Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Δευτέρα 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα ....Ανοιχτό το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού....

Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

H Οδύσσεια του Cartier - Εντυπωσιακό βίντεο -


Mπορεί ο οίκος Cartier να έχει κάνει κάποιες υπέροχες διαφημίσεις στο παρελθόν, όμως ποτέ δεν έχει δημιουργήσει μια ταινία μικρού μήκους. Αυτό ακριβώς όμως έγινε πραγματικότητα τώρα, με τηνL’Odyssee de Cartier, ένα φιλμάκι όπου μέσα σε τέσσερα λεπτά κάνουμε το γύρο του κόσμου ακολουθώντας έναν πάνθηρα…
Οι εκπρόσωποι του οίκου δήλωσαν ότι αυτή η ταινία είναι το αποτέλεσμα πάνω από δύο χρόνων δουλειάς, με την προετοιμασία και τα ειδικά εφέ να έχουν διαρκέσει έξι ολόκληρους μήνες! Και όταν βλέπεις ένα ζώο από διαμάντια να παίρνει ξαφνικά ζωή, καταλαβαίνουμε γιατί ακριβώς χρειάστηκε όλος αυτός ο χρόνος.
Δείτε παρακάτω το καταπληκτικό βίντεο που μας εντυπωσίασε.
Δείτε το βίντεο:
http://youtu.be/yaBNjTtCxd4

ΑΗ ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ


Γιορτάστηκε θρησκευτικά σήμερα 23.04.2012 η μνήμη του Αγίου Γεωργίου στο ομώνυμο εκκλησάκι ψηλά στην Αμφίκλεια και σύμφωνα με το έθιμο μετά την λειτουργία, οι μαθητές των Σχολείων συμμετείχαν σε αγώνες δρόμου κατά κατηγορίες με τερματισμό το Δημοτικό Κατάστημα. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι βραβεύσεις των τριών πρώτων ανά κατηγορία, μαζί με μικρή χρηματική αμοιβή. Η συμβολική αυτή αμοιβή, προέρχεται σύμφωνα με το έθιμο από χρήματα που προσφέρουν οι εορτάζοντες κατά την προσέλευσή τους στην εκκλησία του Άη Γιώργη. Τα μετάλλια και τα διπλώματα, απένειμαν οι τοπικοί Δημοτικοί άρχοντες και οι εκπαιδευτικοί των Σχολικών Μονάδων της κωμόπολης.   
Δ. Καλπύρης
Αμφίκλεια 






  
2012.04.23 025A.jpg2012.04.23 777.jpg2012.04.23 776.jpg2012.04.23 768.jpg2012.04.23 739.jpg2012.04.23 645.jpg2012.04.23 518.jpg2012.04.23 475.jpg2012.04.23 404.jpg2012.04.23 285.jpg2012.04.23 058.jpg2012.04.23 186.jpg2012.04.23 024.jpg
2012.04.23 016.jpg

2









  


















Το Πανηγυράκι του Άι Γιώργη στην Αράχωβα


Το πανηγυράκι του Αη Γιώργη στην Αράχωβα είναι μία λαμπρή γιορτή που κρατάει 3 ολόκληρες μέρες, στη διάρκεια των οποίων αναβιώνουν ήθη, έθιμα και μνήμες που φθάνουν μέχρι την Τουρκοκρατία.
Όλοι σχεδόν οι Αραχωβίτες ντύνονται με παραδοσιακές στολές και μαζεύονται στον αυλόγυρο του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου. Οι γέροντες με τη συνοδεία της πίπιζας και του νταουλιού χορεύουν το 'πανηγυράκι', μοναδικό χορό της Αράχωβας, ενώ στη συνέχεια όλοι μαζί με παραδοσιακές φορεσιές θα κάνουν ανηφορικό αγώνα δρόμου έως το στρατηγείο του Μουστάμπεη.
Η λατρεία του Αγίου Γεωργίου στην Αράχωβα χάνεται στα βάθη του χρόνου και συνδέεται με την ιστορία της αλλά και με τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου.
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην κορυφή της Αράχωβας εντυπωσιάζει τους επισκέπτες ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες υπήρχε ήδη εκεί από το 1676.
Εδώ γίνεται η τριήμερη γιορτή προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου που φέτος θα ξεκινήσει στις 22 και θα διαρκέσει έως τις 25 Απριλίου.
Στη γιορτή έχουν ενσωματωθεί και διατηρούνται έως σήμερα, παλαιά έθιμα των ελληνικών πανηγυριών με αρχαίες καταβολές.
Η λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Γεωργίου την παραμονή της γιορτής με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, αλλά και τα αγωνιστικά έθιμα, το δρώμενο στη βρύση τ΄Αη- Γιώργη, το έθιμο της προσφοράς του αρνιού από τους κτηνοτρόφους που είναι και τα έπαθλα των νικητών, το ρουμελιώτικο γλέντι και το χάλασμα του πανηγυριού είναι έθιμα που έμειναν αναλλοίωτα στο χρόνο.
Στις εκδηλώσεις του πανηγυριού περιλαμβάνονται ο αγώνας του ανηφορικού δρόμου των γερόντων, των ανδρών και των νέων, το σήκωμα της πέτρας, η λιθοβολία, τα άλματα, η σφαιροβολία, η διελκυστίνδα και η πάλη, που γίνονται την πρώτη και δεύτερη μέρα του πανηγυριού, ενώ οι συμμετέχοντες φορούν την παραδοσιακή στολή της Αράχωβας. Επίσης, την πρώτη μέρα γίνεται και το δρώμενο στη βρύση του Αγίου Γεωργίου που είναι η αναπαράσταση της απελευθέρωσης του νερού από το δράκο.

Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια στην πλατεία της Αράχωβας συμπληρώνουν κάθε μέρα τις εκδηλώσεις αυτές. Στο τέλος του πανηγυριού οι σούβλες του Ρουμελιώτικου Πάσχα ξαναμπαίνουν στη φωτιά, ενώ προσφέρονται αραχωβίτικες λιχουδιές σε ντόπιους και ξένους.
Οι περιγραφές των εθίμων του πανηγυριού όπως διασώθηκαν σε γραπτές μαρτυρίες από το 1835 από περιηγητές που ήρθαν στην Αράχωβα, επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητα του αραχωβίτικου πανηγυριού που έχει μείνει αναλλοίωτο στο χρόνο.
Η ευσέβεια των Αραχωβιτών προς τον πολιούχο άγιό τους, σφυρηλατήθηκε στο διάβα του χρόνου μέσα από τις δοκιμασίες τους. Πολλές είναι οι παραδόσεις που αναφέρονται στη σωτήρια επέμβαση του Αγίου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και στην Επανάσταση.
Το πανηγυράκι του Αη-Γιώργη προσέλαβε και εθνικό χαρακτήρα μετά τη μάχη της Αράχωβας το Νοέμβριο του 1826, όπου ο Τροπαιοφόρος Γεώργιος οδήγησε τους Έλληνες στη νίκη εναντίον των Τουρκαλβανών του Μουστάμπεη, με αρχηγό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.
Η νίκη αυτή ήρθε σε μία περίοδο που το ηθικό των Ελλήνων είχε πέσει μετά από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου, δίνοντας έτσι νέα πνοή στον αγώνα για ανεξαρτησία.
Η νίκη πέρασε στην ιστορία ως 'η Ανάσταση της Επανάστασης'. Με το παλιό ακριτικό τραγούδι του Αη-Γιώργη, το 'Πανηγυράκι' οι Αραχωβίτες συνέδεσαν και ερμήνευσαν συμβολικά τα βιώματα του αγώνα για ανεξαρτησία. Ο δράκος του τραγουδιού έγινε ο τούρκος που στερούσε την ελευθερία των Ελλήνων.

Το πανηγυράκι του Αη-Γιώργη έχει διπλό χαρακτήρα, θρησκευτικό και εθνικό, και είναι ένα έθιμο που αξίζει να το γνωρίσουμε από κοντά, ένα έθιμο που περνά αναλλοίωτο από γενιά σε γενιά. Ένα έθιμο που δείχνει πως στην Αράχωβα η παράδοση δεν είναι ξεκομμένη από την πραγματικότητα αλλά είναι έκφραση ψυχής και βίωμα του Αραχωβίτη κάθε ηλικίας.

Πηγή : http://www.ert.gr
Φωτογραφίες : Αρχείο Λουκά Παπαλεξανδρή
http://polydrososparnassou.blogspot.com


Άρνηση Τσίπρα να εμφανιστεί στο MEGA

Με μια άκρως ειρωνική και αξιοπρεπή ανακοίνωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αρνήθηκε την πρόσκληση του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, να εμφανιστεί στο δελτίο. Τι να κάνουμε κύριοι του MEGA υπάρχουν ακόμη αξιοπρεπείς πολιτικοί σε αυτή τη χώρα.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

"Με μεγάλη χαρά διαπιστώσαμε ότι μετά από 1,5 χρόνο αποκλεισμού του Αλέξη Τσίπρα από κάθε ενημερωτική και ειδησεογραφική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε πρόσκληση να παρευρεθεί στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Είμαστε βέβαιοι ότι η πρόσκληση αντανακλά την προσήλωση των δημοσιογράφων του σταθμού στην πλουραλιστική ενημέρωση και όχι στην προεκλογική υποχρέωση για στοιχειώδη τήρηση των προσχημάτων.

Εντούτοις, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Στη ζωή, αλλά και στην πολιτική, η αξιοπρέπεια έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και αξία από λίγα λεπτά τηλεοπτικού χρόνου". 

Πηγή :http://efimeridapolis.blogspot.com

Παραμύθια στα Καστέλλια

Δύσκολο να επιστρέφεις... Έστω κι αν έχεις στις αποσκευές σου πολύτιμες στιγμές, εικόνες, χρώματα, ανθρώπους που γνώρισες... Ανοιξιάτικη μαγεία στα Καστέλλια. Μια ανάπαυλα στο γκρι γεμάτη ...λουλούδια. Δεν θα πω πολλά, το κεφάλι μου γυρίζει από ένα ιδιότυπο τζετ λαγκ...
Θα πω μόνο για τις στιγμές που έζησα τη Δευτέρα του Πάσχα, όταν με τον συμπατριώτη μου Μίμη Χαλατσά και υπό την αιγίδα των Καστελλιώτικων Νέων, βρεθήκαμε στο Δημοτικό Σχολείο, που δεν λειτουργέι εδώ και λίγα χρόνια και το είδαμε να γεμίζει και πάλι παιδιά! Που ήρθαν να ακούσουν την ιστορία του χωριού, όπως την αφηγήθηκε ο κύριος Χαλατσάς και να φτιάξουν μετά παραμύθια, εμπνευσμένα από όσα είχαν ακούσει για την ιστορία με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας.
Βγήκαν τέσσερα παραμύθια που θα δημοσιευτούν σύντομα στην "Παραμυθοκουζίνα". Μέχρι τότε μερικές εικόνες από την εκδήλωση.








Πολλές ευχαριστίες στο Σύλλογο Γυναικών Καστελλίων που παραχώρησε την αίθουσα, αγκάλιασε την προσπάθεια και μας πρόσφερε τον μοναδικό διάκοσμο με τις σπάνιες παλιές φωτογραφίες του χωριού...
Ακόμη να ευχαριστήσω τη Δάφνη, την Ειρήνη και τη Μαρία που βοήθησαν στο συντονισμό των ομάδων και κατέγραψαν όσα γέννησε η φαντασία των παιδιών...
Πηγή : http://stoforos.blogspot.com 

Το ΧΚΠ θα παραμείνει κλειστό. Ενδέχεται να λειτουργήσει ξανά το ερχόμενο Σ/Κ!

Τα κελλάρια στις 22-4-2012 στις 19¨25

Μια ηλιόλουστη μέρα η χθεσινή με καλή ποιότητα χιονιού (τουλάχιστον μέχρι τις 12:30), απόλαυσαν  οι φίλοι χιονοδρόμοι που μας επισκέφθηκαν.

Πολλοί ήταν και οι μικροί μας φίλοι οι οποίοι ήρθαν να συμμετάσχουν στο 2ο PABA BEAR SKI CUP, τον πρωαγωνιστικό αγώνα για παιδιά, που συνδιοργάνωσαν το ΧΚΠ με τη σχολή σκι Πάππος – Μπαλντούμης.
Βέβαια μαζί με τα παιδιά ήρθαν και οι γονείς που απόλαυσαν με καμάρι τα βλαστάρια τους να αγωνίζονται στις πίστες των Κελλαριών! Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι είχαμε συμμετοχές παιδιών από όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Πάτρα, Βόλο, Λειβαδιά, Σέρρες, κ.α.)!!!
Έτσι σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι η επιτυχία των αγώνων ήταν μεγάλη και όλοι μαζί (παιδιά, γονείς και διοργανωτές) δώσαμε ραντεβού για την επόμενη διοργάνωση, το 2013!
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Από σήμερα και για όλη την εβδομάδα το ΧΚΠ θα παραμείνει κλειστό. Εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν θα λειτουργήσει ξανά το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Σχετική ενημέρωση για την επαναλειτουργία του χιονοδρομικού θα έχετε την Πέμπτη 26 Απριλίου!

Καλημέρα από Πολύδροσο και Άνω Σουβάλα

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΓΕΩΡΓΙΑ

Πολύδροσος 2012

Άνω Σουβάλα 2012
Πολύδροσος 23-4-2012 στις 08¨10 - webcamera
Του Αγίου Γεωργίου

7-ήμερη πρόγνωση καιρού για Πολύδροσος, Ελλάδα

Lat:38.63 Lon: 22.53 Μέσο Υψόμ..: 502m. (Χάρτης)

Ημερομηνία Καιρός Περιγραφή Θερμ °C
Αυξημένη συννεφιά.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 20 oC
Χαμηλή: 9 oC
Δ με
14 km/h
Συννεφιά.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 21 oC
Χαμηλή: 12 oC
ΝΝΑ με
13 km/h
Αυξημένη συννεφιά.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 21 oC
Χαμηλή: 9 oC
Δ με
13 km/h
Αυξημένη συννεφιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθαρός καιρός το βράδυ.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 21 oC
Χαμηλή: 10 oC
Δ με
15 km/h
Αυξημένη συννεφιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθαρός καιρός το βράδυ.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 21 oC
Χαμηλή: 12 oC
ΑΒΑ με
11 km/h
Αίθριος καιρός.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 20 oC
Χαμηλή: 12 oC
ΑΒΑ με
13 km/h
Αίθριος καιρός.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 21 oC
Χαμηλή: 11 oC
Α με
13 km/h