Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

΄΄ΔΑΔΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ΄΄ - ΚΟΠΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ



Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος Αμφίκλειας "Η Δαδιώτικη Εστία"

     O Λαογραφικός-Χορευτικός Σύλλογος Αμφίκλειας «Η Δαδιώτικη Εστία» ιδρύθηκε το 1982 από μια ομάδα κατοίκων της Αμφίκλειας. Στόχος τους ήταν σύμφωνα με το Καταστατικό του να διασώσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Αμφίκλειας.

     Για την υλοποίηση αυτού του στόχου αναβιώνει έθιμα της Αμφίκλειας στον κύκλο του χρόνου, όπως των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, της Καθαράς Δευτέρας, της Δευτέρας του Πάσχα, «της Αγίας Ιερουσαλήμ», της Αναλήψεως, του «χόντρου» την παραμονή του Αγίου Νικολάου κ.α.. και στον κύκλο της ζωής, όπως του γάμου, οργανώνει εκδηλώσεις το καλοκαίρι σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Αμφίκλειας, ομιλίες, εκθέσεις φωτογραφίας, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α..
Διαθέτει χορευτικά τμήματα διδασκαλίας παραδοσιακού χορού για μαθητές  Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, αλλά και τμήματα ενηλίκων. Ομάδες χορευτών όλων των ηλικιών  λαμβάνουν μέρος σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και εμφανίζονται στην κρατική τηλεόραση (ΕΡΤ και NET) με θέματα για τον λαϊκό πολιτισμό της  Αμφίκλειας.

     Από το 1984 και κάθε δύο χρόνια στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, της Παναγιάς της «Μεσοσπορίτισσας», όπως αναφέρεται τοπικά, διοργανώνει τριήμερη Έκθεση Ψωμιού και άλλων παρασκευασμάτων από αλεύρι δημητριακών, την οποία επισκέπτονται πολλοί επισκέπτες. Με αφορμή αυτή την έκθεση γεννήθηκε και προχώρησε η ιδέα δημιουργίας του Μουσείου του Αρτου με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Το «Μουσείο του Αρτου» είναι ένα μονοθεματικό Μουσείο, το μοναδικό στην Ελλάδα και το τέταρτο στην Ευρώπη μαζί με εκείνα της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ελβετίας, του οποίου το κεντρικό θέμα, ο άρτος, εξετάζεται σε σχέση με την τοπική ιστορία, κοινωνία, παράδοση, τα έθιμα και τις τοπικές ιδιαιτερότητες που αναπτύχθηκαν λόγω γεωγραφικής θέσης, του κλίματος και τις εξέλιξης της γεωργικής τεχνολογίας.

     Ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος έχει στην κατοχή του περισσότερες από 120 παραδοσιακές ενδυμασίες, οι περισσότερες των οποίων είναι αυθεντικές και χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα. Προέρχονται από δωρεές κατοίκων της Αμφίκλειας.
Διαθέτει επίσης πλούσια συλλογή από αντικείμενα του παρελθόντος, λαογραφικού περιεχομένου, κυρίως χρηστικά αντικείμενα των τοπικών επαγγελμάτων, τα οποία εκτίθενται σε ειδικό χώρο στο κτίριο που στεγάζει και το Μουσείο του Αρτου.  Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται η Συλλογή του αείμνηστου Δαδιώτη Πρωθυπουργού Αθανασίου Ευταξία.

     Τέλος,  ο  Σύλλογος  έχει δημοσιεύσει  «Παραδοσιακά παρασκευάσματα», με συνταγές φαγητών καθώς και μουσικό υλικό σε κασέτες και δίσκους πυκνής εγγραφής (CD).    
       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου