Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Δευτέρα 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα ....Ανοιχτό το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού....

Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Η φύση στα καλύτερά της


Βίντεο με την τεχνική του time-lapse μας ταξιδεύει στο Yosemite National Park

Το Yosemite National Park των ΗΠΑ είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη του πλανήτη και με τη ματιά του Shawn Reeder γίνεται ακόμα ομορφότερο!

Περισσότερες από 7.000 φωτογραφίες ενώθηκαν σε ένα 5λεπτο βίντεο, το οποίο μάλιστα χρειάστηκε 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Η ανυπέρβλητη ομορφιά της φύσης δεν έχει αντίστοιχο και η εκπληκτική δουλειά του Reeder αυτό ακριβώς υπογραμμίζει. Δείτε την...



Περισσότερα θέματα για τον άντρα στο delamagen.gr

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΣΤΟΝ ΑΪ ΛΟΥΚΑ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ


2012.05.02 005S.jpg

Απλός και με διάχυτη την ατμόσφαιρα ψυχικής ανάτασης, ο σημερινός Εσπερινός στο Εκκλησάκι του Αϊ Λουκά Πολυδρόσου Φωκίδας, το οποίο γιορτάζει και πανηγυρίζει στις 03.05.2012.
Δ. Καλπύρης
    Αμφίκλεια  

Ιστορικό
Στις 3 Μαΐου 1933, οι Σουβαλιώτες Ν. Μανέτας, Λ. Αδαμόπουλος και Δ. Χρήστου, ύστερα από ανασκαφή σε σημείο βόρεια της Πολυδρόσου, βρήκαν τις εικόνες του Ευαγγελιστή Λουκά, του Ιησού Χριστού και του Αγίου Δημητρίου. Στο σημείο εκείνο, έχτισαν την εκκλησία του Αγίου Λουκά ως δέηση και καθιέρωσαν λαϊκούς αθλητικούς αγώνες, που πραγματοποιούνται μέχρι και σήμερα την ημέρα του εορτασμού της.   

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ

Θεατρικη Ομαδα Πολυδροσου
Είμαστε η θεατρική ομάδα Πολυδρόσου. Η δημιουργία της ομάδα μας ήταν μέρος της ανάγκης μας να εκφραστούμε μέσα από την τέχνη, να φέρουμε στο φως το ταλέντο μας και να μάθουμε για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας με ευχάριστο τρόπο. 


 Η πρώτη μας παράσταση θα λάβει χώρα στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου και είναι ένα ελληνικό μιούζικαλ-κωμωδία που φέρει τον τίτλο:       « Σαν παλιό σινεμά ». Η  έμνευση και το σενάριο είναι δικά μου αν και υπάρχει δανεισμός κάποιων στοιχείων από τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο εξ’ου και ο τίτλος!Δεν σας αποκαλύπτω όμως άλλα για να έρθετε να μας δείτε! Τέλος εύχομαι παρακολουθώντας την παρασταση μας, να ψυχαγωγηθήτε και να ερθετε σε επαφή με με το παιδί που κρύβετε μέσα σας. Σας περιμένουμε όλους στο πανέμορφο χωριό μας...
                                      Η υπεύθυνη της Θεατρικής Ομάδας Πολυδρόσου                                              



Οι σπουδές μου πάνω στο θέατρο αλλά κυρίως η αγάπη μου γι’αυτό και η ανάγκη μου να προσφέρω στον τόπο μου, ήταν αυτά που με οδήγησαν πριν από λίγο καιρό να προσπαθήσω δειλά δειλά να δημιουργήσω εκ του μηδενός μια θεατρική ομάδα στο χωριό μας. Με μεγάλη μου χαρά μπορώ να πω οτι με τη βοήθεια των παιδιών που συμμετέχουν και των γονιών τους που αγκάλιασαν την προσπάθειά μου από την πρωτη στιγμή,  η ομάδα αυτή είναι μια ομάδα με μέλλον και προοπτική που πιστεύω θα προσφέρει στο χωριό μας πολλές όμορφες στιγμές. Η δημιουργία της ομάδας μας ήταν μέρος της ανάγκης μας να εκφραστούμε μέσα από την τέχνη, να φέρουμε στο φως το ταλέντο μας και να μάθουμε για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας με ευχάριστο τρόπο.

Μήνα Μητροπούλου

Το πιο μεγάλο φεγγάρι του έτους, το βράδυ της 5ης και 6ης Μαΐου και η Σελήνη θα βρίσκεται στην μικρότερη δυνατή απόσταση από τη Γη.


Κάλπες με την μεγαλύτερη Πανσέληνο του χρόνου αλλά και πεφταστέρια!

Το πιο μεγάλο φεγγάρι του έτους θα λάμπει στον ουρανό το βράδυ της 5ης και 6ης Μαΐου, καθώς θα συμπέσουν δύο αστρονομικά φαινόμενα: θα υπάρχει πανσέληνος και, ταυτόχρονα, η Σελήνη θα βρίσκεται στην μικρότερη δυνατή απόσταση από τη Γη.

Ο συνδυασμός αυτός θα δώσει την ευκαιρία στους ρομαντικούς, ανήμερα των εκλογών, εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, να απολαύσουν ένα πραγματικά «γεμάτο» φεγγάρι.

Ταυτόχρονα, το πολύ λαμπερό φεγγάρι θα σκεπάσει με τη λάμψη του μία ακόμη βροχή διαττόντων, τις Ήτα Υδροχοΐδες, που συμπωματικά κορυφώνονται το ίδιο βράδυ.


Συγκεκριμένα, στις 03:36 ώρα Γκρίνουιτς (06:36 ώρα Ελλάδος), τα χαράματα της 6ης Μαΐου θα υπάρχει πανσέληνος. Όμως μόλις δύο λεπτά νωρίτερα, στις 03:34 ώρα Γκρίνουιτς (06:34 ώρα Ελλάδος) η τροχιά της Σελήνης θα την φέρει στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη, σε απόσταση μόλις 356.953 χιλιομέτρων.


Επειδή η τροχιά του δορυφόρου μας δεν είναι κυκλική, ούτε κανονική, η απόστασή του από τη Γη συνεχώς αυξομειώνεται. Το κοντινότερο σημείο κάθε μηνιαίας τροχιάς της Σελήνης λέγεται περίγειο και το μακρινότερο απόγειο. Τα περίγεια και τα απόγεια μέσα στο έτος αυξομειώνονται. Φέτος το κοντινότερο περίγειο όλου του έτους θα συμβεί στις 6 Μαΐου τα χαράματα, ενώ το μακρινότερο απόγειο, δηλαδή η μεγαλύτερη απόσταση Γης-Σελήνης για το 2012 (που θα είναι 406.450 χιλιόμετρα), θα λάβει χώρα στις 19 Μαΐου.


Όπως φαίνεται από τις δύο αποστάσεις περίγειου - απόγειου, υπάρχει μία σημαντική διαφορά απόστασης της τάξης περίπου των 50.000 χιλιομέτρων, με συνέπεια ο δίσκος του φεγγαριού στις 6 Μαΐου (περίγειο) να φαίνεται κατά 14% μεγαλύτερος σε σχέση με τις 19 Μαΐου (απόγειο).


Καθώς η Σελήνη ασκεί μόνιμη βαρυτική επίδραση στον πλανήτη μας, κάτι που είναι κυρίως ορατό μέσα από τις παλίρροιες στη Γη, στις 5 - 6 Μαΐου, όταν θα υπάρχει το μεγαλύτερο και πλησιέστερο φεγγάρι του έτους, αναμένεται ένταση του φαινομένου των παλιρροιών, κάτι που θα κρατήσει και τις επόμενες μέρες.


Η επόμενη πανσέληνος του 2012 θα συμβεί στις 4 Ιουνίου, ενώ το επόμενο περίγειο θα λάβει χώρα μία μέρα πριν, στις 3 Ιουνίου, οπότε η απόσταση Γης-Σελήνης θα είναι 358.482 χιλιόμετρα.



Άλλη μία βροχή από πεφταστέρια
Συμπτωματικά, στο ίδιο διήμερο, στις 5 και 6 Μαΐου, θα κορυφωθεί και η δραστηριότητα μίας ακόμη ανοιξιάτικης βροχής διαττόντων, των Ήτα Υδροχοΐδων, που άρχισαν να εμφανίζονται από τις 19 Απριλίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Μαΐου. Φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Υδροχόου (από όπου πήραν και το όνομά τους), ενώ η πραγματική προέλευσή τους είναι τα απομεινάρια σωματιδίων που άφησε πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ, όταν αυτά περιοδικά συναντούν την τροχιά της Γης.


Κατά μέσο όρο, στη φάση της αποκορύφωσης, παρατηρούνται σε κατεύθυνση νοτιοανατολική στον ουρανό γύρω στα δέκα μετέωρα (πεφταστέρια) την ώρα, με ταχύτητα περίπου 66 χλμ. την ώρα. Το αστρονομικό φαινόμενο κορυφώνεται μία έως δύο ώρες πριν την αυγή, επειδή όμως παράλληλα ο ουρανός θα κυριαρχείται από το πιο λαμπρό φεγγάρι του 2012, οι ξενύχτηδες, ιδίως στο Βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα, θα καταφέρουν με δυσκολία να δουν μόνο τα πιο φωτεινά από τα μετέωρα των Υδροχοϊδών. Μεγαλύτερες ελπίδες παρατήρησης θα έχουν οι κάτοικοι του Νοτίου ημισφαιρίου της Γης.
http://www.newsit.gr

Αγώνας Δρόμου «ΔΟΛΙΧΟ» μεταξύ των δύο λαμπρότερων μνημείων του πολιτισμού


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Ο Δήμος Δελφών, αρωγός πάντοτε σε αθλητικούς αγώνες διεθνούς εμβέλειας και φέροντας το «βάρος» του λαμπρότερου μνημείου του πολιτισμού μας, των Δελφών, υποστηρίζει το νέο Αγώνα Δρόμου «ΔΟΛΙΧΟ» ο οποίος δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 2011 από μία ομάδα αποτελούμενη από Έλληνες δρομείς υπεραποστάσεων και παράγοντες με μεγάλη εμπειρία στην διοργάνωση αγώνων τέτοιας μορφής.
            Ο νέος αγώνας οριοθετήθηκε μεταξύ των δύο λαμπρότερων μνημείων του πολιτισμού της αρχαίας Ελλάδας, των Δελφών και της Ολυμπίας, για να αποτελέσουν τα καίρια σημεία της εκκίνησης και του τερματισμού του αντίστοιχα.
            «Δόλιχος» είναι η ονομασία που δόθηκε στο νέο αγώνα και ανήκει σ’ ένα αγώνα δρόμου (4.700μ.) της αρχαιότητας που προστέθηκε στην 15η Ολυμπιάδα περίπου το 720 π.Χ. για να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα ήδη γνωστά αγωνίσματα δρόμου.
            Επιπρόσθετα, το νέο αυτό αθλητικό γεγονός δίνει το πλεονέκτημα της αλλαγής στον δρομέα που αναζητά καινούρια τερραίν και μονοπάτια, καινούριες προκλήσεις και κίνητρα, καινούριους τόπους και πολιτισμικές γνωριμίες και συνοπτικά την καινούρια συγκίνηση που του προσφέρουν όλα αυτά τα βιώματα.
            Ο αγώνας έχει μήκος 255 χιλ. με διάρκεια 43 ώρες. Η διαδρομή περιλαμβάνει 60% δασικούς δρόμους και ομαλούς χωματόδρομους και 40% ασφαλτοστρωμένους δρόμους που συνδέουν την Κεντρική Ελλάδα με την Πελοπόννησο μέσω της γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου. Οι ορεινοί δρόμοι φθάνουν σε ύψος έως 1.100 μέτρα με συνολική θετική υψομετρική 3.843 μέτρα και αρνητική 4.018 μέτρα.
            Ο αγώνας θα διεξαχθεί στις 4,5 και 6 Μαΐου 2012. 

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

Η δημοσκόπηση του e-Tithorea για τις εκλογές

Στην ιστοσελίδα http://e-tithorea.gr/?p=5372 έχει ανέβει πριν 2 ημέρες ένα post σε μορφή γκάλοπ, όπου οι επισκέπτες του ιστοχώρου έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν το κόμμα που θα ψηφίσουν. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μία Mini τοπική δημοσκόπηση πριν τις εκλογές, όπου θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 5 Μαϊου. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον. 
Πηγή : http://e-tithorea.gr

"Ακούστε τη φωνή των νέων και ψηφίστε υπεύθυνα"



Δείτε το βίντεο με το συγκλονιστικό μήνυμα εφήβων προς όλους τους ψηφοφόρους. Τι ζητούν από τους πολίτες ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου (Vid)

Μήνυμα στους ψηφοφόρους, στέλνουν 17χρονα παιδιά μέσω ενός βίντεο που ανέβασαν στο διαδίκτυο.
Τα παιδιά με σύνθημα το "Μην με κρεμάσεις", καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν έχοντας στο μυαλό τους τη νέα γενιά και να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος, κατηγορώντας τους ότι με τις επιλογές καταδίκασαν τη νέα γενιά σε μια ζωή χωρίς μέλλον.
"Εμείς είμαστε η νέα γενιά. Η γενιά που θα πεινάσει, αν δεν πεινάει ήδη" αναφέρουν στο μήνυμά τους και τονίζουν ότι τα παιδιά είναι αθώα.
"Εμείς όμως είμαστε αθώοι, δεν διαλέξαμε αυτή την κοινωνία. Δεν διαλέξαμε τη φτώχεια. Εσύ όμως εσύ τους πίστεψες και κατέστρεψες πολλές ζωές. Τώρα ήρθε η ώρα να πάρεις πάλι απόφαση. Οι λάθος αποφάσεις δεν συγχωρούνται".
Το βίντεο απεικονίζει το παιχνίδι "κρεμάλα". Όσο περνάει η ώρα σχηματίζονται οι λέξεις "Μη με κρεμάσεις" και καταλήγει με την έκκληση να ακούσουν οι μεγάλοι τους νέους, πριν ρίξουν την ψήφο τους στις εκλογές της 6ης Μαΐου.
news247

Καλημέρα - Πρωινή ενημέρωση - Τι έγινε σαν σήμερα


7-ήμερη πρόγνωση καιρού για Πολύδροσος, Ελλάδα

Lat:38.63 Lon: 22.53 Μέσο Υψόμ..: 502m. (Χάρτης)

ΗμερομηνίαΚαιρός ΠεριγραφήΘερμ °C 
Αίθριος καιρός.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 23 o
Χαμηλή: 12 oC
Β με
9 km/h
Αίθριος καιρός.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 23 o
Χαμηλή: 10 oC
ΝΝΔ με
9 km/h
Αίθριος καιρός.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 22 o
Χαμηλή: 12 oC
Δ με
16 km/h
Αίθριος καιρός.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 22 o
Χαμηλή: 11 oC
Δ με
17 km/h
Αίθριος καιρός το πρωί, αραιή συννεφιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθαρός καιρός το βράδυ.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 23 o
Χαμηλή: 12 oC
Δ με
14 km/h
Αρκετά σύννεφα.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 26 o
Χαμηλή: 14 oC
ΔΝΔ με
15 km/h
Αυξημένη συννεφιά.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 24 o
Χαμηλή: 15 oC
Δ με
15 km/h

 Σαν σήμερα
Δεν υπάρχει γνωστή γιορτή
1821: Οι Ψαριανοί με τον Πλοίαρχο Ανδρέα Γιαννίτση αρπάζουν από τον κόλπο του Αίνου 23 τουρκικά κανόνια και τα μεταφέρουν στα Ψαρά.
1824: Το φέρετρο μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί η σορός του λόρδου Βύρωνα, μαζί με το κιβωτίδιο που περιέχει την καρδιά και τον εγκέφαλό του, μεταφέρονται στη Ζάκυνθο προς ταφή.
1919: Η 1η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού αποβιβάζεται στη Σμύρνη με εντολή του συμμαχικού συμβουλίου και γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της πόλης. Αρχή Μικρασιατικής Εκστρατείας

1933: Gleichschaltung: Το ναζιστικό καθεστώς αναστέλλει τη λειτουργία των εργατικών σωματείων στη Γερμανία.

Είπαν...

Κάθε εμπιστοσύνη είναι επικίνδυνη, αν δεν είναι ολοκληρωτική.
Ζαν ντε λα Μπριγιέρ