Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2012-13 ΑΝΑΛΥΣΗ- ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ


ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΧΙΟΝΟΦΙΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΦΘΟΝΟ ΧΙΟΝΙ ΣΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ. 
Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2013.
Χαίρεται φίλοι μου!
Ο χειμώνας μπορεί να μην έχει τα έντονα κρύα και τις παγωνιές, δηλώνει όμως....
παρόν με πολλά φαινόμενα, αισθητό κρύο και κάποια χιόνια να  προσπαθούν να επηρεάσουν κάποιους ορεινούς οικισμούς. Θα καταφέρει προς το τέλος του να μας δείξει κάπως πιο λευκό πρόσωπο; Υπάρχουν ενδείξεις για ενδεχόμενες ψυχρότερες καταβάσεις από τα βόρεια αλλά η θέση, η ένταση και η έκταση αυτών εξακολουθεί να παραμένει ερωτηματικό!

Φέτος οι ψυχρές καταβάσεις δείχνουν εμμονή στη Δυτική και λιγότερο στην Κεντρική Μεσόγειο, αυτό βοηθάει στις τακτικές κυκλογενέσεις τα προϊόντα των οποίων κινούνται προς τη χώρα μας! Γενικά, βλέποντας πιο ψύχραιμα την πορεία του φετινού χειμώνα υπάρχουν και θετικά για τις περιοχές των χειμερινών προορισμών. Πολλές φορές, με τέτοιες συνθήκες στην Ευρώπη υπήρχε στη χώρα μας ένας υποτροπικός αντικυκλώνας ο οποίος έδιωχνε τις διαταραχές βορειοανατολικότερα και «χάριζε» στη χώρα μας απλόχερα, άνομβρους νοτιάδες, υψηλές θερμοκρασίες, ενώ ο όποιος υετός πλησίαζε έφθανε με «τσακισμένο» τον ψυχρό του τομέα και έτσι δε χιόνιζε στην καρδιά του χειμώνα ούτε στα μεγάλα υψόμετρα.


Φέτος, η περιορισμένη νοτιότερα δράση του υποτροπικού αφήνει τις διαταραχές να εναποθέτουν υετό στη χώρα και να ακολουθεί και ο ψυχρός τους τομέας και έτσι, μπορεί να μη χιονίζει χαμηλά αλλά σχεδόν όλος ο υετός είναι χιόνι από τα 1300-1400 μ και άνω και σε όλες τις βάσεις των χιονοδρομικών!


Ο Φεβρουάριος έχει επιλέξει μια πιο ταιριαστή εικόνα και έτσι πιστεύω ότι θα υπάρξει το επόμενο 48ωρο μια ακόμα απόπειρα χιονόπτωσης στο χωριό της Αράχωβας! Οι κρισιμότερες ώρες είναι οι πρωινές αύριο με τα υψόμετρα να ανεβοκατεβαίνουν ενώ θα υπάρχουν και ανοίγματα. Στη συνέχεια φαίνεται να επικρατεί και πάλι η ποτιστική βροχή ενώ πιο επιτυχημένη απόπειρα χιονόπτωσης φαίνεται για το πρωί μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής. Θα υπάρχει ένας ΑΝΑ ασθενής άνεμος ο οποίος θα τραπεί σε ένα «μουχλοβόρι» από το βράδυ.

 Γενικά, τα ποσά υγρασίας φαίνονται ικανοποιητικά και οι θερμοκρασίες πεσμένες και οριακές. Το υπόλοιπο της Κυριακής φαίνεται να ευνοείται το ανατολικότερο κομμάτι του Παρνασσού με πιθανό χιονόνερο στην Αμφίκλεια!

Υπάρχει και για το βράδυ της Δευτέρας μια καλή προοπτική για την Αράχωβα παρόλο που οι άνεμοι θα είναι οι ίδιοι αλλά βλέπω πιο ευνοϊκή την τροχιά από το κεντρικό Ιόνιο προς τα ΝΑ με ψυχρό μέτωπο να ακολουθεί!


Καλό Σαββατοκύριακο παιδιά, καλές δουλειές και για ο,τιδήποτε νεότερο θα τα ξαναπούμε!


Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Παπαηλία Χρήστο Δασολόγο με ειδίκευση στη μετεωρολογία- κλιματολογία για την ανταπόκρισή του στην παράκλησή μας να συμβάλλει στην πρόγνωση και την ανάλυση του καιρού και του κλίματος γενικότερα αλλά και στην περιοχή μας την Αράχωβα!
Το arahova. net θεωρεί τιμή που φιλοξενεί τις απόψεις ειδικών, και αυτό θα συνεχίσει να πράτει!
 Άρθρο του κ. Παπαηλία Χρήστου, Δασολόγου- Κλιματολόγου
ΠΗΓΗ: arahova.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου