Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ



Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας δραστηριοποιούνται και καλύπτουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας σύμφωνα με τον σκοπό τους. το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ιτέας, το Γηροκομείο και Χρόνιων Παθήσεων Άμφισσας...
και η Ψυχιατρική Μονάδα Άμφισσας. Τα μηνιαία νοσήλια που πρέπει να αποδίδει ο ΕΟΠΥΥ στις προαναφερθείσες κοινωνικές δομές, ανταποκρίνονται στο 50-60% των μηνιαίων εξόδων λειτουργίας τους. Είναι απολύτως βέβαιο ότι η οποιαδήποτε περιστολή των νοσηλίων ή η καθυστέρηση απόδοσης νοσηλίων σε τακτική
μηνιαία βάση τορπιλίζει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του
Η Χώρα μας 3,5 χρόνια τώρα μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Μέρα με τη μέρα ό λαός μας νοιώθει στο πετσί του τις επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων που ηθελημένα ή όχι επιβλήθηκαν.
Μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί το Κράτος όφειλε και οφείλει να θέσει τις προτεραιότητες και να υποστηρίξει τις δομές εκείνες που διαχρονικά υπηρετούν την κοινωνία και προσφέρουν κοινωνικό έργο στους πολίτες.
Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα ακολουθείται μια ισοπεδωτική πολιτική η οποία όχι μόνο δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα αλλά θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση και μαρασμό τις όποιες κοινωνικές δομές προσπαθούν να κρατηθούν ≪ζωντανές≫καλύπτοντας τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.
Οι υπεύθυνοι στα κέντρα αποφάσεων έχουν επιδοθεί σε ένα αγώνα αριθμολαγνίας σύμφωνα με τις επιταγές της ≪τρόικας≫ και τις περισσότερες φορές ξεχνούν πως για να ευημερήσουν οι αριθμοί προ3πόθεση είναι
να ευημερήσουν οι άνθρωποι πρώτα.
Δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται ότι οι αριθμοί και τα οικονομικά μεγέθη που ≪κυνηγάνε≫ και πίσω από αυτό ≪κρύβονται≫ συνήθως για να μην επιλύσουν τα προβλήματα των κοινωνικών δομών ανά την Ελλάδα, θα επιδεινώσουν την κατάσταση και θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο οικονομικό -κοινωνικό
πρόβλημα στο Κράτος όταν θα υπολειτουργούν ή θα αναγκαστούν να κλείσουν εξαιτίας της αδυναμίας του Κράτους να ανταποκριθεί στις συμβατικές του υποχρεώσεις απέναντί τους !
Θα πρέπει λοιπόν οι έχοντες την ευθύνη των αποφάσεων όταν περικόπτουν ή καθυστερούν τις πληρωμές δαπανών για τις κοινωνικές δομές να μην στηρίζονται μόνο στο λογιστικό και πρόσκαιρο οικονομικό όφελος επί
του Προ3πολογισμούεξόδων του Κράτους αλλά να συνυπολογίζουν με λεπτομερή και αναλυτική περιγραφή το οικονομικό κόστος όταν οι κοινωνικές δομές συρρικνωθούν ή κλείσουν εξαιτίας της οικονομικής πολιτικής
που ασκούν.
Τους παρακαλώ λοιπόν να πάρουν ≪μολύβι και χαρτί≫ και να μετρήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις και τότε θα καταλάβουν ότι η όποια  επιχειρηματολογία τους θα καταρρεύσει παταγωδώς !
Οι παραπάνω ισχυρισμοί μου δυναμώνουν και γίνονται κατανοητοί αν μιλήσουμε με πραγματικά παραδείγματα που υπάρχουν σήμερα στην τοπική μας κοινωνία.
Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω θέλοντας να αντιληφθούμε όλοι μας και κυρίως οι ≪κρατούντες≫ την λάθος ≪συνταγή≫ που ακολουθούν και την επιτακτική ανάγκη της οικονομικής στήριξης από το Κράτος των κοινωνικών δομών που υπάρχουν.
Συγκεκριμένα :
Σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας δραστηριοποιούνται και καλύπτουν τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας σύμφωνα με τον σκοπό τους. το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ιτέας, το Γηροκομείο και Χρόνιων
Παθήσεων Άμφισσας και η Ψυχιατρική Μονάδα Άμφισσας. Τα μηνιαία νοσήλια που πρέπει να αποδίδει ο ΕΟΠΥΥ στις προαναφερθείσες κοινωνικές δομές, ανταποκρίνονται στο 50-60% των μηνιαίων εξόδων λειτουργίας τους. Είναι απολύτως βέβαιο ότι η οποιαδήποτε περιστολή των νοσηλίων ή η
καθυστέρηση απόδοσης νοσηλίων σε τακτική μηνιαία βάση τορπιλίζει την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους. Όταν δε υπάρχουν οφειλές όπως σήμερα που φτάνουν από 9 μήνες έως 2 χρόνια στις αποδόσεις
οφειλών από νοσήλια ΕΟΠΥΥ τότε το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο για το μέλλον των μονάδων αυτών.
Όσο συνετή και αυστηρή οικονομική πολιτική κι αν ακολουθήσουν δεν μπορούν να καλύψουν με άλλους πόρους τα έξοδα λειτουργίας(σίτιση, φάρμακα, αναλώσιμα φροντίδας, μισθοδοσία κτλ) λαμβάνοντας υπόψη
και το γεγονός ότι η αξιοποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων από κληρονομιές και δωρεές λόγω του οικονομικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να επιφέρει άμεσα αποτελέσματα.
Κλείνοντας ή αναστέλλοντας την λειτουργία του μια κοινωνική δομή της τοπικής μας κοινωνίας το Κράτος ≪νομίζει≫ ότι θα ωφεληθεί 30.000-40.000 ευρω το μήνα (ανάλογα τους τροφίμους) από τα νοσήλια που αποδίδει.
Δεν υπολογίζει όμως πόσα θα χάσει το Κράτος !! Σημειώστε :
Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
1.15.000 ευρω μηνιαίως από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων.
2.5.000 ευρω μηνιαίως από φόρους και Φ.Μ.Υ.
3.15.000 ευρω μηνιαίως από επιδόματα ανεργίας πρώην εργαζομένων.
4. 30.000 ευρω μηνιαίως από επιδόματα των χρόνιων πασχόντων που είναι υποχρεωμένο το Κράτος να καταβάλλει είτε οι πάσχοντες είναι σε Ίδρυμα ή κλινική είτε είναι κατ΄οίκον.
5. 5.000 ευρω μηνιαίως περίπου από την αύξηση του κόστους λειτουργίας των Νοσοκομείων γιατί ως χρόνιοι πάσχοντες είναι περιστατικά που πρέπει να νοσηλευτούν.
6. 4.000 ευρω μηνιαίως γιατί θα αυξηθεί η δαπάνη φαρμάκων και αναλωσίμων για τα ασφαλιστικά ταμεία μιας και σήμερα το κόστος το επωμίζεται το ίδρυμα.
7. 20.000 ευρω μηνιαίως από την έμμεση φορολογία λόγου κύκλου εργασιών.
Συνολικά λοιπόν το Κράτος θα χάσει 94.000 ευρω μηνιαίως !!!
Β. ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ
1. Με δεδομένη την γήρανση του πληθυσμού μας (αναλογία 1:4 ως το 2020) το κλείσιμο κοινωνικών δομών θα επιφέρει την συρρίκνωση και τον αφανισμό των ευπαθών ομάδων με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές κοινωνίες.
2. Θα ανοίξει ακόμη περισσότερο η ψαλίδα των αναγκών για κλίνες χρόνιων πασχόντων μιας και η υπάρχουσα υποδομή του Κράτους είναι 3.500 κλίνες και οι ανάγκες ξεπερνούν τις 11.000 με αυξητική τάση λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
3. Θα αυξηθεί η ανεργία της περιοχής με ότι αυτό συνεπάγεται.
4. Θα χαθεί ένας σεβαστός οικονομικός τζίρος με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές επιχειρήσεις και μάλιστα μέσα σε τέτοιο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.
5. Θα επιβαρύνει τον οικογενειακό προ3πολογισμόσε όσες οικογένειες έχουν οικείους με χρόνιες παθήσεις και σήμερα και μελλοντικά δημιουργώντας παράλληλα και προβλήματα ομαλής διαβίωσης.
Φανταστείτε λοιπόν τι θα γίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα αν εξαιτίας της Κρατικής αδυναμίας στην απόδοση των μηνιαίων νοσηλίων για 35 Ιδρύματα, Θεραπευτήρια Χ.Π. που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ !!!
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω τίθεται το ερώτημα : Οι έχοντες την ευθύνη των αποφάσεων γνωρίζουν τις επιπτώσεις τις πολιτικής που ακολουθούν ?
Αν όχι θα πρέπει να προβληματιστούν και να αλλάξουν τακτική θέτοντας σε προτεραιότητα τη στήριξη των κοινωνικών δομών που υπάρχουν.
Αν όμως τη γνωρίζουν (που έτσι πιστεύω) ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους για τη κοινωνική εξαθλίωση που οδηγούν τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού της Χώρας και ας αναλάβουν έστω και την ύστατη στιγμή τις πρωτοβουλίες που πρέπει.
Σε διαφορετική περίπτωση ας αναλάβει ό Ελληνικός λαός να δώσει την πρέπουσα λύση !!!
Γ.Π.
ΠΗΓΗ : Η Ώρα της Φωκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου