Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Τότε που μας κυβερνούσαν οι Συνταγματάρχες.


Συμπληρώνονται τις μέρες αυτές 46 χρόνια από την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα. Έχουν γραφεί αρκετά βέβαια για την περίοδο αυτή, θα θέλαμε όμως να θυμίσουμε τρεις από τις πολλές πτυχές ...
της καταστροφικής για τη χώρα, δράσεις.
Ο λόγος είναι διπλός: Και γιατί πρέπει να θυμόμαστε την ιστορία, ώστε να μην την ξαναζήσουμε, αλλά και γιατί υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι προσπαθούν να παραχαράξουν την ιστορία και να δικαιολογήσουν τις πράξεις των δικτατόρων και των οργάνων τους. Ας δούμε λοιπόν τρία από τα πολλά επιτεύγματα των συνταγματαρχών:
Ο λαός στον γύψο.
Ένα επιχείρημα των δικτατόρων για την επιβολή της δικτατορίας ήταν ο κομμουνιστικός κίνδυνος. Φυσικά, τέτοιος κίνδυνος δεν υπήρχε, εκτός κι αν θεωρούμε κομμουνιστική οργάνωση την…Ένωση Κέντρου, ενώ από την άλλη, η χώρα έμπαινε σε προεκλογική περίοδο. Την επιβολή της δικτατορίας ακολούθησαν χιλιάδες συλλήψεις και χιλιάδες πήραν τον τόπο της εξορίας. Η τελευταία επίσημη καταμέτρηση μιλά για 7480 φυλακισμένους και εξόριστους, οι οποίοι πήγαν σε τόπους εξορίας, όπως η Γυάρος, ή σε φυλακές, όπως ο Ωρωπός. Τα βασανιστήρια, ειδικά η φάλαγγα, η απάνθρωπη μεταχείριση, η ψυχολογική βία ήταν η καθημερινότητα των φυλακισμένων, πολλές φορές με ανήκεστες βλάβες, όπως συνέβη στον ταγματάρχη Μουστακλή. Επίσης, υπήρχαν και πολιτικές διαφωνίες. Δε μιλάμε φυσικά μόνο για τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και για πριν από αυτή, όπως η δολοφονία του Γιάννη Χαλκίδη στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 1967. Πολλοί άλλοι πήραν τον δρόμο της εξορίας ή της αυτοεξορίας, ενώ η έλλειψη της ελευθερίας του Τύπου, όπως και η λογοκρισία, ήταν δεδομένες. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, πέρα από τα αριστερά βιβλία, απαγορεύτηκε κι ο Τσέχωφ με την αιτιολογία ότι έτσι προβάλλονταν οι…Ρώσοι!  
Οικονομικά θαύματα.
Οι υμνητές της επταετίας μιλάνε πολλές φορές για τη χρηστή οικονομική πολιτική της, μερικές φορές μάλιστα μιλάνε για οικονομικό θαύμα. Η αλήθεια είναι ότι η δικτατορία κατάφερε ένα μοναδικό επίτευγμα: Να μηδενίσει την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας από το 8% (δεν είναι επί του παρόντος να αναλύσουμε τους λόγους της ανάπτυξης αυτής), και μάλιστα όχι σε συνθήκες κρίσης, αλλά σε συνθήκες ευημερίας, σχετικής οικονομικής σταθερότητας και ευνοϊκών συνθηκών για εφήμερη ανάπτυξη, όπως η μετανάστευση, η αστυφιλία και η έντονη οικοδομική δραστηριότητα. Όταν μάλιστα ξέσπασε η πετρελαϊκή κρίση του 1973, οι τιμές αυξήθηκαν κατακόρυφα. Η δικτατορία έδινε δάνεια σε εργολάβους ή εφοπλιστές, τα γνωστά σε όλους θαλασσοδάνεια, προκειμένου να κάνει πολλά τεχνικά έργα. Όμως: Τα χρήματα που φαγώθηκαν από τα θαλασσοδάνεια είναι αμέτρητα, τα μεγάλα έργα είχαν και τα όρια τους, η οικονομία στηριζόταν μόνο από τις ΗΠΑ, η μετανάστευση παρουσίασε κάμψη και δεν είχαν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, η ύπαιθρος ερημώθηκε, η Αθήνα έγινε η πόλη-τέρας που όλοι γνωρίζουμε.
Το εξωτερικό χρέος την περίοδο εκείνη άρχισε να γιγαντώνεται, ο πληθωρισμός το 1974 έτρεχε με 30%. Δεν έλειπαν φυσικά οι ρεμούλες με επιχειρηματίες όπως ο Τομ Πάππας, γνωστός χρηματοδότης της Χούντας, ή ο Ωνάσης, σε σπίτι του οποίου διέμενε στο Λαγονήσι ο Παπαδόπουλος, ως αντάλλαγμα για τις εξυπηρετήσεις της Χούντας.
Προδότες.
Η προδοτική δράση του Παπαδόπουλου ξεκίνησε με την ένταξη του στα Τάγματα Ασφαλείας το 1943 και συνεχίστηκε με τις πληρωμένες υπηρεσίες που προσέφερε τουλάχιστον από το 1952 στη CIA, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον «κομμουνιστικό κίνδυνο». Έτσι εξηγούνται και η τοποθέτηση του στην ΚΥΠ, μετά από την απαραίτητη εκπαίδευση στις ΗΠΑ, αλλά και η τοποθέτηση του ως στρατοδίκη στη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη. Έπρεπε να ολοκληρώσει το έργο του.
Είναι πλέον ιστορικά αποδεδειγμένη η σχέση του ΙΔΕΑ (της παραστρατιωτικής ομάδας που οργάνωσε το πραξικόπημα) με τη CIA, όχι μόνο από αντιπάλους, αλλά και από τους ίδιους τους πράκτορες της, όπως ο Γκαστ Αβρακότο. Με την πολιτική καθοδήγηση και την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ επιβλήθηκε η Χούντα στην Ελλάδα, εξυπηρετώντας τα αμερικάνικα συμφέροντα.
Εκεί όμως που φαίνεται πιο φανερά η προδοτική δράση της είναι η στάση της απέναντι στην Κύπρο: Στα τέλη του 1967, μετά από τις απειλές τις Τουρκίας και τις συμβουλές των ΗΠΑ, η Δικτατορία απέσυρε την Ελληνική μεραρχία από την Κύπρο, η οποία είχε αποσταλεί μυστικά το 1964.
Βέβαια, όπως κάνουν όλοι οι εθνικιστές τυχοδιώκτες, η Χούντα προσπαθούσε να πετύχει μια «εθνική νίκη», η οποία θα της προσέδιδε αίγλη. Αυτή θα ήταν η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, με μια μικρή λεπτομέρεια. Θα έπρεπε να ανατραπεί ο νόμιμος ηγέτης της Κύπρου, ο Μακάριος, και να νοθευτεί η θέληση του Κυπριακού λαού. Έτσι, από το 1971 η Χούντα οργανώνει παράνομες ενέργειες εναντίον του Μακαρίου. Οι ενέργειες αυτές γίνονταν όλο και πιο επικίνδυνες, όσο το καθεστώς έχανε τα ερείσματα του. Το αποκορύφωμα των ενεργειών αυτών ήταν το πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974, ένα πραξικόπημα που άνοιξε την πόρτα για την Τουρκική εισβολή και εξυπηρετούσε όχι τα ελληνικά, αλλά τα ΝΑΤΟικά συμφέροντα.
Η καταστροφή που ακολούθησε, η διχοτόμηση της Κύπρου και η μεγαλύτερη εθνική ήττα μετά το 1922, έγιναν και η ταφόπλακα της δικτατορίας, η οποία έπεσε στις 24 Ιουλίου 1974, έχοντας προσφέρει τις χειρότερες δυνατές υπηρεσίες στον ελληνικό λαό και τις καλύτερες δυνατές στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Επιλογικά.
Οι τρεις αυτές πτυχές της Επταετίας δεν είναι οι μοναδικές. Η αντίσταση εναντίον της, ο πολιτισμός του κιτς που επιβλήθηκε, οι εξεγέρσεις που πραγματοποιήθηκαν και άλλα θέματα θα μπορούσαν να αναφερθούν επίσης. Νομίζουμε όμως ότι είναι ενδεικτικές των πρακτικών των ανθρώπων που προσπάθησαν να «συνετίσουν» έναν ολόκληρο λαό. Ο Γ. Σεφέρης όμως, στο τελευταίο του ποίημα, γράφει συμβολικά, όσο και προειδοποιητικά για την τύχη όλων αυτών, στο πρόσωπο του Τύραννου Αρδιαίου:  
«Τον έδεσαν χειροπόδαρα,
τον έριξαν χάμω και τον έγδαραν
τον έσυραν παράμερα τον καταξέσκισαν
απάνω στους αγκαθερούς ασπάλαθους
και πήγαν και τον πέταξαν στον Τάρταρο, κουρέλι».
Έτσι στον κάτω κόσμο πλέρωνε τα κρίματά του
ο Παμφύλιος Αρδιαίος ο πανάθλιος Τύραννος.
Αρθρογράφος: Κώστας Μιχαλάκης

16 σχόλια:

  1. ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΕΒΑΣΙΛΕΥΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ 1963 ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1967 ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ ΕΙΧΑΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ,ΑΠΟΣΤΑΣΙΕΣ,
    ΠΤΩΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΟΦΑΓΟΥ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ(15 ΙΟΥΛ.1965)ΑΝΕΝΔΟΤΟΥΣ,ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟ ΄΄ΕΔΩ ΠΟΥ ΦΘΑΣΑΜΕ ΕΝΑΣ ΛΟΧΙΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ΄΄΄, ΗΛΘΑΝ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΛΟΧΙΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ ΕΒΑΛΑΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΣΤΟ ΄΄ΓΥΨΟ΄΄ΕΠΙ ΕΠΤΑ ΣΧΕΔΟΝ ΧΡΟΝΙΑ,ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΤΟ ΤΥΡΑΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΞΕΝΗΣΑΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΚΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΕ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ Η ΧΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΩΜΕΝΗ ΕΠΙ 39 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΑ ΥΠΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ,ΕΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕ,ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΤΩΧΕΥΣΑΝ,
    ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ 10ετίας ΤΟΥ '50 ΚΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ,ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΤΟ ΄΄ΤΥΡΑΝΙΚΟ΄΄ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ,ΚΡΑΥΓΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ
    ΄΄ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΕ ΄΄...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το βρήκα στο ΄΄ΖΩ ΦΩΚΙΔΑ΄΄ και το μεταφέρω.
    Το 1974, λίγο πριν πέσει η χούντα, μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, έγινε στην Ελλάδα επιστράτευση. Προτρέπω κάθε καλής θέλησης νοσταλγό της "επταετίας" να ρωτήσει κάποιον γνωστό του που έλαβε μέρος στην επιστράτευση να του διηγηθεί τι έζησε εκείνες τις μέρες. Να του πει για τα όπλα που δεν υπήρχαν, για τα τρόφιμα που δεν υπήρχαν, για τις στολές που δεν υπήρχαν, για την οργάνωση που δεν υπήρχε, για τους αξιωματικούς που είχαν "εξαφανιστεί", για την πλήρη διάλυση των ενόπλων δυνάμεων. Το στρατιωτικό καθεστώς που μιλούσε για "δυνατό Έθνος", είχε καταφέρει να διαλύσει τον στρατό! Η συντριπτική πλειοψηφία των νοσταλγών της "επταετίας" είναι άνθρωποι που θέλουν Ένοπλες Δυνάμεις ικανές και ετοιμοπόλεμες. Πώς είναι δυνατόν να μιλάνε για Στρατό ικανό να υπερασπιστεί την Εθνική Ανεξαρτησία μας και τα Εθνικά Δίκαιά μας και να νοσταλγούν ένα καθεστώς που οδήγησε το Στράτευμα στη χειρότερη μεταπολεμική κατάσταση, στην απόλυτη διάλυση; Εάν οι πραξικοπηματίες είχαν στοιχειώδες στρατιωτικό φιλότιμο θάκαναν χαρακίρι μετά το φιάσκο της ανεκδιήγητης επιστράτευσης του 1974, έτσι δεν είναι φίλοι της Εθνικής και της Στρατιωτικής Τιμής; (Καλό είναι να δείτε την ταινία "Οι Γενναίοι της Σαμοθράκης", που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα της εποχής της επιστράτευσης. Ευτυχώς που η Τουρκία συμπεριφέρθηκε λογικά, διαφορετικά τα τούρκικα στρατεύματα θα έκαναν περίπατο μέχρι την Αθήνα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι καλής θέλησης νοσταλγοί της "επταετίας" γνωρίζουν τι έγινε στην Κύπρο το 1974; Γνωρίζουν για το χουντοκινούμενο πραξικόπημα του αχυράνθρωπου Σαμψών; Γνωρίζουν για τη "νομομοποίηση" που έδωσε η χούντα στην Τουρκία για εισβολή στην Κύπρο; Γνωρίζουν ότι οι "γενναίοι" πραξικοπηματίες απεδείχθησαν "κοτούλες" μπροστά στον εισβολέα; Γνωρίζουν ότι ο Παπαδόπουλος είχε προ πολλού αποσύρει την Ελληνική Μεραρχία από την Κύπρο; Και μόνο για την προδοσία - τραγωδία της Κύπρου, ο "πατριώτης" (ή "εθνικιστής") που δηλώνει νοσταλγός της χούντας είναι υποκριτής όσον αφορά τον "πατριωτισμό" (ή "εθνικισμό") του. (Το τι έκαναν οι πολιτικοί στη συνέχεια, όσον αφορά την Κύπρο, δεν δίνει άφεση αμαρτιών στους προδότες και ανίκανους χουντικούς, ούτε είναι δικαιολογία για να νοσταλγούμε τους προδότες και ανίκανους.) Δεν είναι γελοίο και υποκριτικό να μιλάμε για προδοσία στην υπόθεση των Ιμίων και να δίνουμε συγχωροχάρτι στην υπόθεση της Κύπρου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γ.ΣΕΦΕΡΗΣ*Η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη,αλλα η τραγωδία παραμένει αναπότρεπτη στο τέλος.21 Απριλίου 2013 στις 10:44 μ.μ.


    Η προφητική δήλωση του Γ. Σεφέρη για τη χούντα των συνταγματαρχών:

    Πάει καιρός που πήρα την απόφαση να κρατηθώ έξω από τα πολιτικά του τόπου. Προσπάθησα άλλοτε να το εξηγήσω, αυτό δε σημαίνει διόλου πως μου είναι αδιάφορη η πολιτική ζωή μας.
    Έτσι, από τα χρόνια εκείνα ως τώρα τελευταία, έπαψα κατά κανόνα ν’ αγγίζω τέτοια θέματα. Εξ’άλλου τα όσα δημοσίεψα ως τις αρχές του 1967, και η κατοπινή στάση μου (δεν έχω δημοσιέψει τίποτε στην Ελλάδα από τότε που φιμώθηκε η ελευθερία) έδειχναν, μου φαίνεται αρκετά καθαρά τη σκέψη μου.
    Μολαταύτα, μήνες τώρα, αισθάνομαι μέσα μου και γύρω μου, ολοένα πιο επιτακτικό το χρέος να πω ένα λόγο για τη σημερινή κατάστασή μας. Με όλη τη δυνατή συντομία, να τι θα έλεγα:
    Κλείνουν δυο χρόνια που μας έχει επιβληθεί ένα καθεστώς ολωσδιόλου αντίθετο με τα ιδεώδη για τα οποία πολέμησε ο κόσμος μας και τόσο περίλαμπρα ο λαός μας στον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο. Είναι μια κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης, όπου όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε κι αυτές να καταποντιστούν μέσα στα ελώδη στεκούμενα νερά. Δεν θα μου ήταν δύσκολο να καταλάβω πως τέτοιες ζημιές δεν λογαριάζουν πάρα πολύ για ορισμένους ανθρώπους. Δυστυχώς δεν πρόκειται μόνον γι’ αυτό τον κίνδυνο. Όλοι πια το διδάχτηκαν και το ξέρουν πως στις δικτατορικές καταστάσεις η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία παραμένει αναπότρεπτη στο τέλος. Το δράμα αυτού του τέλους μας βασανίζει, συνειδητά, όπως στους παμπάλαιους χορούς του Αισχύλου. Όσο μένει η ανωμαλία, τόσο προχωράει το κακό.
    Είμαι ένας άνθρωπος χωρίς κανένα απολύτως πολιτικό δεσμό και, μπορώ να το πω, μιλώ χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Βλέπω μπροστά μου τον γκρεμό όπου μας οδηγεί η καταπίεση που κάλυψε τον τόπο. Αυτή η ανωμαλία πρέπει να σταματήσει. Είναι εθνική επιταγή.
    Τώρα ξαναγυρίζω στη σιωπή μου. Παρακαλώ το Θεό να μη με φέρει άλλη φορά σε παρόμοια ανάγκη να ξαναμιλήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ-ΜΕΡΟΣ 1οΛ21 Απριλίου 2013 στις 11:07 μ.μ.

    Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗ...

    Φθάσαμε στην 43η θλιβερή “επέτειο” του απριλιανού πραξικοπήματος των χουντικών στρατιωτικών που αλυσόδεσαν τους πολίτες σε μια μαύρη, φασιστική δικτατορία ελεεινής μορφής που στηριζόταν στα όπλα και στα βασανιστήρια.

    Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε μαζί με την “Ελευθεροτυπία” το βιβλίο “Οι δίκες της Χούντας” με εκτενή πρακτικά για τις δίκες των χουντικών και βασανιστών, με το οποίο αναβιώνει το κλίμα της παράνοιας που είχαν δημιουργήσει οι πραιτωριανοί του φασιστικού καθεστώτος.

    Ένας από αυτούς ο Μιχαήλ Πέτρου από την Σύμη, έφεδρος λοχίας που υπηρέτησε στο κολαστήριο της ΕΑΤ-ΕΣΑ- και προς τιμήν του από τους λίγους που ζήτησαν συγγνώμη για τα βασανιστήρια που διέπραξε:

    «... Ζητώ δημόσια τη συγγνώμη των θυμάτων μου και εύχομαι στο μέλλον να μην υπάρξει ποτέ άνθρωπος που να υποστή τα όσα υπέστησαν».

    Τα βασανιστήρια
    Στην κατάθεσή του ο Μιχαήλ Πέτρου τόνισε: «... Η διαδικασία από την στιγμή της συλλήψεως του κρατουμένου ήταν η εξής: Πρώτα τον πηγαίναμε στο Διοικητήριο, μετά στο Πειθαρχείο, όπου του έπαιρναν όλα τα προσωπικά του αντικείμενα, γιατί φοβόμαστε μήπως αυτοκτονήσει.


    Μετά τον οδηγούσαν ο αξιωματικός που τον είχε αναλάβει ή δύο δεσμοφύλακες σ’ ένα κελλί. Αν τον πήγαινε ο αξιωματικός, έδινε επί τόπου τις διαταγές για την μεταχείρισή του.

    Διαφορετικά πήγαιναν οι δεσμοφύλακες και ρωτούσαν τον Διοικητή. Η συνηθισμένη διαταγή ήταν: «Δώστε του ένα μπερντάχι ξύλο, για να νοιώσει ότι είναι στο ΕΑΤ».

    Ή «Αφαιρέστε του το κρεβάτι, την καρέκλα και το τραπέζι, για να ωριμάσει».

    Ή «Στήστε τον όρθιο σ’ έναν κύκλο για να σιτέψει».

    Μετά από αρκετές ώρες ημέρες ερχόταν ο ανακριτής αξιωματικός, για να πιστοποιήση αν οι διαταγές που είχε δώσει είχαν εκτελεσθή καλά. Ο στρατονόμος δεν μπορούσε να μην εκτελέση τις διαταγές του αξιωματικού. Όπως όταν μια φορά ο Τσάλας μου είπε για κάποιον κρατούμενο:

    «Τον θέλω μπλε». Έπρεπε να γίνει μπλε.

    Ο αξιωματικός διέτασσε: «Δώστε του το κρεβάτι, την καρέκλα και το τραπέζι». Αν ο κρατούμενος δεν έλεγε αυτό που ήθελαν, εφαρμοζόταν το «σχέδιο Νούμερο 2».

    Το «Νούμερο2» ήταν ο ξυλοδαρμός. Αυτά τα σχέδια ήταν μάλλον πρωτοβουλία του Σπανού. Γιατί μόνο από τον Σπανό και τον Αντωνόπουλο τα είχε ακούσει.

    Το «Νούμερο 3» ήταν ορθοστασία με ξυλοδαρμό συνεχή. Τώρα το «τσάι πάρτυ». Είχε δύο είδη «με φρυγανιές» ή «χωρίς φρυγανιές». Στην πρώτη περίπτωση, ο κρατούμενος στηνόταν στη μέση του κελιού του και γύρω του στέκονταν 4-5 ΕΣΑτζήδες. Δεν ήταν τόσο ο ξυλοδαρμός στην περίπτωση αυτή, αλλά η τρομοκράτηση.

    Με αγιοφωνές χειρονομίες, αγριοφωνές και ουρλιαχτά τον τρομοκρατούσαν. Το «Τσάι πάρτυ με φρυγανιές» ήταν μια επανάληψη του προηγούμενου, αλλά συνοδευόταν και με πολύ ξύλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ-ΜΕΡΟΣ 2ο21 Απριλίου 2013 στις 11:11 μ.μ.

    Η ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΟΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗ...


    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ...

    Κάτι ανάλογο με το νούμερο 3, αν αφαιρέσουμε την οθροστασία. Αν, μετά απ’ όλα αυτά τα σχέδια, ο αξιωματικός δεν έμενε ικανοποιημένος, άφηναν τον κρατούμενο 3-4 μέρες να ξεκουρασθεί, και μετά ξανάρχιζαν από την αρχή.

    Τον έβαζαν 4-5 μέρες ορθοστασιά του, αν δεν έβγαζαν τίποτε, τον έστελναν σε άλλη μονάδα.

    Τον έφερναν μετά πάλι πίσω, για να δουν αν είχε “ωριμάσει”. Αν όχι, άρχιζαν όλα πάλι από την αρχή».

    Πώς γίνεσαι βασανιστής
    Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η μαρτυρία του έως ΕΣΑτζή Ιωάννη Κοντού, ο οποίος παρουσιάστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας. Η μαρτυρία του προσφέρει μια «εκ των έσω» οπτική γωνία στη δίκη:

    «Από τον Σεπτέμβριο 1971 μέχρι τον Αύγουστο του 1973 υπηρέτησα στην ΕΣΑ.

    Παρουσιάστηκα στην Καλαμάτα και από κει μετά από εκπαίδευση δύο μηνών, κατετάγην στο ΚΕΣΑ, όπου η πρώτη επαφή με το ΚΕΣΑ ήταν πάρα πολύ άσχημη.

    Μας παρέλαβαν οι υπαξιωματικοί εκπαιδευτές και γονατιστοί - κατόπιν βεβαίως ξυλοδαρμού - μας πήγαν στο άγαλμα της 21ης Απριλίου.

    Εκεί ορκιστήκαμε στο άγαλμα και στον διευθυντή μας. Αργότερα με ξυλοδαρμούς πάντοτε άρχισε η βασική εκπαίδευση η οποία ήταν:

    Ξύλο -πρωινό φαγητό, ξύλο- μεσημεριανό φαγητό, ξύλο -βραδινό φαγητό, ξύλο και ύπνος. Αυτή ήταν η εκπαίδευσή μας επί 90 ημέρες. Υποβληθήκαμε σε πολλά βασανιστήρια. Θα μπορούσα να πω ότι περάσαμε πολύ περισσότερα από όσα πέρα-σαν αρκετοί κρατούμενοι.

    Προσπαθούσαν να διαστρεβλώσουν τον χαρακτήρα μας. Αυτά που η πολιτεία αγωνιζόταν να μας μάθει, με τους γονείς μας, με το σχολείο, με την εκκλησία, αυτοί τα ανέτρεψαν όλα μέσα σε τρεις μήνες. Προσπαθούσαν να ξυπνήσουν τον εγκληματία μέσα μας, μας υπέβαλαν σε πολλά βασανιστήρια και ανάμεσά τους ο κ. Μαραγκός, ο οποίος μας έβαζε μετά γόνατα να κάνουμε τον γύρο του διοικητηρίου.

    Μας κρεμούσαν από τα δένδρα. Προσωπικά με έβαλαν να βοσκήσω χορτάρι σαν πρόβατο. Δεν υπήρχε καμία δηλαδή αξιοπρέπεια για τον στρατιώτη. Σηκώναμε τζιπ στην ανάταση και τρέχαμε». Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο Κοντός αναφέρει:

    «Επί τρεις μήνες γινόταν αυτή η εκπαίδευση και προσπαθούσαν να μας μυήσουν στις ιδέες τους. Εκλήθην να υπηρετήσω την πατρίδα μου και ήμουν περήφανος για αυτό το πράγμα. Αλλά αργότερα κατάλαβα, ότι δεν υπηρέτησα την πατρίδα μου αλλά τις διεστραμμένες ιδέες ορισμένων αξιωματικών».

    Ο Κοντός ήταν αυτόπτης μάρτυρας πολλών βασανιστηρίων. «Μας έβαζαν στο διάδρομο των κελιών σκοπούς. Εκεί είδα τον Στ. Παναγούλη, ο οποίος ήταν σε κακά χάλια. Είδα στρατονόμους να χτυπούν άγρια τον κ. Παναγούλη.

    Έδερναν πάντα με εντολές. Δεν υπήρχαν υπερβάσεις και παρανομίες από κατώτατα όργανα». (...).

    Στη συνέχεια ο Κοντός απευθύνθηκε στο προεδρείο του Στρατοδικείου και είπε: «Μας είχαν κάνει κύριε Πρόεδρε πλύση εγκεφάλου με την κομμουνιστοφοβία.

    Τους αμόρφωτους “σημάδευαν” κυρίως. Έκαναν κατηχήσεις ότι οι κομμουνιστές θα μας σφάξουν με κονσερβοκούτια αι όταν αναλάβουν την εξουσία θα μας βγάλουν τα μάτια.

    Και όταν ερχόταν κάποιον κρατούμενος το γενικός σύνθημα ήταν: «Κομμουνιστής. Πρέπει να πεθάνει!», «Τσακίστε τους», μας έλεγαν:

    «Θα σφάξουν όλη την Ελλάδα». Μας αφήρεσαν ό,τι καλό μας έδωσαν οι γονείς μας και η εκκλησία, να αγαπάμε τον πλησίον, μέχρι σημείου, μάλιστα, που να βλέπουμε άνθρωπο να σφαδάζει και να μη μας κάνει αίσθηση».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θέλετε και άλλα ... φίλοι μου αγαπημένοι (νοσταλγοί) όπως έλεγε και μακαρίτης συναγωνιστής σας Γιώργος Οικονομίδης ?
    Ασωπή πλέον που έλεγε και ο μακαρίτης ο Χατζηχρήστος.

    *Σ*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΑΤΑΚΗΜΕΝΟΣ22 Απριλίου 2013 στις 12:14 π.μ.

    ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙ ΕΠΤΑΕΤΙΑ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΄΄ΕΣΧΑΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑΝ΄΄ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΕΘΑΝΑΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΛΛΑ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΄΄ΕΘΝΙΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗ΄΄ ΧΩΡΙΣ ΣΠΙΘΑΜΗ ΧΕΡΣΑΙΟΥ,ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΥΠΟ ΟΥΔΕΝΟΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΟ.
    ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΔΑΦΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΚΥΠΡΟ,
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΝΗΜΩΝΕΣ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ:
    1.Ο ΦΥΓΑΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ ΜΕΤΑΞΎ 15ης ΚΑΙ 20ης ΙΟΥΛΙΟΥ 1974 ΚΑΛΟΥΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΩΣ ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ ΔΥΝΑΜΗ.
    2.ΟΙ ΤΟΤΕ ΑΡΧΗΓΟΙ: Ε.Δ.(ΜΠΟΝΑΝΟΣ),ΣΤΡΑΤΟΥ(ΓΑΛΑΤΣΑΝΟΣ),ΝΑΥΤΙΚΟΥ(ΑΡΑΠΑΚΗΣ),ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ(ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ) ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΤΟΝ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΄΄ΕΘΝΑΡΧΗ΄΄,ΓΥΡΙΖΑΝ ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ,ΔΕΝ ΑΠΟΓΕΙΩΣΑΝ ΠΟΤΕ ΤΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΙΣΒΟΛΕΑ ΚΑΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΣΘΗΚΑΝ ΑΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΙΩΑΝΝΙΔΗ ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΕΠΙΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΄΄ΝΕΑ ΧΟΥΝΤΑ΄΄ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΕΠΙΤΙΜΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΟΣ ΄΄ΕΘΝΑΡΧΗ΄΄.
    3.Ο ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΙΣ ΄΄ΕΘΝΑΡΧΗΣ΄΄ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΄΄ΑΤΤΙΛΑ΄΄(20η ΙΟΥΛ.-15η ΑΥΓ.1974) ΈΛΕΓΕ ΄΄Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ΄΄ ΓΙΑ ΝΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΉΣΕΙ ΤΗ ΜΉ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΙΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ.
    ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ,ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙΑΝΩΝΥΜΟΙ, ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΧΘΗΚΕ Ο ΠΕΡΙΒΟΗΤΟΣ ΄΄ΦΑΚΕΛΟΣ ΚΥΠΡΟΣ΄΄?
    ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΙΣ ΕΔΑΦΩΝ,ΘΑΛΑΣΣΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΕΠΙ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ Η ΔΕ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΕΧΕΙ ΑΚΡΟΤΗΡΙΑΣΘΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΕΚΧΩΡΗΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ.
    ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΧΡΩΝΟΥΣ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΟΥΤΕ ΘΑ ΔΙΚΑΣΘΕΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ .
    ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ...


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΕ ...ΚΑΤΑΚΗΜΕΝΕ .ΑΚΟΥ ΚΑΤΑΚΗΜΕΝΕ? ΠΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΕΞΗ?ΜΗΠΩΣ ΣΤΑ ΠΟΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΡΟΥΧΤΟΡΑ ΤΗΣ ΑΠΡΙΛΙΑΝΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ ΓΕΩΡΓΑΛΑ?
    Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΑΡΧΑΙΟΤΑΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΤΥΡΑΝΩΝ ΤΟΥ.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ.... .
    ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΥ ΛΕΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ!
    ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ!
    ΧΟΥΝΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΗΤΑΝ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΧΟΥΝΤΑ ΓΕΡΜΑΝΟΚΙΝΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΤΩΡΙΝΗ
    ΑΛΛΑ ΜΑΙΜΟΥ ΧΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ..ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΟΜΕΝΑ... ΠΑΛΙΚΑΡΑΚΙΑ.ΣΟΥ?
    ΣΕ ΤΟΥΤΑ ΕΔΩ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΚΑΚΙΑ ΣΚΟΥΡΙΑ ΔΕΝ ΠΙΑΝΕΙ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ
    ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΙΞΑΝ ΣΤΑ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜΙΑ ΟΙ ΓΡΑΦΙΚΟΙ ΚΟΛΟΝΕΛΟΙ ΣΟΥ.
    ΑΝΤΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΕ ΠΑΩ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ?
    19Ο9 ΓΝΗΣΙΟ ΑΚΗΔΕΜΟΝΕΥΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΛΑΟΥ.
    ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΑ?
    ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΡΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ... ΓΚΙΣΕΜΙ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΘΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΟΝΟ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΙΣΩΣ ΛΕΩ ΙΣΩΣ ΝΑ ΞΕΜΠΗΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΝΕΚΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ.
    ΠΑΝΤΩΣ ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΓΚΡΑΝΑ ΣΑΣ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ..ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ*ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΟΜΟΘΥΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΥΣΩΡΕΥΣΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΡΕΙΠΙΩΝ ΚΛΑΥΘΜΟΙ ΚΑΙ ΟΔΥΡΜΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΤΗΣ ΔΟΛΙΑΣ ΜΑΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ.

    *ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ*



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ειστε εκτος τοπου και χρονου ολοι σας. εδω η ελλαδα μας καταστρεφεται και εσεις συνεχειζετε να τσακωνεστε μεταξυ σας. αριστερα δεξια και του κολου τα εννιαμερα. βαρεθηκαμε. σας πεταξαν οι ξενες υποχθονιες δυναμεις το τυρακι πριν απο χρονια για δεξιους και αριστερους και εσεις τσιμπησατε. απαλαχτηκαμε απο τους κατακτητες του 40 και μετα στραφηκαμε εναντιον μας αντι να φτιαξουμε την χωρα μας. η χαιβανιτιδα σε ολο της το μεγαλειο. ουτε η εοκ, ουτε τα αμερικανακια ουτε η ρωσοι θα μας σωσουν. μονοι μας θα την βρουμε την ακρη. ξυπνηστε ζωα........ ΑΡΚΕΤΑ!























    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ *ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ....23 Απριλίου 2013 στις 10:52 π.μ.

    ΑΓΑΠΗΤΕ..... *ΚΥΡΙΕ* ΤΩΝ 11.36 ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΟΥ ΣΕΒΑΣΤΕΣ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ .
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΟΜΩΣ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΤΕΛΕΥΤΑΙΑ
    ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΤΗΣ...ΠΑΡΟΛΑΣ ΣΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟΣ ΑΠ ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ(ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΟΛΩΝ ΟΣΟΙ ΓΡΑΨΑΜΕ ΕΔΩ) ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΚΑΙ * ΕΙΣ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΝ*( ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ Ο ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΟΜΕΝΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΟΥ) ΜΑΛΙΣΤΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΙΜΑΙ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΑΔΕΡΦΕ 11:36... Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ... ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΤΟΥΣ ΕΙΠΕΣ! ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΑΝ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ. ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΙ ΟΛΟΙ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΚΙ ΟΛΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΕΝΑ ΣΥΓΝΩΜΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ... ΤΑ ΚΟΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΟΛΑ... ΟΙ ΨΕΥΤΟΤΣΑΜΠΟΥΚΑΔΕΣ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ 10:52... ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΟΜΕΝΟ ΑΡΧΗΓΟ, ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ... ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ. ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ 2013 ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ 40 ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΑΝΤΟΣ ΕΓΩ ΕΔΩ ΘΑ ΕΙΜΑΙ... ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΩ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥΣ... ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ... ΚΑΙ ΕΓΩ ΘΑ ΓΕΛΑΩ ΜΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥΣ... ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ* ΓΕΛΑ ΠΑΛΙΑΤΣΟ....23 Απριλίου 2013 στις 3:32 μ.μ.


    Γελά δ’ ο μωρός καν τι μη γελοίον εί
    (Γελά ο ανόητος και όταν ακόμα δεν υπάρχει κάτι το γελοίο)

    ΤΟ ΕΙΠΕ ΑΓΑΠΗΤΕ..*.ΚΥΡΙΕ* Ο ΠΙΤΑΚΟΣ(.......ΟΧΙ Ο ΠΑΤΑΚΟΣ......) Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΕΠΤΑ ΣΟΦΟΥΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ*Ο Πιττακός ο Μυτιληναίος (περ. 650-570) ήταν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Μυτιλήνης, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας και μνημονεύεται μαζί με τον Θαλή, τον Βία και το Σόλωνα σε όλα τα ιστορικά κείμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. LEXOTANIL ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΥΡΑ... ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή