Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Εκδήλωση για τον στρατηγό Μακρυγιάννη από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας


 Η προσωπικότητα, η ζωή και το έργο του στρατηγού Μακρυγιάννη, «ξεδιπλώθηκε» στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής, σε εκδήλωση που οργάνωσε το μεσημέρι η Ένωση Γυναικών Φωκίδας.
Ο στρατηγός Μακρυγιάννης, μια μεγάλη προσωπικότητα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821, συνέχισε να δίδει μαθήματα... αξιοπρέπειας και ανιδιοτέλειας και στα πρώτα χρόνια της Ελευθερίας αυτού του τόπου. Αυτά τα μαθήματα ίσως σήμερα, τα έχουμε περισσότερο ανάγκη, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί δεν μιλούν μόνο για οικονομική κρίση, αλλά, προπάντων, για κρίση ιδεών και οραμάτων.
Την προσωπικότητα του Μακρυγιάννη, που αγωνίστηκε, αλλά και λοιδορήθηκε και μάλιστα έφτασε στο σημείο να κατηγορηθεί και να καταδικασθεί για τον σχεδιασμό της δολοφονίας του Όθωνα, ανέδειξαν με τις ομιλίες τους δύο Πανεπιστημιακοί: Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθύντρια Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Στέλλα Πριόβολου που αναφέρθηκε στον «Άνθρωπο, Λογοτέχνη και Δάσκαλο Μακρυγιάννη».
Ο διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρος και μουσικολόγος Δημήτριος Σταθακόπουλος, μίλησε για τον «Μακρυγιάννη υπό το πρίσμα της Ιστορικής Λαογραφίας».
Ο κ. Σταθακόπουλος, μάλιστα, ο οποίος έχει κατασκευάσει ένα πιστό αντίγραφο του ταμπουρά του Μακρυγιάννη, έπαιξε ένα παραδοσιακό τραγούδι. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση του κ. Σταθακόπουλου, στα εκθέματα, μεταξύ των οποίων και το εκμαγείο του προσώπου του στρατηγού Μακρυγιάννη.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου των γεννηθέντων στην ιδιαίτερη πατρίδα του Μακρυγιάννη, στον συνοικισμό Αβορίτι του Κροκυλείου Δωρίδας Κωνσταντίνος Μπούτσικος. Σύντομη ομιλία έκανε και η πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Φωκίδας Λαμπρινή Κουφάκη, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Μαρία Παπουτσάκη.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο πρώην πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Κόκκινος, η αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γιώτα Γαζή, ο δήμαρχος Δωρίδος Γεώργιος Καπετζώνης και ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών Δημήτριος Κουτρούμπας.
Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης
ΠΗΓΗ: www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου