Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Εμπαιγμός με το επίδομα θέρμανσης


Απίστευτη κοροϊδία σε βάρος των φορολογουμένων αποδεικνύεται το περίφημο επίδομα θέρμανσης, που χρειάζεται...
πάνω από έναν μήνα για να φτάσει στην τσέπη των πολιτών από την ήμερα που θα υποβληθεί η αίτηση. Ετσι, εκτός από το πανάκριβο πετρέλαιο, οι ελάχιστοι αγοραστές πέφτουν τελικά θύματα και ενός άνευ προηγουμένου εμπαιγμού από τη γραφειοκρατία.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει αρχικά ότι οι δικαιούχοι θα το λαμβάνουν άμεσα, έπειτα από μια απλή διαδικασία καταχωρήσεων στο TAXISnet. Φρόντισε όμως να αποκρύψει το γεγονός ότι η χορήγηση του επιδόματος θα γίνεται έπειτα από μια απίστευτη γραφειοκρατική διαδικασία, που περιλαμβάνει ελέγχους και διασταυρώσεις. Για να εκταμιευτούν τα χρήματα θα πρέπει πρώτα να γίνουν διασταυρώσεις των στοιχείων που δηλώνουν (με τα παραστατικά αγοράς) οι φορολογούμενοι με τα αντίστοιχα διπλότυπα που κρατούν οι πρατηριούχοι που προμήθευσαν το καύσιμο. Με αυτό το πρόσχημα το υπουργείο Οικονομικών χρονοτριβεί ώστε να καθυστερεί η επιστροφή του φόρου που κατέβαλαν τα νοικοκυριά για την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. 

Αποτυχία 
Ενδεικτικά της μέχρι σήμερα παταγώδους αποτυχίας του μέτρου είναι τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Κατά τη διάρκεια του 2012 η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων προχώρησε στην πίστωση επιδομάτων ύψους μόλις 7.000.000 ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων, όταν στην άκρη είχαν μπει στον Προϋπολογισμό του περασμένου χρόνου γι' αυτόν τον σκοπό 80.000.000 ευρώ.

Δραματική είναι η εικόνα των στοιχείων για τον πρώτο μήνα του 2013. Συνολικά στον Προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί για το σύνολο του έτους κονδύλι 270.000.000 ευρώ, αλλά οι μέχρι σήμερα επιστροφές φόρου είναι μόλις 15.000.000 ευρώ.

Η διαδικασία 
Για την επιστροφή φόρου οι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www. gsis.gr), στην εφαρμογή «Επίδομα Θέρμανσης» στην πρώτη σελίδα. Η ΓΓΠΣ στη συνέχεια διασταυρώνει τα αναγραφέντα στην αίτηση στοιχεία του δικαιούχου με τα στοιχεία όσων έχουν προμηθεύσει πετρέλαιο θέρμανσης, μέσω του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Στο σύστημα αυτό οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων υποβάλλουν αναλυτικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και ΑΦΜ καταναλωτή, πωληθείσα ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης και τιμή πώλησης) για κάθε απόδειξη λιανικής πώλησης πετρελαίου θέρμανσης που εκδίδουν. Η όλη διαδικασία αποδεικνύεται χρονοβόρα! Κάθε μια διασταύρωση γίνεται ξεχωριστά, με βάση τις αποδείξεις από τις αγορές που έκανε η πολυκατοικία ή ο κάθε δικαιούχος και το αντίτυπό το οποίο έχει κρατήσει ο προμηθευτής και θα πρέπει να υποβάλει στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ».

Ολη αυτή την απίθανη γραφειοκρατική βαβέλ το υπουργείο Οικονομικών την απέκρυψε από τους φορολογουμένους, τους οποίους προέτρεψε να αγοράσουν το ακριβό πετρέλαιο με κίνητρο ότι η διάφορα φόρου θα τους επιστρέφεται άμεσα. Οι περισσότεροι από όσους ξεγελάστηκαν από τις υποσχέσεις του υπουργείου ακόμα περιμένουν να δουν τα χρήματά τους και η μόνη απάντηση που παίρνουν από τη ΓΓΠΣ είναι ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διασταυρώσεις!
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου