Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Το στικάκι και ο (συνταξιούχος) πρέσβης

Αν όσα υποστηρίζει στην πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρτικής εξέτασης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλου σε σχέση με την επονομαζόμενη λίστα Λαγκάρντ αποδειχτούν ακριβή, τότε μάλλον...
η έρευνα γι’ αυτήν την υπόθεση θα πρέπει να λάβει ακόμη ευρύτερη διάσταση. Με άλλα λόγια, ήταν ο «συνταξιούχος» πρέσβης κ. Κλης ένας από αυτούς που παρέλαβαν την πρώτη λίστα Λαγκάρντ;

Ο κ. Κλης σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το «Ποντίκι» διέψευσε κατηγορηματικά όλα όσα ακούγονται γύρω από το όνομά του και υποστήριξε ότι έχει να επισκεφθεί το Παρίσι από το 2004. Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε την ειλικρίνεια του κ. Κλη, η οποία, ωστόσο, μετά την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να πιστοποιηθεί και από την έρευνα που θα ξεκινήσει. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τις δηλώσεις και καταθέσεις του ιδίου, φέρεται ότι παρέλαβε στα χέρια του δύο στοιχεία (έγγραφα κατά την έννοια του νόμου) και ειδικότερα:

α. Ένα CD, που περιείχε τα ηλεκτρονικά αρχεία της λίστας και

β. το συνοδευτικό αυτής έγγραφο των γαλλικών αρχών μέσω διπλωματικού σάκου, που φέρεται ότι εστάλη από τον Έλληνα Πρέσβυ στο Παρίσι κ. Χαλαστάνη.

Ο ακριβής χρόνος της παραλαβής δεν έχει πιστοποιηθεί. Ούτε, άλλωστε, οι συνθήκες αποστολής και παραλαβής. Και τούτο, διότι Έλληνες αξιωματούχοι αναφέρουν ότι ο πράγματι παραδώσας τη λίστα ήταν ο κ. Κλης, που, μολονότι μνημονεύεται ως “Πρέσβυς”, έχει συνταξιοδοτηθεί από ετών και δραστηριοποιείται σήμερα ως σύμβουλος διεθνών σχέσεων του Συλλόγου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ), ενώ πρόσφατα εκπροσώπησε τον σημερινό Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά σε συνάντηση με αντικείμενο πολιτιστικά θέματα στις σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας.

Την ανάμειξη - εμπλοκή του κ. Κλη αναφέρουν στις καταθέσεις τους τόσο ο Η. Πλασκοβίτης (“Κατόπιν συνεννόησης με τον εκεί τότε πρέσβη μας κ. Κλη, το αρχείο παρεδόθη στην Ελληνική Πρεσβεία και μετεφέρθη στο Γραφείο του κ. Παπακωνσταντίνου, με διπλωματικό σάκο, νομίζω συνοδευόμενο”. Βλ. την από 10.10.2012 Έκθεση Ένορκης Κατάθεσης Μάρτυρα Ηλία Πλασκοβίτη ενώπιον του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος), όσο και ο Θ. Φλωράτος (“[...]Στο αρμόδιο γραφείο του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών διατηρείται φάκελος και για την προηγούμενη παράδοση του ψηφιακού δίσκου που είχε παραδοθεί στον Έλληνα Πρέσβη κ. Κλη”. Βλ. την από 24-12-2012 Έκθεση Ένορκης Κατάθεσης Μάρτυρα Θεόδωρου Φλωράτου ενώπιον του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος)».

Είναι, νομίζουμε, προφανές ότι, αν τελικά αποδειχτεί πως δίκιο στην προκειμένη περίπτωση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο όχι ο κύριος Κλης, θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε κάποια πολύ καυτά ερωτήματα:

● Ως τι – με ποια ιδιότητα – ο πρώην διπλωμάτης παρeyρέθηκε στην παραλαβή της λίστας από το gαλλικό υπουργείο;

● Ποιος τον έστειλε;

● Έγινε αντιγραφή της λίστας στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι;

● Πήρε κάποιο αντίγραφο ο κ. Κλης; Σε ποιον το διαβίβασε;

Αν, από την άλλη, όλα όσα υποστήριξε στην τηλεφωνική του συνομιλία με το «Ποντίκι» ο κ. Κλης είναι ακριβή – ότι δηλαδή καμία σχέση και εμπλοκή δεν έχει με την υπόθεση και έχει να ταξιδέψει στο Παρίσι από το 2004 – τότε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει υποπέσει σε τεράστιο πολιτικό – και όχι μόνο – σφάλμα.

Κοντός ψαλμός...


http://topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου