Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ: Έκτακτη συνεδρίαση για την κατάργηση οργανικών θέσεων στο Δημοτικό Σχολείο της Πολυδρόσου και τη μετατροπή του από 6θέσιο σε 4θέσιο


ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο 3/2013
Συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου

                                                                                                            Αριθμός Απόφασης 11/2013
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΘΕΜΑ  (έκτακτο):
Λήψη απόφασης κατά του σχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για την κατάργηση οργανικών θέσεων στο Δημοτικό Σχολείο της Πολυδρόσου του Δήμου Δελφών και τη μετατροπή του από 6θέσιο σε 4θέσιο     

Στην Πολύδροσο και στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Δ.Ε. Παρνασσού, σήμερα την 5η του μηνός Απριλίου του έτους 2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα 20.00 μ.μ., ύστερα από την με αριθμό 3/5-4-2013 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου που επιδόθηκε σε κάθε ένα μέλος του Συμβουλίου χωριστά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 88 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87/7-6-2010) και δημοσιοποιήθηκε με ανάρτησή της στον πίνακα ανακοινώσεων της Κοινότητας Πολυδρόσου και της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού, συνήλθαν σε Δημόσια Συνεδρίαση τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου για τη συζήτηση και λήψη απόφασης στο ανωτέρω θέμα ημερήσιας διάταξης.

Από το σύνολο των τριών (3) Συμβούλων παραβρέθηκαν:

                   ΠΑΡΟΝΤΕΣ                                                                                           ΑΠΟΝΤΕΣ
Μολιώτης Νικόλαος – Πρόεδρος Τ.Σ.                                                                   (Κανένας)                                       
Αδαμάκος Νικόλαος – Σύμβουλος
Κουτσομπός Αθανάσιος - Σύμβουλος                                                            

Επομένως διαπιστώνεται νόμιμη απαρτία και ο Πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της Συνεδρίασης.
Για την τήρηση των πρακτικών παρίστατο ο Δημοτικός Υπάλληλος κ. Τσαούσης Αλέκος.
Παραβρέθηκαν από τους προσκληθέντες:
-          ο Τοπικός Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Παρνασσού κ. Θάνος Ευστάθιος
-          ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου κ. Ανάγνου Γεώργιος και εκ μέρους του διδακτικού Προσωπικού η Δασκάλα κ. Σπαθιά Αθανασία
-          ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου – Νηπιαγωγείου, δια του Αντιπροέδρου κ. Κούσουλα Ευάγγελου
-          ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Η ΕΣΤΙΑ, δια της Προέδρου κ. Παπαθανασίου Αλέκας
-          ο Λαογραφικός – Ιστορικός Σύλλογος «Η Σουβάλα Παρνασσού», δια του Προέδρου κ. Αδαμάκου Αθανασίου
-          ο Σύνδεσμος Πολυδροσιωτών Παρνασσού, δια του εκπροσώπου κ. Πλατιά Χρήστου
-          ο Αθλητικός Σύλλογος «Διαγόρας Πολυδρόσου», δια του εκπροσώπου κ. Καραχρήστου Παναγιώτη
Το θέμα εισάγεται προς συζήτηση, ως έκτακτο, λόγω του επείγοντος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 88 παρ. 3 του Νόμου 3852/2010.
Το Συμβούλιο αποφασίζει ομόφωνα για το έκτακτο του θέματος.
Κατόπιν ο Πρόεδρος εισαγωγικά είπε:
Συγκάλεσα το Συμβούλιο εκτάκτως γιατί σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, με την με αριθμό 44506/Δ4/2.4.2013 εγκύκλιο, ζητάει από τους Περιφερειακούς Διευθυντές, εντός 2 ημερών, να καταγραφούν οι οργανικές θέσεις Εκπαιδευτικών «ενόψει της έκδοσης απόφασης σχολικών μεταβολών», με σκοπό να καταργήσει οργανικές θέσεις σε πολλά Δημοτικά Σχολεία, μεταξύ των οποίων και της Κοινότητάς μας, το οποίο προτίθεται να μετατρέψει από 6θέσιο σε 4θέσιο, αρχής γενομένης από τη νέα σχολική περίοδο.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ζήτησε από τους παραβρισκόμενους να εκθέσουν τις απόψεις τους, οι οποίοι, κατά σειρά, είπαν περιληπτικά:
κ. ΑΝΑΓΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Πολυδρόσου:
Μετά τη σημερινή ανακοίνωση της ΔΟΕ και την πληροφόρησή μας από τα Συνδικαλιστικά μας Όργανα «περί κατάργησης οργανικών θέσεων στα Σχολεία» για το 6θέσιο Δημοτικό Σχολείο της Πολυδρόσου προτείνεται η κατάργηση 2 (δύο) οργανικών θέσεων, με αποτέλεσμα για τη νέα σχολική περίοδο το Σχολείο να μετατραπεί σε 4θέσιο (δηλαδή με 4 δασκάλους).
Το γεγονός αυτό επιφέρει την υποβάθμιση του Σχολείου μας και αποτελεί αρνητικό γεγονός που αντανακλά στην ποιοτική – διδακτική μόρφωση των μικρών μαθητών μας και συγκεκριμένα:
1.       Με την ένωση 2 τάξεων μειώνεται στο μισό ο χρόνος ωριαίας διδασκαλίας στα βασικά μαθήματα (Γλώσσα – Μαθηματικά).
2.       Δύο τάξεις θα είναι υποχρεωμένες να παρακολουθούν τον ανώτερο κύκλο διδασκαλίας με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι μαθητές.
3.       Λόγω έλλειψης διδακτικού χρόνου του Προσωπικού θα μειωθούν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι γιορτές.
4.       Θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη διδασκαλία των ειδικοτήτων.
Με τη συρρίκνωση αυτή δε διασφαλίζονται η ίση αντιμετώπιση και οι ίσες ευκαιρίες μάθησης για όλα τα παιδιά. Οι αλλαγές αυτές, τόσο στους μαθητές όσο και στους δασκάλους, δεν είναι μια απλή μαθηματική και λογιστική πράξη με αριθμούς και οικονομικά οφέλη προς το Κράτος, αλλά αντιστοιχεί σε εξατομικευμένες περιπτώσεις με συγκεκριμένους ανθρώπους.
Μετά την κατάργηση του Γυμνασίου, η κατάργηση οργανικών θέσεων στο Δημοτικό Σχολείο αποτελεί μια κίνηση προς τα πίσω, η οποία προφανώς σχετίζεται με τη γενικότερη κατάσταση, την οποία διέρχεται η χώρα μας. Είναι λυπηρό το γεγονός ότι τις παραλείψεις, τα λάθη και την ανικανότητα ορισμένων που άσκησαν εξουσία να τα πληρώνουν οι μικροί μαθητές. Για μας συγχώνευση τάξεων σημαίνει συγχώνευση μορφωτικού επιπέδου και δεν πρέπει να ανεχθούμε την υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών μας.
κ. ΣΠΑΘΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, Δασκάλα Δημοτικού Σχολείου Πολυδρόσου:
Η προτεινόμενη κατάργηση οργανικών θέσεων θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στο εργασιακό περιβάλλον των δασκάλων και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση και τη μόρφωση των μαθητών.
κ. ΘΑΝΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Παρνασσού:
Μόλις πληροφορηθήκαμε το γεγονός κινηθήκαμε προς κάθε κατεύθυνση για να έχουμε σωστή ενημέρωση και να αποφασίσουμε τους τρόπους δράσεις. Θεωρούμε απαράδεκτο το σχέδιο αυτό γιατί υποβαθμίζει την εκπαίδευση των παιδιών μας. Θέσαμε το θέμα σε όλους τους αρμόδιους Φορείς και τους ζητήσαμε τη ματαίωση του σχεδίου. Θα συμπαρασταθούμε σε κάθε ενέργεια του Τοπικού Συμβουλίου και των Τοπικών Φορέων.


κ. ΚΟΥΣΟΥΛΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, Αντιπρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων:
Για μια ακόμη φορά το Υπουργείο Παιδείας μας αιφνιδιάζει. Θα συγκληθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου και θα αποφασίσουμε τους τρόπους δράσεις μας. Είμαστε τελείως αντίθετοι στο προτεινόμενο σχέδιο και θα αντιδράσουμε δυναμικά, γιατί δε μπορούμε να παίζουμε με την εκπαίδευση και τη μόρφωση των παιδιών μας.
κ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΑΛΕΚΑ, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών:
Θα συμπαρασταθούμε δυναμικά σε κάθε μορφή αγώνα. Το θέμα είναι πολιτικό και θα πρέπει οι ιθύνοντες Πολιτικοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ματαιώσουν το σχέδιο.     
κ. ΑΔΑΜΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, Πρόεδρος Λαογραφικού – Ιστορικού Συλλόγου:
Όπως είχαμε αναφέρει και στη Συνέλευση των Κατοίκων, θα πρέπει με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε ότι απόμεινε στην Κοινότητά μας, όπως το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο. Να αντιδράσουμε όλοι μαζί δυναμικά και να θέσουμε τους αρμόδιους Πολιτικούς ενώπιον των ευθυνών τους.
κ. ΠΛΑΤΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Πολυδροσιωτών:
Είναι ανεπίτρεπτο στη σημερινή εποχή να κλείνουν ή να συρρικνώνουν Σχολεία γιατί αυτό μας μεταφέρει σε παλιές κακές εποχές. Χρειάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις και εμείς θα συμπαρασταθούμε.

Ακολούθησε η εισήγηση του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου κ. ΜΟΛΙΩΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ:

Μετά τις συνεχείς υποβαθμίσεις των δομών της Κοινότητάς μας, όπως η κατάργηση του Γυμνασίου, η υπολειτουργία των Γραφείων ΕΛΤΑ και του Περιφερειακού Ιατρείου, η κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού και η απειλή κλεισίματος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, έρχεται σήμερα να προστεθεί μια νέα αυθαίρετη, άδικη και ανυπόστατη απόφαση της Πολιτείας σε βάρος των συμφερόντων των κατοίκων της Κοινότητάς μας. Για δεύτερη φορά, μετά το κλείσιμο του Γυμνασίου, πλήττεται ο ζωτικός χώρος της Παιδείας με τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση και συρρίκνωση του Δημοτικού Σχολείου, (που εξυπηρετεί τις Κοινότητες Πολυδρόσου και Λιλαίας), με την κατάργηση οργανικών θέσεων.
Για τις επιπτώσεις της απόφασης αυτής στην εκπαίδευση και τη μόρφωση των μαθητών αναφέρθηκε λεπτομερώς ο Διευθυντής του Σχολείου. Αυτό που έχω να προσθέσω είναι ότι αν ισχύσει το σχέδιο του Υπουργείου ανοίγει η κερκόπορτα όχι μόνο για την υποβάθμιση αλλά και τη διάλυση του Σχολείου, της μόνης εκπαιδευτικής βαθμίδας που μας απέμεινε.
Όσον αφορά για τις επιπτώσεις στην τοπική Κοινωνία αυτές εκφράζονται με τον καλύτερο τρόπο στο επισυναπτόμενο ψήφισμα των Συλλόγων και Φορέων της Κοινότητας, από το οποίο προκύπτει ότι οι κάτοικοι είναι πλέον αγανακτισμένοι, γιατί θίγεται το μέλλον των παιδιών τους και είναι αποφασισμένοι για κάθε είδους αντίδραση.
Η Κοινότητά μας, μια από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά Κοινότητες του Νομού Φωκίδας (6η στη σειρά), έχει κάνει αγώνα για να δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως στον τομέα του τουρισμού. Τα κατάφερε βασισμένη στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Γι αυτό έχει επιτύχει την καθημερινή εγκατάσταση στην περιοχή μας – λόγω μετοίκησης – πολλών ξενιτεμένων δημοτών και νέων οικιστών, των οποίων τα παιδιά στα επόμενα χρόνια θα έχουν ανάγκη πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν πρέπει να τους στερήσει η Πολιτεία.
Θεωρούμε το θέμα άκρως πολιτικό και απαιτούμε τόσο από την πολιτική ηγεσία του Νομού, μόνη υπεύθυνη, όσο και από την ηγεσία του Δήμου Δελφών να ζητήσουν από το Υπουργείο να μην προχωρήσει στην υποβάθμιση του Σχολείου μας.


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ζήτησε από το Συμβούλιο να αποφασίσει, το οποίο αφού έλαβε υπόψη του όλα τα ανωτέρω και μετά από εκτενή διαλογική συζήτηση,

Αποφασίζει ομόφωνα

1.       Να γνωστοποιήσει στο Υπουργείο Παιδείας, τις Διευθύνσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης και τους λοιπούς πολιτικούς Φορείς την κάθετη αντίθεσή μας στην κατάργηση οποιασδήποτε οργανικής θέσης στο Δημοτικό Σχολείο και την άρνησή μας να δεχτούμε υποβάθμισή του και μελλοντική συγχώνευση ή διάλυσή του.
2.       Ζητούμε από τον τοπικό Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Παρνασσού να διαβιβάσει το αίτημά μας καθώς και το επισυναπτόμενο ψήφισμα των Συλλόγων και Φορέων, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας, προς τους παρακάτω καθ΄ ύλην αρμοδίους:
·       κ. ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ
Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
·       κ. ΜΑΝΔΡΕΚΑ ΑΣΠΑΣΙΑ
Βουλευτή Νομού Φωκίδας
·       κ. ΦΟΥΣΕΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟ
Δήμαρχο Δήμου Δελφών
·       κ. ΓΑΖΗ ΓΙΩΤΑ
Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας
·       κ. ΠΑΛΙΑΛΕΞΗ ΗΛΙΑ
Περιφερειακό Διευθυντή Α & Β/θμιας Εκπαίδευσης Περ. Στερεάς Ελλάδας
·       κ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
Διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης Νομού Φωκίδας

………………………………………………………………………………………………………………………………..
Αφού συντάχθηκε το παρόν υπογράφεται:
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                   ΤΑ ΜΕΛΗ
Ακριβές απόσπασμα
Πολύδροσος 5/4/2013
                                                                            Ο Πρόεδρος
                                                             

                                                                      Νικόλαος Μολιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου