Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

Πώς ο ΦΠΑ από τον "Ελ. Βενιζέλο" καταλήγει στις τσέπες των Γερμανών

Στα δικαστήρια για την αποφυγή καταβολής 163 εκατ. ευρώ ο γερμανικός κολοσσός Hochtief - ο μέτοχος του εθνικού μας αερολιμένα. Διαβάστε πώς απέφυγε την καταβολή του ΦΠΑ στη χώρα μας
Την ώρα που η Γερμανική κυβέρνηση κατακρίνει την αφερεγγυότητα της Ελλάδας, η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία της Γερμανίας αρνείται πεισματικά να πληρώσει στο ελληνικό δημόσιο τα 163 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει από τα κατασκευαστικά του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος.

Στις κορυφές του κόσμου χωρίς… σχοινιά!

Οι φωτογραφίες του κάνουν το γύρο του κόσμου, ενώ το «National Geographic» τον ακολουθεί κατά πόδας στις επικίνδυνες αποστολές του! Ο λόγος για τον ξεχωριστό Alex Honnold, τον άνθρωπο που αψηφά τη βαρύτητα, ανεβαίνοντας στις ψηλότερες κορυφές του κόσμου χωρίς σχοινιά.
Πρόσφατα, μάλιστα, ανακηρύχθηκε ως «ο καλύτερος soloist στον κόσμο», δηλαδή ο καλύτερος ορειβάτης χωρίς σχοινιά, τίτλος που του αξίζει και με το παραπάνω! Ο 26χρονος Alex κατάγεται από το Σακραμέντο των ΗΠΑ και από πολύ νεατρή ηλικία… πήρε τα βουνά!

Ανοχύρωτα τα δάση στις πυρκαγιές

Στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, το Πυροσβεστικό Σώμα μετρά απώλειες σε αεροσκάφη ενώ αναγκάζεται να κινείται με έναν γερασμένο στόλο αυτοκινήτων.Μικρότερα κονδύλια και λιγότερο προσωπικό δυσχεραίνουν την κατάσταση, συνθέτοντας ένα μείγμα που μπορεί να αποδειχθεί εκρηκτικό...

Δύο ορειβάτες πέθαναν από το κρύο στο Λευκό Όρος στην Ιταλία

Δύο ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους σήμερα στην ιταλική πλευρά του Λευκού Όρους, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές.
Τα θύματα είναι ένας 25χρονος Ισπανός και μία 30χρονη Πολωνέζα που πέθαναν από το κρύο και την εξάντληση στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την κορυφή του βουνού, σε υψόμετρο 4.400 μέτρων.

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ: ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΣΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ - 2 ΒΙΝΤΕΟ


ΠΗΓΗ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Η πηγή του Πολύδροσου , γνωστή και σαν "πηγή Αγίας Ελεούσας", βρίσκεται στα ΒΔ του Παρνασσού σε υψόμετρο 300 μέτρων κοντά στο ομώνυμο χωριό του νομού Φωκίδας.


Από τις πληροφορίες που μπορέσαμε να μαζέψουμε,  είχε γίνει μόνο μια κατάδυση. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 1989 οι Γ. Σπίνoς, Δ. Κομπιλήρης και Ν. Αναστασόπουλος, όλοι μέλη του ΣΠΕΛΕΟ, πραγματοποίησαν την πρώτη εξερεύνηση με μέγιστο βάθος 12 μέτρα και μήκος 30 μέτρα. Οι δύτες αναφέρουν ένα πολύ στενό πέρασμα στην αρχή, το οποίο πέρασε μόνο ο Γ. Σπινός ενώ οι άλλοι δύο τον περίμεναν εκεί. Οι πληροφορίες προέρχονται από τις περιγραφές του Δημήτρη Κομπιλήρη και το τεύχος 82 (Μάρτιος - Απρίλιος 1990) του περιοδικού "Κορφές".

 



Η είσοδος του σπηλαίου ήταν πράγματι πολύ στενή πράγμα που απέκλειε την είσοδο με μπουκάλες στην πλάτη, αλλά με την χρήση ενός γρύλου αυτοκινήτου (Toyota RAV4 πολύ γερός γρύλος!) ανοίχτηκε το στενό πέρασμα.


Τα πρώτα μέτρα μετά το στένεμα είναι εντυπωσιακά : μια μεγάλη πνιγμένη γαλαρία, με ρίζες(!) να σχηματίζουν ένα υποβρύχιο δάσος. Υπάρχει επίσης και ένας θόλος αέρα με διάμετρο 2 μέτρα και ύψος 1 μ. Στη συνέχεια βαθαίνει και σχηματίζει ένα πολύ όμορφο, ενδιαφέρον και σχετικά ευρύχωρο τούνελ. Το νερό έχει θερμοκρασία 9-11 βαθμούς C. Η μοναδικότητα των σπηλαιοκαταδύσεων εδώ βέβαια, είναι ότι συναντά κανείς δύο γεωτρήσεις στα 30 περίπου μέτρα βάθος! 
 

Το 2001 σε μια σειρά καταδύσεων εξερεύνησης - χαρτογράφησης (βλέπε παρακάτω) φτάσαμε τα 165 μέτρα διείσδυση με μέγιστο βάθος –37 μέτρα.

Στη συνέχεια το 2002, και μετά από ένα πολύ στενό πέρασμα εξερευνήθηκαν άλλα 150 μέτρα περίπου στενών περασμάτων.





Τσάμικος, Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος


22 σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες, για το αρχείο σας.

Από τον σχολικό έλεγχο με τους βαθμούς του Αϊνστάιν και την αρχική ομάδα της Google, μέχρι...
τις συναντήσεις σπουδαίων προσωπικοτήτων και την κατασκευή του πύργου του Άιφελ, δείτε μια συναρπαστική συλλογή σπάνιων φωτογραφιών.

ΒΟΙΩΤΙΑ : Στα χέρια της αστυνομίας εγκληματική σπείρα μετά από άγρια καταδίωξη και πυροβολισμούς

Μάχες διαρκείας, με ανταλλαγή πυροβολισμών και άγρια καταδίωξη, που διήρκεσαν αρκετές ώρες τα ξημερώματα στην Βοιωτία, κατέληξαν στην αποκάλυψη οργανωμένης σπείρας αλλοδαπών.