Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Ο Αθλητικός Όμιλος Καλοσκοπής «ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΜΟΣ» για τους Ήχους του Δάσους Καταγγέλλει το Σύλλογο ΕΛΙΑ


Ο Αθλητικός Όμιλος Καλοσκοπής «ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΜΟΣ» για τους Ήχους του Δάσους
Καταγγέλλει το Σύλλογο ΕΛΙΑ
-Καταλογίζουν στους διοργανωτές του φεστιβάλ αθέτηση υποσχέσεων, καθώς φαίνεται να μην τους έχουν χρηματοδοτήσει έργα που υποστηρίζει ο σύλλογος ότι τους είχαν τάξει.
-Προτρέπει τους ιδιοκτήτες γης να κάνουν αιτήσεις στην κοινότητα ότι δεν θέλουν επισκέπτες.... στον Ιδιωτικό τους χώρο, ενώ κηρύσσουν ανεπιθύμητο τον πρόεδρο του συλλόγου ΕΛΙΑ.
 
Καταγγέλλουν τη στάση του Συλλόγου ΕΛΙΑ τα μέλη του Αθλητικού ομίλου Καλοσκοπής και καλούν τους συγχωριανούς τους που έχουν ιδιωτικές εκτάσεις στην περιοχή να κάνουν μια αίτηση στην κοινότητα ότι δεν επιθυμούν επισκέπτες για να μην γίνει εκεί το φετινό φεστιβάλ. Και όλα αυτά για ένα κιόσκι και μερικά παγκάκια που όπως φαίνεται είχε υποσχεθεί να χρηματοδοτήσει ο διοργανωτής σύλλογος και δεν το έπραξε.
 
Τα μέλη του Αθλητικού ομίλου καταγγέλλουν ότι την κατάσταση που παραδίδεται ο χώρος μετά το φεστιβάλ, όπως και μιλούν για τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Υποστηρίζουν ότι το φεστιβάλ αυτό χρηματοδοτείται με ένα υπέρογκα ποσά διαχρονικά από τους αιρετούς για τη συγκέντρωση ψήφων.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
 
 
Ήχοι του Δάσους
 
 
Το «αμαρτωλό» - σύμφωνα με τις διατυπώσεις των μελών του Συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - φεστιβάλ «Ήχοι του Δάσους» επιστρέφει και αυτό το χρόνο το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου (19-20-21). Για όσους τυχόν να μη γνωρίζουν είναι ένα κατασκηνωτικό φεστιβάλ το οποίο πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στη Αγία Τριάδα ΚΑΛΟΣΚΟΠΗΣ από τον μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σύλλογο «H ΕΛΙΑ» που εδρεύει στην Άμφισσα.
 
Πέρυσι τέτοια εποχή είχε γίνει μεγάλη συζήτηση, κυρίως σε πηγαδάκια από συγχωριανούς μας, για το πραγματικό όφελος του χωριού μας από την εκδήλωση αυτή. Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι μαύρη και θα εξηγήσουμε αναλυτικά παρακάτω τι εννοούμε με αυτό.
 
Τον 1ο χρόνο διεξαγωγής του φεστιβάλ, ο σύλλογος της «ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ» είχε έναν δικό της χώρο (κιόσκι) όπου διέθετε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα στους επισκέπτες. Η ίδια ακριβώς διαδικασία ακολουθήθηκε και το 2ο χρόνο, κατά την οποία και ο «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ» διέθεσε προς πώληση κάποια μπλουζάκια, με σκοπό να διαφημίσει το χωριό στους επισκέπτες και να αξιοποιήσει τα έσοδα για έργα σχετικώς με την προσπάθεια ηλεκτροδότησης του γηπέδου μπάσκετ του χωριού.
 
Τα επόμενα χρόνια το Δ.Σ. του συλλόγου «ΕΛΙΑ» ολοκλήρωσε τη θητεία του, με τις εκλογές που ακολούθησαν να αναδεικνύουν θεωρητικά έναν νέο ανοιχτόμυαλο άνθρωπο με φρέσκες προτάσεις, ιδέες και όρεξη να συνεργαστεί με τα νέα παιδιά του χωριού μας, κάτι το οποίο δεν έπραξε ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Θανάσης Παναγιωτόπουλος. Στην πραγματικότητα, ο τελευταίος χρησιμοποίησε την εθελοντική διάθεση που επέδειξαν οι νέοι του χωριού μας για την συντομότερη και αρτιότερη ολοκλήρωση των εργασιών προετοιμασίας του φεστιβάλ, με το πρόσχημα -όπως αποδείχθηκε- της καταρχήν συνεργασίας των 2 συλλόγων των νέων και της μελλοντικής παρουσίας των συλλόγων του χωριού στο φεστιβάλ. Ο από κοινού στόχος της «Αγίας Τριάδας», του «ΑΟΚ» και της κοινότητας Καλοσκοπής ήταν η υγιής συνεργασία με το σύλλογο της Άμφισσας, ώστε να υπάρχουν κάποια έσοδα για τη δημιουργία βελτιωτικών έργων στο χωριό, που τόσο πολύ είχε και έχει ανάγκη. Τα κονδύλια που εγκρινόντουσαν κάθε χρόνο από το Δήμο Γραβιάς αρχικά (Καποδίστριας) και από το Δήμο Δελφών μεταγενέστερα (Καλλικράτης) προς το σύλλογο «ΕΛΙΑ» ήταν και παραμένουν υπέρογκα για τα δεδομένα της εποχής και της περιοχής, τα οποία όπως αποδείχθηκε αποσκοπούσαν στη συγκέντρωση ψήφων από τους διατελέσαντες Δημάρχους και αιρετούς. Κάθε χρόνο λοιπόν, με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η ψηφοθηρία άνθιζε και οι κόντρες μεταξύ εκλεγμένων μελών έδιναν και έπαιρναν για το ποιος θα πιστωθεί την επιτυχία του φεστιβάλ.
 
Κατά συνέπεια, ο σύλλογος «ΕΛΙΑ» συνέχισε να προτιμάει το οροπέδιο της Αγίας Τριάδας Καλοσκοπής για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ και τα επόμενα χρόνια, λόγω της ιδανικής τοποθεσίας και του ολοένα αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών από όλη την Ελλάδα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πλέον η συγκεκριμένα τοποθεσία του φεστιβάλ είναι ιδανικότερη από την αρχική (λίγο έξω από την Άμφισσα). Με το πέρασμα των ετών αυξάνονταν και ο αριθμός των επισκεπτών στο οροπέδιο της Αγίας Τριάδας Καλοσκοπής.
 
 Φθάνοντας λοιπόν στο 2012, ο αριθμός των επισκεπτών, σύμφωνα με τα λεγόμενα του νέου προέδρου του συλλόγου «ΕΛΙΑ» κ. Παναγιώτη Κονιάκου, ξεπέρασε κάθε προσδοκία με το φεστιβάλ να είναι sold out (δεν υπήρχαν άλλα εισιτήρια να πουλήσουν αν προτιμάτε), αγγίζοντας τους 4.200 και πλέον επισκέπτες με γενική είσοδο 3ημέρου τα 20-25€. Κατανοούμε όλοι μας λοιπόν τον αριθμό των εσόδων από τα εισιτήρια, πόσο μάλλον τα έσοδα από τις καντίνες φαγητού και ποτού που στήθηκαν στο χώρο για την εξυπηρέτηση των κατασκηνωτών.
 
 
Πέρυσι τον Αύγουστο λοιπόν υπήρξαν κάποιες εύλογες αντιδράσεις από ορισμένους συγχωριανούς μας (ίσως περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά), αναφορικά με την αποκατάσταση του χώρου μπροστά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας μετά το φεστιβάλ, την καθαριότητα του μνημείου πεσόντων αγωνιστών, το οποίο «χρησιμοποιήθηκε» ως ιδανικός χώρος πικ νικ (!), την αποκομιδή των απορριμμάτων σε σημεία που το μικρής χωρητικότητας απορριμματοφόρο του Δήμου δεν είχε πρόσβαση, καθώς και τους κινδύνους πυρκαγιάς που ελλοχεύουν στο δάσος από τα σπασμένα γυαλιά και πλαστικά. Αποφασίστηκε από κοινού οι δύο σύλλογοι του χωριού να συντάξουν ένα έγγραφο προς το σύλλογο «ΕΛΙΑ» με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν, να αναδείξουν πραγματικά το χώρο που φιλοξενούνται για 3 ημέρες κάθε χρόνο και να προσφέρουν σε αυτόν.
 
 
Αποτέλεσμα των ανωτέρω ήταν να γίνει μια από κοινού συνάντηση των συλλόγων με πρωτοβουλία του Δημάρχου Δελφών κατά την οποία ο «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ» δεν εκπροσωπήθηκε, διότι ουδέποτε ενημερωθήκαμε για τη συνάντηση αυτή. Παρ’ όλα αυτά όμως υπήρχε η αισιοδοξία πως θα γίνει μία συνάντηση μεταξύ μας, έστω και άτυπη, ευελπιστώντας στο νεαρό της ηλικίας του νέου Προέδρου και στην κατανόηση των δίκαιων αιτημάτων των συγχωριανών μας. Έτσι έγινε λοιπόν και συναντηθήκαμε στην Αθήνα περί τα μέσα Ιουνίου (2012) με σκοπό να του αναδείξουμε τα προβλήματα και τις αντιδράσεις που υπάρχουν για το φεστιβάλ, χωρίς βέβαια να είμαστε οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι για το θέμα αυτό. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία αυτή για τους λόγους που προαναφέραμε, βασιζόμενοι επίσης στην προσωπική γνωριμία που υπήρχε και προ της θητείας του ιδίου στο Σύλλογο. Κάναμε όμως λάθος! Ο κ. Κονιάκος μας διαβεβαίωσε ότι μόλις τελειώσει το φεστιβάλ και κριθεί επιτυχημένο, ένα χρηματικό ποσό θα δοθεί στους συλλόγους του χωριού για την εγκατάσταση ενός ξύλινου κιοσκιού στη θέση «Σταυρός», καθώς επίσης και κάποια ξύλινα τραπέζια-παγκάκια που είχε ζητήσει ο σύλλογος της «ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ» στο χώρο έξω απ την εκκλησία στο οροπέδιο της Αγίας Τριάδας. Το θέμα έμεινε εκεί και συμφωνήσαμε να επικοινωνήσουμε ξανά μαζί του σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά το φεστιβάλ. Με τη λήξη της εκδήλωσης μας διαβεβαίωσε ότι ο σύλλογος θα συνδράμει οικονομικά στα έργα αυτά την άνοιξη του 2013, διότι όπως μας ανέφερε είναι κρίμα να γίνει μία κατασκευή μεσούσης της περιόδου του χειμώνα και αυτή να χαλάσει από τον πάγο! Το δεχτήκαμε με επιφύλαξη, έχοντας αρχίσει να υποψιαζόμαστε τι θα επακολουθούσε.
 
 
Τον Ιανουάριο του 2013 στη Γενική Συνέλευση του χωριού στο Novotel, όσοι ήταν παρόντες ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους των συλλόγων του χωριού αλλά και από τον Πρόεδρο της Κοινότητας σχετικώς με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τους συγχωριανούς που έχουν ιδιοκτησίες στην Αγ. Τριάδα, ώστε να συμβάλλουν με τη σειρά τους στην επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων στο χώρο. Η λογική ήταν απλή και η κίνηση ακόμα απλούστερη: Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων στο οροπέδιο όπου γίνεται το φεστιβάλ ας κάνουν μία απλή αίτηση προς την Κοινότητα πως δεν επιθυμούν κάποιον επισκέπτη στον ιδιωτικό τους χώρο, λόγω της σποράς τριφυλλιού ή της τοποθέτησης μελισσιών, με κίνδυνο αυτά να καταστραφούν. Είναι μια πάρα πολύ απλή διαδικασία την οποία όμως δυστυχώς μέχρι σήμερα που γράφουμε τούτες τις γραμμές κανείς δεν ακολούθησε. Είναι προφανές πως εάν δεν υπάρξει σοβαρότητα και υπευθυνότητα από μέρους μας, τα ίδια θα γίνονται κάθε χρόνο, θα περιμένουμε την πίτα να πέσει από ψηλά να τη φάμε κι επειδή δεν πρόκειται να γίνει αυτό, θα αρχίσουμε τις κατηγορίες κατά πάντων. Νισάφι πια! Πρωτοβουλία χρειάζεται, όχι κριτική και εκμηδενισμός των πάντων.
 
 
Φτάνοντας λοιπόν στο σήμερα, ο κ. Κονιάκος σε επαναλαμβανόμενες προσπάθειες να επικοινωνήσουμε μαζί του άρχισε να αποφεύγει να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι για το ζήτημα αυτό. Σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία η απάντηση ήταν η ακόλουθη: «Δεν υπάρχει περίπτωση η «Ελιά» να δώσει λεφτά σε κανέναν! Δεν υπάρχουν λεφτά, διότι τη φετινή χρονιά δε γνωρίζουμε εάν θα πάρουμε τα 20.000€ από το Δήμο. Και να τα πάρουμε όπως τις άλλες χρονιές, δεν επιθυμούμε να δώσουμε κάποιο ποσό, διότι μας ενόχλησε το έγγραφο που στείλατε και αξιώσατε κάποιο ποσό για έργα στο χωριό». 
 
 
Η απάντηση στον κ. Κονιάκο και στα μέλη του συλλόγου που είναι Πρόεδρος έρχεται μέσα από αυτό το άρθρο, δεν είναι τηλεφωνική και είναι η ακόλουθη, έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ.:
 
 
Κύριε Κονιάκο, 
 
 
«Ουδέποτε ζητήσαμε χρήματα με σκοπό να τα βάλουμε εμείς οι ίδιοι στις τσέπες μας. Στείλαμε επίσημο έγγραφο του Ομίλου με αριθμό πρωτοκόλλου, ζητώντας από το σύλλογο σας και από εσάς προσωπικά, θεωρώντας άλλωστε πως θα τηρούσατε το λόγο σας, να αφήσετε έργο στον τόπο που σας φιλοξενεί και όχι μόνο να επωφεληθείτε μέσα από αυτόν και τις ομορφιές που σας παρέχει αρκετά χρόνια τώρα. Θεωρήσατε σωστό να συνεννοηθείτε μόνο με την Περιφέρεια Φωκίδας, χωρίς να ενημερώσετε την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους που την εκπροσωπούν. Αναρωτηθήκαμε αρχικά τι προσπαθούσατε να πετύχετε μέσα από αυτές τις υπόγειες τακτικές, πλέον όμως είμαστε πεπεισμένοι ότι συνεχίζετε επάξια το «έργο» του προκατόχου σας, τον οποίο χαρακτηρίζατε μέχρι πρότινος ως παράδειγμα προς αποφυγή. Λυπούμαστε πραγματικά που έχετε αναλάβει την Προεδρία σε έναν Σύλλογο, τον οποίο κουμαντάρουν άλλοι. Κλείνοντας, συνετό θα ήταν να προσέχετε τα λεγόμενά σας και πιο συγκεκριμένα τις ευθύνες που προσάπτετε κατά παντός υπευθύνου στην Περιφέρεια, το Δήμο, την Κοινότητα και τους συλλόγους, καθότι στο τέλος δε θα θυμάστε αυτούς που κατηγορείτε και αυτούς που έχετε με το μέρος σας. Λυπούμαστε βαθύτατα για αυτή τη παιδική και αντικοινωνική συμπεριφορά σας και σας κάνουμε γνωστό ότι πλέον δεν είστε ευπρόσδεκτος στο χωριό μας και στις περιοχές που ανήκουν στο χωριό μας ούτε σαν απλός επισκέπτης. Μπορεί να είμαστε όλοι μας Ρουμελιώτες αλλά φαίνεται ότι διαφέρουμε ακόμη και στα πιο απλά πράγματα, όπως αποδείχθηκε».
 
 
Αθλητικός Όμιλος Καλοσκοπής «ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΜΟΣ»



ΠΗΓΗ : www.orafok.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου