα θέματα. «Αυτό στο οποίο αναφέρεσαι είναι δαπάνη για την προβολή του έργου της Δημοτικής Αρχής. Αν αφορούσε φυλλάδια προβολής του δήμου, θα μας είχε κόψει και την περσινή δαπάνη ο Επίτροπος», τόνισε. Η κ. Γουργουρή εξήγησε ότι η Διεύθυνση Τουριστικής Ανάπτυξης κάθε χρόνο εγκρίνει όλα τα προγράμματα τουριστικής προβολής των δήμων. Αυτό γίνεται συνέχεια και με όλους τους δήμους που θέλουν να κάνουν τέτοιο πρόγραμμα. Η κ. Μπακολουκά εξήγησε ότι ο δήμος Δελφών έχει ανακηρυχθεί ως τουριστικός δήμος σύμφωνα με το ΦΕΚ 899 του 1976 και αυτή η ανακήρυξη δικαιολογεί όλες τις δράσεις για την τουριστική προβολή. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ Θανάσης Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι ο κώδικας δίνει το δικαίωμα στο άρθρο 158 το δικαίωμα να προβληθεί ο δήμος «με κάθε πρόσφορο μέσο».
Ο κ. Δρακάκης επέμεινε ότι οι δαπάνες που δικαιολογούνται είναι αυτές που αφορούν τις βασικές λειτουργίες του δήμου. «Δηλαδή ποιο είναι το μέτρο με τη δικιά σας λογική. Έχουμε προϋπολογισμό 45 εκ ευρώ, μπορούμε να τα ρίξουμε όλα; Γιατί δηλαδή είναι 59.000 ε, θα μπορούσε να είναι 300.000 ή 40.000 ε», τόνισε. «Έβαλες ένα θέμα το οποίο σου απαντήθηκε και ευτυχώς ανέκρουσες πρύμναν. Γι’ αυτό που ρωτάς τώρα, θα σου πω ότι ο σύμβουλος και η ομάδα που ασχολήθηκε με την κατάρτιση του προγράμματος είχαν τρεις προτάσεις. Μια πιο ακριβή, μια μεσαία και μια χαμηλή οικονομικά. Το πρόγραμμα τουριστικής προβολής είναι κορυφαίο γεγονός για το δήμο, ακριβώς γιατί είναι δήμος Δελφών. Η τουριστική προβολή της Ελλάδας γινόταν στον αέρα και ανορθόδοξα.
Το υπουργείο δεν οργάνωνε την τουριστική προβολή όλων των φορέων της χώρα, με αποτέλεσμα όπου πηγαίναμε να μην έχουμε ένα ενιαίο σχέδιο. Η επιλογή μας ήταν το μικρότερο σενάριο. Με τις μικρές δυνατότητες που έχουμε αυτό το σχέδιο ήταν η καλύτερη επιλογή. Αυτό εντάσσεται σε ένα σχέδιο τριετές. Τι ερώτηση ήταν αυτή κ. Δρακάκη, αν βάζαμε 1 εκ ευρώ, προφανώς δεν θα μας εγκρινόταν ο προϋπολογισμός», απάντησε ο Δήμαρχος φανερά εκνευρισμένος. Αν και ο κ. Δρακάκης επιχείρησε ν’ ανταπαντήσει δεν του έδωσε χρόνο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου με τον οποίο ακολούθησε και έντονη λογομαχία.
Η τουριστική προβολή του δήμου Δελφών, προϋπολογισμού 59.000 ευρώ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς καταψήφισαν οι κ. Μαλάμος και Δρακάκης, ενώ παρών ψήφισε ο κ. Μέγκος που τόνισε ότι αμφιβάλλει ως προς το σχεδιασμό.
ΠΗΓΗ:  Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου