Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

ΣΥΣΤΗΜΑ 5-3-1 ΣΤΗ ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Η κατανομή των θέσεων ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό αποκαλύπτει ότι και η τρικομματική κυβέρνηση, παρ' ότι ανέλαβε σε καιρό Μνημονίου, μοίρασε τις καρέκλες στην κομματική πελατεία κατ' αναλογίαν της προσφοράς των... 
εταίρων 
Ως «λάφυρο» αντιμετωπίζει το κράτος η τρικομματική κυβέρνηση, μοιράζοντας τα «ιμάτιά» του σε εκλεκτούς και κολλητούς, στους οποίους αναθέτει θέσεις ευθύνης στον κρατικό μηχανισμό. Η διακυβέρνηση στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην «κομματική πελατεία», που εξυπηρετείται ανάλογα με τα εκλογικά ποσοστά του κάθε κόμματος. Με αυτά τα δεδομένα το πολυδιαφημισμένο από την κυβέρνηση Παπανδρέου Opengov, ως θεματοφύλακας της αξιοκρατίας στη λειτουργία του κράτους, μόνο θυμηδία προκαλεί.
Η «Κ.Ε.» επιχειρεί την πολιτική χαρτογράφηση των κυβερνητικών στελεχών σε επίπεδο γενικών γραμματέων και επικεφαλής φορέων καίριας σημασίας σε καυτά μέτωπα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η ενέργεια, η υγεία, η απασχόληση, η παιδεία και αναδεικνύει εκλεκτικές συγγένειες και κομματικούς συσχετισμούς. Το συμπέρασμα είναι ότι η τροκομματική κυβέρνηση -Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ- «παίζει» σύστημα 5-3-1 στη μοιρασιά του κράτους!
* Υπ. Εσωτερικών
Με υπουργό τον «γαλάζιο» Ευριπίδη Στυλιανίδη, γενικός γραμματέας του υπουργείου ορίστηκε ο Γιάννης Ιωαννίδης, γιος του Φοίβου Ιωαννίδη, ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ. Τη θέση του γ.γ. Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής ανέλαβε ο Αγγελος Συρίγος, ο οποίος αποτελεί επιλογή του κ. Στυλιανίδη, ενώ ακόμη ένα στέλεχος της Ν.Δ., η Ζέτα Μακρή, αξιοποιήθηκε στη Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης προτείνει τη συρρίκνωση της γραμματείας.
* Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
* Στο υπουργείο τοποθετήθηκε γ.γ. Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ο Δημήτρης Στεφάνου, γιος της Ελένης Στεφάνου, υφυπουργού Παιδείας επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου. Επιλογή της ΔΗΜΑΡ αποτελεί η γ.γ. του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης Αννα Αναγνωστοπούλου, ιδρυτικό μέλος της γραμματείας γυναικών της ΑΔΕΔΥ.
* Στο Εθνικό Τυπογραφείο ορίστηκε ειδικός γραμματέας ο δικηγόρος Γιώργος Αποστολίνας από το χώρο της Ν.Δ. Λέγεται ότι αποτελεί προσωπική επιλογή του Αντ. Σαμαρά.
* Υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων
* Στο υπερυπουργείο, με τους 10 γενικούς γραμματείς, η Ν.Δ. έχει τον πρώτο λόγο. Ο Σεραφείμ Τσόκας, που ανέλαβε γ.γ. του υπουργείου, διετέλεσε περιφερειάρχης Κρήτης επί κυβερνήσεων Καραμανλή. Η Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ) ανατέθηκε στον Γ. Γιαννούση, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ επί υπουργίας Κ. Χατζηδάκη στο Ανάπτυξης, ενώ τη Γ.Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανέλαβε ο Μεν. Δασκαλάκης, ο οποίος έχει διατελέσει γενικός διευθυντής της Ν.Δ.
* Ο Σπ. Ευσταθόπουλος, που ανέλαβε τη γραμματεία Βιομηχανίας, κατείχε ανάλογες θέσεις επί κυβερνήσεως Καραμανλή. Επιλογή της ΔΗΜΑΡ αποτελεί ο καθηγητής ΕΜΠ Βασίλης Μάγκλαρης, που τοποθετήθηκε στη Γ.Γ. Ερευνας και Τεχνολογίας.
* Επίσης στη Γ.Γ. Δημοσίων Εργων τοποθετήθηκε ο μηχανικός Στράτος Σιμόπουλος, υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στην Α' Θεσσαλονίκης και στη Γ.Γ. Μεταφορών ο Νίκος Σταθόπουλος, σύμβουλος του Κ. Χατζηδάκη. Ο δικηγόρος Πέτρος Σελέκος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, τοποθετήθηκε στη Γ.Γ. Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων.
* Το πόστο του γ.γ. Εμπορίου κατέχει από το 2009 ο Στέφανος Κομνηνός, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ενώ γ.γ. Καταναλωτή ανέλαβε ο Γιώργος Στεργίου, ο οποίος επί κυβερνήσεως Καραμανλή υπήρξε ειδικός γραμματέας στο υπουργείο.
* Στον ΟΣΥ (λεωφορεία, τρόλεϊ), φορέα εποπτευόμενο από το υπουργείο, τοποθετήθηκε ο Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος διετέλεσε γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Υπήρξε γραμματέας της Δημοκρατικής Συμμαχίας, του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη.
* Στο τιμόνι του ΟΣΕ παραμένει από το 2010 ο Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, προερχόμενος από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ παραμένει πρόεδρος ο Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, τοποθετημένος από την κυβέρνηση Παπανδρέου μέσω Opengov.
* Τα ηνία της ΕΡΓΟΣΕ ανέλαβε τον Φεβρουάριο ο Κώστας Σπηλιόπουλος, τέως υφυπουργός Αμυνας του ΠΑΣΟΚ. Στην εταιρεία Συντήρησης Τροχαίου Υλικού (ROSCO) αναλαμβάνει καθήκοντα ο Στέφανος Αγιάσογλου, ο οποίος υπήρξε αναπληρωτής τομεάρχης πολιτικής ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας της Ν.Δ.
* Με συναίνεση των κυβερνητικών εταίρων παραμένει πρόεδρος στο Invest in Greece ο Αριστομένης Συγγρός, που τοποθετήθηκε στον οργανισμό από τον τότε υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη. Ηταν ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος των Φιλελευθέρων του Στέφανου Μάνου.
* Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
* Τρεις από τους 4 γενικούς γραμματείς προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Η δικηγόρος Αννα Στρατινάκη παρέμεινε γενική γραμματέας του υπουργείου, όπου τοποθετήθηκε επί υπουργίας Λ. Κατσέλη, ενώ παραμονή στη Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων είχαμε και για την Αννα Δελλαπόρτα, τοποθετημένη από τον Γ. Κουτρουμάνη. Η Ευθυμία Μπέκου, υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στη Β' Αθήνας, ορίστηκε γ.γ. Πρόνοιας.
* Επιλογή της Ν.Δ. αποτελεί ο γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Π. Κόκκορης, επί σειρά ετών πολιτευτής του κόμματος στη Θεσ/νίκη.
* Σε επίπεδο εποπτευόμενων φορέων η ΔΗΜΑΡ όρισε ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας τον Μιχάλη Κανδαράκη, ενώ για τον ΟΓΑ η Ν.Δ. επέλεξε τον Δημήτρη Κοντό που διετέλεσε γ.γ. του υπουργείου επί κυβέρνησης Καραμανλή.
* Αλλαγές τελικώς δεν υπήρξαν, παρά το έντονο παρασκήνιο, στην ηγεσία του ΟΑΕΔ, όπου παραμένει ο Ηλίας Κικίλιας από το ΠΑΣΟΚ. Εντονη φημολογία τον θέλει σε «φλερτ» με τη ΔΗΜΑΡ. Στην ηγεσία του ΙΚΑ παραμένει από το 2009 (κυβέρνηση Παπανδρέου) ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
* Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου
Χρέη γ.γ. του υπουργείου αναλαμβάνει ο επίτιμος αρχηγός Λ.Σ. Θανάσης Μπούσιος. Σύμφωνα με πληροφορίες, προέρχεται από το χώρο της Ν.Δ. Υποψήφιος του κόμματος στη Λέσβο ήταν και ο γ.γ. Λιμένων καθηγητής του ΕΜΠ Κώστας Μουτζούρης. Επιλογή της ΔΗΜΑΡ για τη Γ.Γ. Αιγαίου αποτελεί ο καθηγητής Γιάννης Σπιλάνης, υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στη Λέσβο. Ο Θανάσης Χριστόπουλος επιστρέφει στη Γ.Γ. Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, θέση την οποία κατείχε από το 2010 στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επί υπουργίας Μ. Χρυσοχοΐδη.
* Υπ. Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Απόλυτη κυριαρχία της Ν.Δ. στο υπουργείο που εφαρμόζει το δόγμα «νόμος και τάξη», αφού το νεοδημοκράτη υπουργό Νίκο Δένδια συνεπικουρούν δύο στελέχη του κόμματος. Ο Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, γ.γ. Δημόσιας Τάξης, είχε υπηρετήσει στην ίδια θέση και το 2008 επί κυβερνήσεως Καραμανλή, και ο Πάτροκλος Γεωργιάδης, μέλος της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ.
* Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
* Στον «πράσινο» Μόσχο Κορασίδη ανατέθηκε η Γ.Γ. του υπουργείου. Υπήρξε για πολλά χρόνια αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ επί κυβερνήσεως Παπανδρέου ανέλαβε πρόεδρος της ΑΓΡΟΓΗ. Ο κτηνίατρος Δημήτρης Μελάς, στέλεχος της Ν.Δ., ανέλαβε τη Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής. Επιλογή της ΔΗΜΑΡ για την Ειδική Γραμματεία Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών αποτελεί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
* Σε σημαντικούς εποπτευόμενους φορείς τοποθετούνται στελέχη και από τους τρεις εταίρους της κυβέρνησης. Ετσι, ενώ τη διοίκηση του ΕΛΓΑ αναλαμβάνει ο Κων/νος Εξαρχος, τέως βουλευτής ΠΑΣΟΚ Λάρισας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ περνάει στα χέρια του Γρηγόρη Αποστολάκου, πρώην βουλευτή Λακωνίας της Ν.Δ. Πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τον ΕΦΕΤ αποτέλεσε ο συνταξιούχος γεωπόνος Ιωάννης Τσιάλτας.
* Υπ. Οικονομικών
* Ο καθηγητής Γιώργος Μέργος, επιλογή της Ν.Δ. για τη Γ.Γ. του υπουργείου, επιστρέφει σε γνώριμα λημέρια, αφού τη θέση κατείχε και επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη. Επιλογή της Ν.Δ. θεωρείται τόσο ο Αβραάμ Γούναρης, που παραμένει στη Γ.Γ. Δημόσιας Περιουσίας, όσο και η γ.γ. του Γενικού Λογιστηρίου Χριστίνα Παπακωνσταντίνου.
* Στη «μνημονιακή» θέση της Γ.Γ. Εσόδων μεταπήδησε ο Χάρης Θεοχάρης από τη Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων όπου τοποθετήθηκε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ.
* Τα ηνία του ΣΔΟΕ ανέλαβε από τον Αύγουστο ο Μεσσήνιος Στέλιος Στασινόπουλος σε αντικατάσταση του Ι. Διώτη. Θεωρείται άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης Σαμαρά. Μέχρι πρότινος ήταν προϊστάμενος στη ΔΟΥ Μεσσήνης.
* Στο συνταγματολόγο και πρώην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κων/νο Μποτόπουλο παραμένει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενώ και ο τοποθετημένος επί κυβερνήσεως Παπανδρέου πρόεδρος του Χρηματιστηρίου (ΧΑΑ), Σωκράτης Λαζαρίδης, συνεχίζει με τη συναίνεση των κυβερνητικών εταίρων. Σάλο προκάλεσε πρόσφατα ο «χρυσός» μισθός της Αναστασίας Σακελλαρίου, διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η οποία επελέγη από τον υπουργό Οικονομικών και την τρόικα.
* Από το καλοκαίρι, τη διοίκηση της Εθνικής αναλαμβάνουν ο Γιώργος Ζανιάς, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, και ο Μεσσήνιος Αλ. Τουρκολιάς, που διατηρεί άριστη σχέση με τον Αντ. Σαμαρά.
* Υπ. Εθνικής Αμυνας
Ειδικός γραμματέας ορίστηκε ο Αντώνης Οικονόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι προσωπικός φίλος του Αντ. Σαμαρά, ενώ υπήρξε στέλεχος της ΠΟΛΑΝ με την οποία ήταν υποψήφιος.
* ΥΠΕΚΑ
* Χρώματος «πράσινου» είναι οι μισοί γενικοί γραμματείς του υπουργείου, αφού 3 στους 6 ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ. Ο γ.γ. Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κων/νος Μαθιουδάκης, θεωρείται πολιτικός φίλος της οικογένειας Παπανδρέου. Στον ίδιο πολιτικό χώρο κινούνται ο ειδικός γραμματέας Δασών Γεώργιος Αμοργιανιώτης, συνδικαλιστής της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ειδικός γραμματέας Υδάτων Κων/νος Τριάντης.
* Επιλογές της ΔΗΜΑΡ αποτελούν η γ.γ. του υπουργείου Μάρω Ευαγγελίδου, καθώς και ο ειδικός γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Μωυσής Κουρουζίδης. Από πλευράς Ν.Δ. ο Σωκ. Αλεξιάδης, γ.γ. Χωροταξίας, είναι από τα πρόσωπα που στήριξαν τον Αντ. Σαμαρά.
* Στα ηνία της υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ παραμένει ο Χάρης Σαχίνης, που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο Γιώργος Παπαρσένος του ΔΕΣΦΑ τοποθετείται στον ίδιο κομματικό χώρο.
* Τόσο ο πρόεδρος, Χρήστος Κομνηνός, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ιωάννης Κωστόπουλος, θεωρούνται άνθρωποι των επιχειρήσεων χωρίς κομματικούς χρωματισμούς. Στην ΕΚΟ ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Ψυχογιός θεωρείται πολιτικός φίλος του Γ. Παπανδρέου.
* «Καταλύτης» στον ενεργειακό τομέα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διοικείται από τον Νίκο Βασιλάκο, τοποθετημένο επί κυβερνήσεως Παπανδρέου. Εχει διατελέσει γ.γ. στο υπουργείο Βιομηχανίας επί υπουργίας Σάκη Πεπονή. Καμία αλλαγή και στην ηγεσία της ΔΕΗ, όπου παραμένει ο Αρθούρος Ζερβός από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
* Υπ. Δικαιοσύνης
Παραμένουν τόσο ο γ.γ. του υπουργείου Νικόλας Κανελλόπουλος, που υπήρξε και γ.γ. ΕΟΤ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όσο και ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολτικής Μαρίνος Σκανδάμης από τον ίδιο πολιτικό χώρο. Στο ίδιο υπουργείο ορίστηκε γ.γ. Διαφάνειας ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Γ. Σούρλας.
* Υπ. Υγείας
* Στο υπουργείο τοποθετήθηκε γ.γ. ο στενός πολιτικός φίλος του προέδρου της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκη, Πελοπίδας Καλλίρης, ο οποίος είναι και μέλος του δ.σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μαζί του θα είναι η «πράσινη» Χριστίνα Παπανικολάου, κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
* Ο περιβόητος ΕΟΠΥΥ διοικείται από τον πρώην βουλευτή Ευβοίας της Ν.Δ. Λ. Παπαγεωργόπουλο και το ΚΕΕΛΠΝΟ από την καθηγήτρια Δημόσιας και Διοκητικής Υγιεινής Τζένη Κρεμαστινού, σύζυγο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Δ. Κρεμαστινού. Το τιμόνι του ΕΚΑΒ αναλαμβάνει ο Δημ. Παπαγιαννίδης, πολιτευτής της Ν.Δ. στη Λέσβο.
* Υπ. Παιδείας
* Συνεχίζει τη θητεία του ως γ.γ. του υπουργείου ο Αθ. Κυριαζής, στενός συνεργάτης του υπουργού Κ. Αρβανιτόπουλου. Στη θέση του παρέμεινε και ο γ.γ. Θρησκευμάτων Γ. Καλαντζής, πρώην διευθυντής του γραφείου του Θεόδωρου Πάγκαλου. Ως γ.γ. Διά Βίου Μάθησης επελέγη η Ελένη Καραντζόλα, υποψήφια της ΔΗΜΑΡ στα Δωδεκάνησα. Νέο «αίμα» στο υπουργείο αποτελεί και ο γ.γ. Νέας Γενιάς, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που επελέγη από τον Αντώνη Σαμαρά.
* Αλλαγή διοίκησης είχαμε πρόσφατα και στον ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων & Επαγγελματικού Προσανατολισμού), όπου ο Θεόδωρος Καρτσιώτης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε πρόεδρος. Νέα ηγεσία έχει και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, με πρόεδρο τον Σωτήρη Γκλαβά που ανήκει στο χώρο της Ν.Δ.
* Ενώ στη Γ.Γ. Πολιτισμού παρέμεινε η Λίνα Μενδώνη, που διατηρεί πολιτική σχέση με τον κ. Βενιζέλο και έχει την αποδοχή της Ν.Δ., σκληρό παζάρι συνεχίζεται για την πρωτοκαθεδρία σε σημαντικούς φορείς εποπτείας του υπουργείου, όπως το Εθνικό Θέατρο, με τη ΔΗΜΑΡ να πιέζει προκειμένου να πάρει τη μερίδα του λέοντος.
* ΤΑΙΠΕΔ
Στην καρέκλα του προέδρου κάθισε το Σεπτέμβιο ο Τάκης Αθανασόπουλος, μέλος του δ.σ. της «Καθημερινής» και πρώην πρόεδρος της ΔΕΗ επί κυβερνήσεως Καραμανλή.
* ΟΠΑΠ
Την ώρα που μαίνεται πόλεμος συμφερόντων με αφορμή την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού, το καλοκαίρι τοποθετήθηκε νέος πρόεδρος ο φίλος του Αντ. Σαμαρά, Κων/νος Λουρόπουλος.
* Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
Επειτα από διαβουλεύσεις επήλθε συναίνεση της τρικομματικής κυβέρνησης για τις θέσεις των γ.γ. Τέσσερις πήρε η Ν.Δ. (Αττικής, Κρήτης, Αιγαίου, Πελοποννήσου), δύο το ΠΑΣΟΚ (Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας) και μία η ΔΗΜΑΡ (Ηπείρου).

Ρεπορτάζ : Νάντια Βασιλειάδου
(από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία)

http://fimotro.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου