Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Δευτέρα 18 Μαρτίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, γιορτάζουμε την Καθαρά Δευτέρα ....Ανοιχτό το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού....

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Γιατί το Πάσχα είναι η πραγματική γιορτή του Έλληνα



Τα Πάθη του Χριστού, η Μεγάλη Εβδομάδα, η Ανάσταση που όλοι περιμένουν. Το Cosmo.gr αναλύει γιατί το Πάσχα φτιάχτηκε για να εορτάζεται βασικά από Έλληνες.
Το καταλαβαίνεις από τότε που αρχίζεις να καταλαβαίνεις τον κόσμο και να διαχωρίζεις στο μυαλό σου τις γιορτές και τα συμπαρομαρτούντα. Τα Χριστούγεννα είναι μια γλυκιά, πιο ευρωπαϊκή γιορτή (προσωπικά η αγαπημένη μου). Δεν έχουν κάποια κλιμακούμενη κορύφωση, αλλά έχουν τα δικά τους γλυκά -μακάρι να τρώγαμε μελομακάρονα και τον 15Αύγουστο.
Παρ' όλ' αυτά, ο λεγόμενος τζερτζελές, αυτό που ο Έλληνας δεν έχει ικανοποιητικό τρόπο να μεταφράσει/εξηγήσει στους ξένους φίλους του, αυτό βασικά που γίνεται το Πάσχα, απουσιάζει. Το μόνο που μπορεί να σε συναρπάσει πια τα Χριστούγεννα είναι το να χιονίσει. Και ξέρεις πόσο συχνά χιονίζει στην Ελλάδα.
Το Πάσχα, λοιπόν, είναι Η γιορτή του Έλληνα. Γιατί αν ο Έλληνας δεν βγει στην αυλή ή στο δρόμο με ημι-καλοκαιρινή αμφίεση, γυαλί ηλίου και ύφος Ολυμπιονίκη στο ψήσιμο γαρδούμπας δεν τη χαίρεται τη ζωή. Αν η χοληστερίνη δεν περάσει τα φυσιολογικά νούμερα, αν δεν μπει λίγο και ο κίνδυνος στην εξίσωση, δεν έχει πλάκα ρε παιδί μου.
Όλα τα συγχωρούμε ως λαός (βλέπεις ποια κόμματα βρίσκονται στην εξουσία τα τελευταία 30 και βάλε χρόνια), αλλά τη flat γιορτή ποτέ. Θέλουμε τους Χαιρετισμούς κάθε Παρασκευή στην ΕΤ1, θέλουμε τις τιτάνιες αυγο-κόντρες μας, μας αρέσει το πατροπαράδοτο γύρισμα του αρνιού. Αλλά ας τα πάρουμε ένα-ένα:
Είναι πολύ το φαΐ, παλικ-Άρη
Αρνιά, κατσίκια, μαγειρίτσα από χθες, τσουρέκια με κόκκινο αυγό, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα αυγά, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, φρυγαδέλια, πατάτες, τζατζίκια, κοκακόλες, μπίρες, λιποθυμίες. Τα ρωμαϊκά συμπόσια και τα τραπεζώματα των Βίκινγκς με τα γουρουνόπουλα σε παράταξη μοιάζουν απλά με starters μπροστά στο παραδοσιακό, ελληνικό, πασχαλιάτικο τραπέζι.
Το λυτρωτικό φαινόμενο όσων (και καλά) νηστεύουν
Ο Έλληνας, φιλότιμος και μαχητικός γαρ, θέλει την αποστολή του. Και εντάξει όσοι πιστεύουν βαθιά και συμπαραστέκονται στο θείο δράμα με τον τρόπο τους. Αυτοί που θυμούνται κάπου στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας ότι "εντάξει, μωρέ, Μεγάλη Τετάρτη πήγε, ας μην φάω κρέας μέχρι την Κυριακή" (που θα με πάρουν σηκωτό από το τραπέζι), έχουν τόση σχέση με την εκκλησία και την αυθεντική νηστεία όση και ο Μάριο Μπαλοτέλι με τους τρόπους.
Σε περίπτωση που δεν μπούμε από μόνοι μας στο κλίμα, μας βάζει ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ.
Τα γράψαμε αν μη τι άλλο.
Αυτό το αναστάσιμο μήνυμα
Γραφικό, ξεγραφικό, όταν η χώρα βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση εδώ και δεν-θυμάμαι-πόσους-μήνες, μια συμβολική ανάσταση -έστω και μέσα από το θρησκευτικό πλαίσιο- είναι ένας έξτρα λόγος να ταυτιστείς με τη γιορτή. Ήδη κλείνω τα αυτιά ενόψει των κατανυκτικών εισαγωγών στα κραταιά κεντρικά δελτία ειδήσεων για "το αναστάσιμο μήνυμα", μπλα μπλα μπλιάχ..
Είμαστε ο μόνος (σοβαρός;) λαός που κάνουμε τζερτζελέ και στις εκκλησίες μας
Κατ' αρχήν, αν πήγαιναν τακτικά στην εκκλησία έστω οι μισοί από όσους κατακλύζουν τα προαύλια των εκκλησιών κατά τις 23.45 το βράδυ του Μ. Σαββάτου, τότε θα είχαμε 5-6 κόμματα Χριστιανοδημοκρατών στην Ελλάδα εντός Βουλής και 2-3 απ' έξω.
Κατά δεύτερον, ποιος ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ σοβαρός λαός σκάει βαρελότα, δυναμιτάκια, μπόμπες έξω από έναν θρησκευτικό ναό; Σίγουρα πάντως, κανένας σοβαρός λαός δεν θρηνεί νεκρούς εξαιτίας τους το βράδυ της Ανάστασης.
Το Πάσχα μας χαρίζει 3 τριήμερα
Δηλαδή το τριήμερο (ΠΣΚ) της Καθαράς Δευτέρας, το τριήμερο του Πάσχα (ΣΚΔ) και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, 50 μέρες μετά το Πάσχα (ΣΚΔ). Για τον Έλληνα, που το πρώτο πράγμα που κάνει μόλις γυρίσει από το πρώτο ξενύχτι του χρόνου είναι να δει πότε πέφτουν οι σταθερές και κινητές αργίες του επόμενου έτους, τα 3ήμερα είναι μια μπόνους ανάσα που εκτιμά περισσότερο κι από τον 13ο-14ο μισθό. Ειδικά όπως τον έχουν καταντήσει πλέον...
Το Πάσχα είναι η κατ' εξοχήν γιορτή και του Πέτρου Γαϊτάνου
Αυτό. Άλλο τίποτα.


Ή μήπως αυτό;


Όχι έ;
Πηγή : http://www.cosmo.gr

ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ - ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ


Ο Επιμορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμφίκλειας  είχε την ιδέα, με ιδιαίτερη ευχαρίστηση και δικά του έξοδα, να περιποιηθεί τα παρτέρια στις δύο εισόδους της Αμφίκλειας (από Αθήνα και από Λαμία) με καθαρισμό και φύτευση λουλουδιών. Τα παραδίνει σήμερα 11.04.2012 καθαρά και ανθισμένα μαζί με τις ευχές του προς όλους, για καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου 
2012.04.12 041.jpg2012.04.12 032.jpg2012.04.12 019.jpg2012.04.12 014.jpg2012.04.12 008.jpg2012.04.12 001.jpg


2012.04.12 006.jpg



2012.04.12 010.jpg





2012.04.12 026.jpg



2012.04.12 036.jpg



2012.04.12 0045.jpg

Παγωμένο τοπίο - Εντυπωσιακές φωτογραφίες από παγετώνες


Ο 41χρονος γερμανός φωτογράφος Tim Vollmer αψηφώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες, απαθανάτισε με το φωτογραφικό του φακό εικόνες μοναδικής ομορφιάς από διάφορους παγετώνες.

Ο συνδυασμός του κατάλληλου φωτισμού και των κομματιών πάγου είχε ως αποτέλεσμα τη «δημιουργία» φανταστικών χρωματικών συνδυασμών!
















Πηγή : http://www.newsbeast.gr

"Εμείς τα παιδιά απαιτούμε την Ελλάδα ζωντανή"


Η νέα γενιά βλέπει, αντιλαμβάνεται, κρίνει. Διαβάστε την επιστολή - κραυγή προς τους Έλληνες πολιτικούς, γραμμένη από το χέρι μίας 15χρονης μαθήτριας

Την απογοήτευσή της για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και τον φόβο της για το αύριο εκφράζει με επιστολή της στον "Ελεύθερο Τύπο" μία 15χρονη μαθήτρια.
Μετά από προτροπή του φιλολόγου της, η Μαρία αποφάσισε να απευθυνθεί με αυτόν τον τρόπο στους Έλληνες πολιτικούς, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για τις θέσεις τους και τις συνέπειες των πράξεων και επιλογών τους.
"Όποιος δεν νοιάζεται για την Ελλάδα, δεν νοιάζεται για τα παιδιά του. Κι αυτό το λέω εγώ, ένα παιδί που βλέπει, αντιλαμβάνεται, κρίνει και γίνεται σκληρό... νωρίτερα από όσο θα έπρεπε"...
Στην αρχή της επιστολής της η 15χρονη μαθήτρια λέει, πως αντί σε μία δημοκρατική χώρα όπως είναι η Ελλάδα θα έπρεπε να υπήρχαν άνθρωποι που θα στήριζαν τον λαό και θα ενδιαφέρονταν για το καλό του.
"Καθημερινά, βλέπουμε τη χώρα μας αλλά και τους συνανθρώπους μας να καταρρέουν, ξεχνάμε ότι είμαστε άνθρωποι και καταλήγουμε απάνθρωποι, πασχίζοντας μόνο για το προσωπικό μας συμφέρον.
Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε πιο καλά τις επιλογές μας; Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε το μέλλον μας και το κοινό καλό ή απλώς προτιμάμε, να αφήσουμε μία χώρα με ιστορία και πολιτισμό να χαθεί εξαιτίας μίας περαστικής αλλά ταυτόχρονα μίας δύσκολης κρίσης", διερωτάται.
"Ίσως είναι η ώρα να πάρουμε το αίμα μας πίσω"
"Εδώ θα δείξουμε την αξία μας ως άνθρωποι και τη φιλοπατρία μας ως λαός και ως έθνος. Έχοντας στο μυαλό μας τις αρετές των προγόνων μας, αλλά και την απαράμιλλη και ανυπολόγιστης αξίας ιστορία μας. Χωρίς να ξεχνάμε ότι είμαστε Έλληνες, δεν πρέπει να αφήσουμε σε κανέναν να αλλοιώσει αυτόν τον τόπο που λέγεται Ελλάδα. Οφείλουμε και έχουμε την υποχρέωση, να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας και τα δικαιώματα που έχουμε ως πολίτες. Πρέπει κάποτε να πάρουμε σοβαρά τα προβλήματα που δημιουργούνται και μας επιβάλλονται. Επιτέλους, ας γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι καλοδεχούμενα!"
"Ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολλά δεινά. Σήμερα, βιώνουμε εμείς οι εκσυγχρονισμένοι πια άνθρωποι την εξέλιξη και την τεχνολογία, και δεν μπορούμε να βρούμε λύση σε ένα από τα προβλήματα που μας ταλαιπωρούν; Κατά τα άλλα, ονομαζόμαστε έλλογα όντα και υπερηφανευόμαστε για την προσωπική μας ιδεολογία. Αν πιστεύαμε πραγματικά στη χώρα μας θα καταφέρναμε να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε; Κάποιοι επωφελήθηκαν από αυτόν τον 'ύπνο' μας. Ίσως είναι η ώρα, να πάρουμε το αίμα μας πίσω".
Φτάνει πια η υποκρισία του 'πατριώτη'
"Όποιος θέλει να λέγεται 'πατριώτης', ας σκεφτεί ότι έχει μία πατρίδα που γονατίζει από σκάνδαλα, λιτότητα περικοπές, ανεργία και ΤΩΡΑ τον χρειάζεται.
Έχει σκεφτεί κανείς τη νέα γενιά; Γιατί νομίζω πως όποιος δεν νοιάζεται για την πατρίδα του ούτε για τα παιδιά του νοιάζεται. Κι αυτό το λέω εγώ, ένα παιδί που βλέπει, αντιλαμβάνεται, κρίνει και γίνεται σκληρό... νωρίτερα από όσο θα έπρεπε.
Με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο των υπουργών και των άλλων ανώτατων αρχόντων, έχω να τους πω, πως οι θέσεις που κατέχουν δεν είναι ιδιωτικές αλλά δημόσιες και πως αλλάζουν. Θα έπρεπε να αφήσουν στην άκρη τον κακό 'εγωισμό', έχοντας στο μυαλό τους το μέλλον, αλλά και το κακό όνομα που κάποιοι από αυτούς αφήνουν".
"Ο πόνος του παρόντος θα προκαλέσει την οργή του μέλλοντος"
"Σε μας τα παιδιά, κάποια στιγμή θα πέσουν στα χέρια και στα στόματά μας τα αποτελέσματα των εξελίξεων. Είμαστε υποχρεωμένοι να καταδικαζόμαστε εμείς για ένα αβέβαιο μέλλον και οι γονείς μας για ένα τόσο επώδυνο παρόν; Ακούστε με... Με σεβασμό και ταπεινότητα σας λέω, ότι ο πόνος του παρόντος θα προκαλέσει την οργή του μέλλοντος!
Αν λοιπόν τα μέτρα που ΤΩΡΑ λαμβάνονται και αυτόματα νομιμοποιούνται αλλά και μπαίνουν σε λειτουργία δεν μας ενοχλούν και τα αποδεχόμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας... που δεν είναι άλλη, από την θέλοντας και μη ολοκληρωτική καταστροφή της Ελλάδας μας.
Κι αν ακόμα κι έναν 'άρχοντα' πονέσει η αλήθεια, τότε ελπίζω να μετανιώσει και να καταλάβει τις πράξεις του. Κάτι είναι κι αυτό...
Εμείς τα παιδιά απαιτούμε την Ελλάδα ζωντανή... γι' αυτό και περιμένουμε...", καταλήγει.
http://polydrososparnassou.blogspot.com/
Πηγή : http://news247.gr

Υποψήφιοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε Φθιώτιδα, Φωκίδα και Βοιωτία

Τα oνόματα υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σε 46 περιφέρειες της χώρας, χωρίς όμως τα ψηφοδέλτια να έχουν «κλείσει» σε όλες, ανακοινώθηκαν σήμερα στην 15η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, από τον επικεφαλής της Επιτροπής Επιλογής Υποψηφίων, Βασίλη Γερανίδη.
 Η ανανέωση των ψηφοδελτίων ξεπερνά το 60%, ενώ είναι μεγάλη η συμμετοχή των γυναικών και των νέων σε ηλικία (κάτω των 40) ανθρώπων.

Με δόσεις ανακοινώνονται τα ονόματα που απαρτίζουν τα ψηφοδέλτια στη Στερεά.
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
 ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ
ΒΕΝΤΟΥΡΗ-ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
ΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΠΑΣΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΛΟΥΠΑ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΤΣΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


ΦΩΚΙΔΑ

Τρία ονόματα υποψηφίων βουλευτών που θα διεκδικήσουν την ψήφο των ψηφοφόρων της Φωκίδας ανακοίνωσε σε πρώτη φάση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πρόκειται για τους:

ΛΟΥΚΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ
ΤΣΙΛΙΚΗ ΧΡΗΣΤΟ


ΒΟΙΩΤΙΑ

ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
 ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΙΜΗΣ
 ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΕΝΤΙΚΗ ΝΑΝΣΗ
ΖΙΩΓΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 
ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ




Τα πρώτα ονόματα ανακοινώθηκαν στη συνεδρίαση του Εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.




ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - Δώρο Θεού… 30 εκατοστά φρέσκο χιόνι!

Το ΧΚΠ όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, κλείνει τελευταίο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια προσφέροντας στους φίλους του τη μοναδική ευκαιρία για ανοιξιάτικη χιονοδρομία!Το πρόγραμμα λειτουργίας του ΧΚΠ από δω και πέρα διαμορφώνεται ως εξής:
Από αύριο (Μ. Πέμπτη) και μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα
 θα λειτουργεί όλο το ΧΚΠ (Φτερόλακα και Κελλάρια) με 25% έκπτωση, όπως ήδη γνωρίζετε! Επειδή ο καιρός αναμένεται καλός, μη χάσετε την ευκαιρία να έρθετε στο βουνό και να απολαύσετε τις ανοιξιάτικες συνθήκες και το φρέσκο χιόνι!
ΠΡΟΣΟΧΗ: Την Κυριακή του Πάσχα το κέντρο θα παραμείνει κλειστό
Το ΧΚΠ θα συνεχίσει να λειτουργεί (μόνο με τα Κελλάρια) από την Τρίτη 17.04.12 και μέχρι την Κυριακή του Θωμά (22.04.12) με έκπτωση 50%!!!
Κατόπιν, ανάλογα τον καιρό και την προσέλευση του κόσμου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δοθεί παράταση λειτουργίας μέχρι το τέλος του Απριλίου πάλι με έκπτωση 50%!
Ανακοίνωση
Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, σε συνεργασία με την Σχολή σκι Πάππος –Μπαλντούμηςδιοργανώνουν για δεύτερη συνεχή χρονιά το PABA BEAR SKI CUP 2012, αγώνα ανοιχτής συμμετοχής για παιδιά προαγωνιστικής ηλικίας. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Απριλίου 2012 και θα διεξαχθεί στα Κελάρια, με ώρα εκκίνησης 10.00 το πρωί.
Καιρός
Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα έχουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν μέτριοι Δ και οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από -1οC έως +8οC

Θα λειτουργήσουν 
οι αναβατήρες:
 Αφροδίτη, Περικλής, Ηρακλής, Βάκχος, Οδυσσέας, Δίας, Ηνίοχος (Νο6), Πυθία (Νο14) & baby1.

Και οι πίστες: Αφροδίτη, Αίολος, Περικλής, Ηρακλής, Διηάνειρα, Τηλέμαχος,ι Βάκχος, Οδυσσέας, Δίας, Ηνίοχος (Νο6) και Πυθία (Νο14).


Καλημέρα Καλό Πάσχα - Μ. Πέμπτη



                                         Πολύδροσος 12-4-2012 Μ. Πέμπτη στις 07¨20
                                           Πολύδροσος Απρίλιος

7-ήμερη πρόγνωση καιρού για Πολύδροσος, Ελλάδα

Lat:38.63 Lon: 22.53 Μέσο Υψόμ..: 502m. (Χάρτης)

Ημερομηνία Καιρός Περιγραφή Θερμ °C
Αυξημένη συννεφιά.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 18 oC
Χαμηλή: 7 oC
Δ με
14 km/h
Αυξημένη συννεφιά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πιθανή βροχή τη νύχτα.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 17 oC
Χαμηλή: 8 oC
ΑΝΑ με
12 km/h
Βασικά καθαρός, αλλά και μικρή πιθανότητα βροχής κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συννεφιά αργά τη νύχτα.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 19 oC
Χαμηλή: 9 oC
ΔΝΔ με
22 km/h
Αυξημένη συννεφιά.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 15 oC
Χαμηλή: 9 oC
ΔΝΔ με
21 km/h
Συννεφιά το πρωί, πιθανή βροχή αλλά και διαστήματα με καθαρό καιρό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Καθαρός καιρός το βράδυ.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 19 oC
Χαμηλή: 9 oC
ΔΝΔ με
17 km/h
Αίθριος καιρός το πρωί, αρκετά σύννεφα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ασθενής βροχή αργά τη νύχτα.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 20 oC
Χαμηλή: 9 oC
ΝΑ με
17 km/h
Συννεφιά με ασθενή βροχή.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 16 oC
Χαμηλή: 10 oC
ΔΝΔ με
12 km/h

Μεγάλη Πέμπτη


Tην Μεγάλη Πέμπτη αναβιώνουν στην Εκκλησία μας, τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας της ζωής του Ιησού Χριστού στη Γη.

Όπως μας αναφέρουν τα Ευαγγέλια, ο Χριστός θέλησε πριν θυσιαστεί για την σωτηρία των ανθρώπων, να δειπνήσει για τελευταία φορά με τους μαθητές του. Ο δείπνος αυτός είναι ο γνωστός μας Μυστικός Δείπνος. Έλαβε χώρα σε ένα υπερώο (σε ένα πατάρι δηλαδή) κάποιου σπιτιού της Ιερουσαλήμ, στο οποίο κρυφά συνέφαγαν οι μαθητές και ο Ιησούς.
Πριν ξεκινήσει ο Δείπνος, ο Χριστός πήρε μια λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του. Αυτό ήταν μια ενέργεια που έκαναν οι δούλοι της εποχής. Δηλαδή πριν από το φαγητό, έπλεναν τα πόδια των κυρίων τους. Με την πράξη του αυτή ο Ιησούς θέλησε να διδάξει τους μαθητές του και, μέσω αυτών, όλους τους ανθρώπους να είναι ταπεινοί και να υπηρετούν τους συνανθρώπους τους. Το γεγονός αυτό έχει λάβει στις μέρες μας το όνομα Ιερός Νιπτήρας. Σε πολλές περιοχές της χώρας μας, γίνεται αναπαράσταση του Ιερού Νιπτήρα το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης.
Κατόπιν ο Ιησούς κατά την διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, και αφού είχε αποχωρήσει ο Ιούδας, παρέδωσε στους μαθητές του, το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Πρόσφερε άρτο λέγοντας: «λάβετε φάγετε τούτο εστί το σώμα μου» και κρασί «πίετε έξ αυτού πάντες τούτο γαρ εστί το αίμα μου το της καινής διαθήκης το περί πολλών εκχυνόμενον εις άφεσιν αμαρτιών». Η παράδοση της Θείας Ευχαριστίας τελείωσε με την εντολή: «τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν».
Μετά το πέρας του Μυστικού Δείπνου, ο Ιησούς και οι μαθητές του, μετέβησαν στο Όρος των Ελαιών. Εκεί ο Χριστός προσεύχεται στον Πατέρα του, και τελικά συλλαμβάνεται από τους Ρωμαίους, με την βοήθεια του Ιούδα.
Στον Εσπερινό της ημέρας έχουμε την Σταύρωση του Θεανθρώπου. Διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα Άγια Πάθη. Μετά το 5ο Ευαγγέλιο, βγαίνει ο Εσταυρωμένος. Στις εκκλησίες, όλο το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης μέχρι το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, παραμένουν κυρίως γυναίκες οι οποίες «μοιρολογούν», ψάλλοντας ύμνους, τον Χριστό. Σε πολλά μέρη, προετοιμάζουν τον στολισμό του Επιταφίου κατά την διάρκεια της νύχτας αυτής.
Στα σπίτια των Χριστιανών, την Μεγάλη Πέμπτη, βάφονται τα κόκκινα αυγά. Για τον λόγο αυτό, η ημέρα λέγεται και Κόκκινη Πέμπτη ή Κοκκινοπέφτη. Εκτός από τα αυγά, την μέρα αυτή, φτιάχνονται τα πασχαλινά κουλούρια και τα τσουρέκια. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, οι Χριστιανοί κρεμούν κόκκινα πανιά στα παράθυρα των σπιτιών τους.
Πηγή: http://tsopanos.blogspot.com/2012/04/blog-post_12.html#ixzz1rnS0xWVB