Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Να «δραπετεύσει» στο Λονδίνο επιχειρεί ο επιχειρηματίας κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, πρόεδρος της εταιρείας S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.


«Μπουρίνια» στο ταξίδι της S&B προς το Λονδίνο

Οι καταγγελίες για τη Μήλο, οι δικαστικές εμπλοκές και ο ΙΟΒΕ
Ο κ. Κυριακόπουλος και η εταιρεία του, τους οποίους έχουν καταγγείλει πολλές φορές για τα σχέδια με την εξόρυξη περλίτη στη Μήλο και βωξίτη στον Παρνασσό και τη...
Γκιώνα, αναζητούν νέα έδρα για τις επιχειρημαρτικές τους δραστηριότητες.
Ο κ. Κυριακόπουλος έχει ήδη απευθύνει δημόσια πρόταση προς τους μετόχους μειοψηφίας της εταιρείας S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, με σκοπό να βγάλει τις μετοχές της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών, και σε δεύτερη φάση να την εντάξει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ενδεχομένως όπως αναφέρει η εφημερίδα Deal News να σχεδιάζει και τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας.
Ο δρόμος προς το Λονδίνο ωστόσο, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Αρκεί να θυμηθεί κάποιος το νομοσχέδιο Χατζηδάκη με τη «χαριστική ρύθμιση» που τελικά εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων απορρίφθηκε ή τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης για την S&B.
Ο κ. Κυριακόπουλος, δεν είναι ένας απλός επιχειρηματίας. Είναι ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ. Ο άνθρωπος που διαδέχτηκε τον κ. Γιάννη Στουρνάρα στον ΙΟΒΕ. Επομένως τίθεται ουσιαστικό θέμα με τη θέση του.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η διοίκηση βρίσκεται ένα βήμα πριν ανακοινώσει την τελική της απόφαση για έξοδο της εισηγμένης από το ελληνικό χρηματιστήριο.
Το 60% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Κυριακοπούλου, το υπόλοιπο 40% σε ιδιώτες επενδυτές. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το κόστος της δημόσιας πρότασης «αγγίζει» τα 120 εκατ. ευρώ.
Πάντως τα κέρδη για τον βασικό μέτοχο θα είναι πολλαπλάσια, αφού μπορεί να βρει εύκολα επενδυτές στη διεθνή αγορά, που θα δίνουν υψηλότερο τίμημα για την απόκτηση των μετοχών της εταιρείας.
Ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος βρίσκεται ήδη σε αποκλειστικές συζητήσεις με τη Rhône Capital IV L.P και συγκεκριμένες συνδεδεμένες με αυτήν εταιρείες, μέλη της οικογένειας του και ελεγχόμενες από αυτούς εταιρείες, με αντικείμενο την επίτευξη συμφωνίας, βάσει της οποίας η Delphi Luxembourg Holdings S.À R.L., ενεργώντας συντονισμένα με τους Μετόχους θα προβεί στην υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση των μετοχών της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά.
Ο κ. Κυριακόπουλος δείχνει παράλληλα μια κριτική διάθεση για τη φορολογική πολιτική, αλλά στο δρόμο για το Λονδίνο σέρνει μαζί του ερωτηματικά, αμφισβητήσεις, ηθικά και πολιτικά θέματα. 
Οι λόγοι αποχώρησης της S&B
Η πρόθεση των μετόχων του ομίλου S&B να μεταφέρουν τη φορολογική έδρα της μακριά από την Ελλάδα, είχε γίνει επίσημα γνωστή πέρυσι την Άνοιξη, όταν η διοίκηση της εταιρείας είχε ανακοινώσει επίσημα ότι εξετάζει αυτή τη λύση προκειμένου ο όμιλος που δραστηριοποιείται κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, να απολαμβάνει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, πρόσβαση σε φτηνότερη χρηματοδότηση.
Με την ιδέα αλλαγής της έδρας ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ «φλέρταρε» εδώ και μήνες και την επεξεργαζόταν μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της S&B και «δεξί του χέρι», Κρίτωνα Αναβλαβή. Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις του ελληνικού  κράτους, αποτελούν τις βασικές αιτίες για την πιθανή «έξοδο» από την χώρα.
Το ακριβό κόστος του χρήματος στην Ελλάδα, στο οποίο έχουν αναφερθεί κατά καιρούς πολλοί επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων και ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος, είναι ανασταλτικός παράγοντας για την επιχειρηματικότητα.
Πάντως ο κ. Κυριακόπουλος τη στιγμή που καλούσε με την ιδιότητα του προέδρου του ΙΟΒΕ  Γερμανούς και Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, ο ίδιος με την ιδιότητα του μεγαλομετόχου της S&B ανακοίνωνε τα σχέδιά του για έξοδο της εταιρείας του από το Χρηματιστήριο, την εισαγωγή της σε ξένο και με πιθανό σκοπό τη μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου