Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

“Παγωμένος” λόγω έλλειψης χρημάτων ο αναδασμός Λιλαίας - Πλέον υπάρχει αποδοχή για το έργο


Αφού χάθηκαν 6 εκ. ευρώ και απεντάχθηκε το έργο
Δ. Γκούλτας:Οι άνθρωποι που μέχρι χθες αντιδρούσαν έχουν αλλάξει
στάση. Πλέον υπάρχει αποδοχή και το έργο ....
θα προχωρήσει
Στη φάση εξεύρεσης 100.000 ευρώ περίπου, βρίσκεται το έργο του αναδασμού της Λιλαίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελέτη των τοπογραφικών εργασιών που άφησε στη μέση ο ανάδοχος.
Όπως μας ενημέρωσε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας κ. Δημήτρης Γκούλτας, ήδη σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας έχει ζητηθεί το συγκεκριμένο κονδύλι το οποίο αναμένεται να καλυφθεί από πόρους της Περιφέρειας.
Μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω μελέτης, θα ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να βρεθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να ενταχθεί ξανά το έργο.
Να υπενθυμίσουμε πως ο αναδασμός της Λιλαίας αποτελούσε υποέργο του έργου Δίκτυα Λιλαίας Ν. Φωκίδας που ήταν ενταγμένο με 5.600.000 ευρώ στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας Γ΄ ΚΠΣ, το οποίο τελικά απεντάχθηκε.
Το ιστορικό του έργου
Παραθέτοντας ένα σύντομο ιστορικό του έργου ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας κ. Δημήτρης Γκούλτας, μας ενημέρωσε πως το έργο ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2000- 2006 στο μέτρο 1.2, με προϋπολογισμό 145.796 ευρώ, απ’ όπου θα υλοποιούνταν η μελέτη τοπογραφικών εργασιών. Επεσήμανε δε, πως χωρίς τις τοπογραφικές εργασίες δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να προχωρήσει το επόμενο κομμάτι που αφορά στο αρδευτικό έργο.
 Να σημειώσουμε πως από την εν λόγω μελέτη προβλέπονταν η τοπογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης των δικαιούχων ιδιοκτητών.
Συνεχίζοντας ο κ. Γκούλτας ανέφερε πως η σύμβαση με τον εργολάβο υπογράφηκε στις 25 Ιανουαρίου 2008 με προθεσμία εκτέλεσης του έργου 36 μήνες (έως 31 Ι α ν ο υ α ρ ί ο υ 2011). Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Προϊστάμενος, οι εργασίες δεν ολοκληρώθηκαν εμπρόθεσμα, αφού παρουσιάστηκαν πολλές δυσκολίες. Εξηγώντας, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία έκταση 4800 στρεμμάτων πολυτεμαχισμένη, και πως αντιμετωπίστηκαν ιδιαίτερες δυσκολίες στην εξεύρεση των ιδιοκτητών και στην αποτύπωση των ιδιοκτησιών. 
Τόνισε δε πως για να λυθεί το πρόβλημα χρησιμοποιήθηκαν αεροφωτογραφίες επιβαρύνοντας τον αρχικό προμπολογισμό κατά 8.640 ευρώ.
Η λύση της σύμβασης με τον εργολάβο
Μετά από αυτές τις καθυστερήσεις και αφού είχε παρέλθει αρκετός χρόνος, όπως τόνισε ο κ. Γκούλτας, δυστυχώς δεν προχώρησαν οι εργασίες της μελέτης όπως θα έπρεπε κι έτσι πέρασαν περίπου 15 μήνες χωρίς να υπάρχει συνέχιση των εργασιών. Ο ίδιος τόνισε πως αυτό οφείλονταν κυρίως στο γεγονός ότι υπήρχαν πολλές αντιδράσεις από τους κατοίκους. 
Έτσι ο ανάδοχος τον Οκτώβριο του 2011 ζήτησε τη λύση της σύμβασης η οποία με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, λύθηκε τελικά τον Μάρτη του 2012.
Η σημερινή κατάσταση:
Οι αντιδράσεις των κατοίκων κάποια στιγμή έπαψαν να είναι σφοδρές.
 Ήδη όμως το αρδευτικό έργο των 6 εκ. ευρώ είχε απενταχθεί επεσήμανε 
ο κ. Γκούλτας, ενώ συνεχίζοντας τόνισε πως αυτή τη στιγμή τόσο η Υπηρεσία όσο και η αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κ. Γιώτα Γαζή, έχουν από κοινού εισηγηθεί στον θεματικό αντιπεριφεριάρχη κ. Βουρδάνο και το Περιφερειακό Συμβούλιο, να υπάρξει χρηματοδότηση (περίπου 100.000 ευρώ) προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες και να ολοκληρωθεί το έργο που άφησε στη μέση ο εργολάβος. Έχει μείνει η τελική φάση του έργου που είναι οι πίνακες και τα διαγράμματα.
Το διεκδικούμε σαν Περιφερειακή Ενότητα με την κ. Γαζή επικεφαλής, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Βουρδάνο και τον Γενικό Διευθυντή κ. Τσέλα.
 Είμαστε όλοι συντεταγμένοι προκειμένου να τελειώσει αυτό το κομμάτι και να είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε το υπόλοιπο έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Το ευχάριστο είναι ότι οι άνθρωποι που αντιδρούσαν μέχρι χθες έχουν αλλάξει στάση και τακτική, οπότε από τη στιγμή που σήμερα υπάρχει αποδοχή από τους δικαιούχους, το έργο θα προχωρήσει≫, ανέφερε κλείνοντας ο κ. Γκούλτας.__
ΠΗΓΗ : Η Ώρα της Φωκίδας

1 σχόλιο:

  1. ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΣΟ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο Κ. ΓΚΟΥΛΤΑΣ ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΡΥΠΤΕΙ ΟΤΙ Ο ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ? ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΗΘΗΚΑΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΠΑΝ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ.
    ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΛΕΝΕ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή