Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Αποφάσεις της περιφερειακής σύσκεψης του τμήματος Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τη Στερεά


Με μεγάλη συμμετοχή και πλούσιο διάλογο    πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Ελάτεια Φθιώτιδας στην αίθουσα του Δημαρχείου η Περιφερειακή σύσκεψη του Τμήματος Αυτοδιοίκησης  για τη Στερεά Ελλάδα. Στην  σύσκεψη παρευρέθηκαν... οι  βουλευτές Στερεάς του ΣΥΡΙΖΑ Αποστόλου Βαγγέλης(Εύβοια), Κυριακάκης Βασίλης(Φθιώτιδα) και Σταθάς Γιάννης(Βοιωτία), τα μέλη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ερμίνα Κυπριανίδου και Πάνος Ρήγας, ο επικεφαλής της Ριζοσπαστικής και Οικολογικής Συνεργασίας για την Στερεά Ελλάδα περιφ. σύμβουλος  Νίκος Στουπής, η επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού ΚινήματοςΔέσποινα Σπανούδη, αιρετοί από όλη την Περιφέρεια Στερεάς καθώς και μέλη ή φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ που δραστηριοποιούνται ή ενδιαφέρονται να  δραστηριοποιηθούν  με την τοπική ή Περιφερειακή  Αυτοδιοίκηση.  Εισηγητές  των επεξεργασιών του τμήματος  Αυτοδιοίκησης – Περιφερειακής Ανάπτυξης  του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν τα μέλη της Γραμματείας του τμήματος Κώστας Πουλάκης, Παναγιώτης Σκούτας  και Σπύρος Τσόκας.
Η σύσκεψη έδωσε τη δυνατότητα  σε ΄όλα τα μέλη μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ που δραστηριοποιούνται  στην  Αυτοδιοίκηση στο χώρο της Στερεάς  να  έρθουν σε επαφή, να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις και να συντονίσουν τη δουλειά τους.  Σημαντική συμβολή  σε αυτή την κατεύθυνση όπως τονίστηκε από τους παρευρισκομένους θα έχει και η ενοποίηση των δύο αυτοδιοικητικών παρατάξεων στη Στερεά που έχουν αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.  Για το σκοπό αυτό εκλέχτηκε  ένα συντονιστικό όργανο που που θα αναλάβει το συντονισμό των δημοτικών και περιφερειακών μας παρατάξεων στην περιοχή, την ενιαία αντιμετώπιση των τοπικών ζητημάτων που ανακύπτουν, την επαφή με το κεντρικό Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, καθώς και την αντιστοίχηση των αυτοδιοικητικών μας δυνάμεων με το παραγόμενο σε κάθε περιφέρεια κοινοβουλευτικό έργο.Ένας από τους σημαντικούς στόχους της σύσκεψης  είναι  ηέγκαιρη κατάρτιση και επικαιροποίηση  του Περιφερειακού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ  στη Στερεά Ελλάδα. Η διαδικασία αυτή  θα είναι  ανοιχτή στην κοινωνία με τη συμμετοχή τοπικών φορέων, συλλογικοτήτων και κινημάτων, ειδικών επιστημόνων, καθώς και των μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ σε κάθε περιφέρεια. Ανάλογα  Περιφερειακά  Προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα γίνουν  μέχρι περίπου τον Μάιο του 2013 σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και η παρουσίασή τους θα γίνει σε αντίστοιχες ανοιχτές Περιφερειακές Συνδιασκέψεις, παρουσία και του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.
Στη εισήγησή του το μέλος της Διοίκησης της ΚΕΔΕ και πρώην Δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τσόκας , περιέγραψε τη δεινή κατάσταση της Αυτοδιοίκησης τρία χρόνια με την επιβολή των  μνημονίων, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος  και  την εφαρμογή της διοικητικής μεταρρύθμισης  του «Καλλικράτη» και τα άμεσα καθήκοντα του κόμματος στις νέες συνθήκες. Μεταξύ άλλων τόνισε χαρακτηριστικά:
 Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση υπεράσπισης της Αυτοδιοίκησης που αποτελεί το τελευταίο ανάχωμα του κοινωνικού κράτους στη χώρα μας. Η αυτοδιοίκηση  είναι το θύμα των νεοφιλελεύθερων επιλογών πολλών χρόνων  και των αλλεπάλληλων χτυπημάτων τα τελευταία χρόνια με τη επιβολή των μνημονίων και του «Καλλικράτη».  Η αυτοδιοίκηση δέχτηκε καίρια θεσμικά  χτυπήματα   και μάλιστα στη βασική της  ιδιότητα που είναι η δημοκρατία και η άμεση συμμετοχή με την μείωση  του αριθμού των δήμων. Πριν 15 χρόνια υπήρχαν 6128 Δήμοι και κοινότητες σε όλη τη χώρα, ο Καποδίστριας τους μείωσε σε 1034 και με τον «Καλλικράτη»  συρρικνώθηκε ο αριθμός τους σε 325. Η Αυτοδιοίκηση δέχτηκε ακόμα  σοβαράοικονομικά πλήγματα ( μη απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων, μείωση των ποσών ΚΑΠ, ΣΑΤΑ) με  τη συνεχή μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος  χωρίς τους απαραίτητους πόρους, και την παραχώρηση στην ιδιωτική εκμετάλλευση  βασικών  αναπτυξιακών και κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης επιβαρύνοντας τον πολίτη και επιβάλλοντας εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα στους εργαζόμενους. Επιπλέον, η  επιτροπεία που θεσπίζει το Μεσοπρόθεσμο  δεν καταλύει μόνο την όποια αυτοτέλεια της ΤΑ αλλά αποτελεί ταυτόχρονα ένα έμμεσο μηχανισμό φορολογίας των πολιτών καθώς θεσπίζει να αναπροσαρμόζονται τα τέλη όταν οι προϋπολογισμοί των Δήμων ή της Περιφέρειας αποκλίνουν.  Τα θεσμικά και οικονομικά αυτά πλήγματα μαζί με τη μείωση των προσλήψεων, με τις επαπειλούμενες  απολύσεις φέραν,φέραν τον Αυτοδιοίκηση  στην κατάσταση να μην  μπορεί να ανταποκριθεί  στο ρόλο της και να αδυνατεί να καλύψει ακόμα και τις  βασικές ανελαστικές δαπάνες  όπως είναι οι μισθοί και τα λειτουργικά έξοδα  των υπηρεσιών της.
Όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ που δραστηριοποιούνται στην Αυτοδιοίκηση με βάση τις νέες συνθήκες, θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών που συναντήθηκαν μαζί μας στις εκλογές του Ιουνίου και μας ανέδειξαν στην θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Άμεσα καθήκοντα  μπροστά σε αυτή την κατάσταση είναι:
α)να υλοποιήσουμε και δια των εκπροσώπων μας στην τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση του κεντρικού αυτή τη στιγμή για το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στόχου της δημιουργίας ενός ευρύτατου και πολύμορφου δικτύου αλληλεγγύης.  Την εποχή της κρίσης  η Αυτοδιοίκηση  είναι αυτή που αντιστέκεται  και προσπαθεί να μείνει όρθια  και μαζί με την κοινωνία των πολιτών  μπορεί να ανακουφίσει τον πολίτη.
β) να πρωτοστατήσουμε στη δημιουργία ενός δυναμικού αυτοδιοικητικού κινήματος, για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής και την υπεράσπιση του κοινωνικού και δημοκρατικού ρόλου της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, απέναντι στις περικοπές των πόρων και την υποβάθμιση που επιχειρεί η κυβερνητική πολιτική
γ) η επαναλειτουργία ή η αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, σε συλλογική και πολύ πιο διευρυμένη, αντίστοιχη με το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, βάση. Να  ετοιμάσουμε άμεσα  το πρόγραμμά μας  κατά Περιφέρεια και να συζητήσουμε τις προτάσεις μας με την  κοινωνία . Υπάρχουν ήδη σημαντικές  επεξεργασίες από το τμήμα Αυτοδιοίκησης τόσο στο θεσμικό τομέα όσο και  προτάσεις για την οικονομική κατάσταση  που μπορούν να δώσουν άμεσες  και εφαρμόσιμες λύσεις.
Τώρα πρέπει να βάλουμε το ριζοσπαστικό μας στίγμα στον θεσμό της Τ.Α.  
 Επικοινωνία για Στερεά Ελλάδα με το τμήμα Περιφερειακής-Ανάπτυξης- Αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Πούλου Γιώτα, 6972-833504 και Τσιτσιρίγκος Βασίλης
altpressfthiotida.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου