Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Πίσω στο χωριό 1.5εκ. Έλληνες


Σύμφωνα με έρευνα- σοκ που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, 290.000 άνθρωποι έχουν ήδη αρχίσει τις διαδικασίες προκειμένου να μεταναστεύσουν στην ίδια τους τη πατρίδα. Το κίνητρο μιας πιο ανθρώπινης ζωής... 

με χαμηλό οικονομικό κόστος διαβίωσης έχει «σβήσει» τις επιθυμίες για ακριβά σπίτια, αυτοκίνητα και κότερα. 
Πιο αναλυτικά, στοιχεία της έρευνας που διεξήγαγε η εταιρεία Κάπα Research, δείχνουν ότι το 68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφτεί να φύγει και να εγκατασταθεί στην επαρχία, ενώ από το ποσοστό αυτό το 19,3% έχει κάνει συγκεκριμένες κινήσεις «αποχώρησης». 
Ακόμα, το 70,3% θα επέστρεφε στην επαρχία για το ίδιο εισόδημα (54,9%) καθώς και για μικρότερο (15,4%), σε σχέση με αυτό που έχει σήμερα. 

Στην κορυφή της προτίμησης ο αγροτικός τομέας 
Από το ποσοστό που έχει ήδη προχωρήσει στις αναγκαίες κινήσεις επιστροφής, το 47,6% επιθυμεί να ασχοληθεί με τον αγροτικό τομέα (γεωργία- κτηνοτροφία) και το 52,4% με άλλον τομέα της οικονομίας (ενέργεια και ΑΠΕ, επικοινωνίες και νέες τεχνολογίες, τουρισμός- πολιτισμός, εμπόριο, κατασκευές, μαζική εστίαση και διασκέδαση κλπ). 
Μάλιστα, αυτοί που θέλουν να ασχοληθούν με την γεωργία, το 51,5% έχει σκεφτεί να προχωρήσει στην παραγωγή ελαιόλαδου, το ίδιο ποσοστό με τις βιολογικές καλλιέργειες, ενώ το 33,3% να φυτέψει αρωματικά ή φαρμακευτικά φυτά. 
Από την άλλη πλευρά, όσοι προτιμούν την κτηνοτροφία, επιθυμούν να ασχοληθούν κυρίως με την εκτροφή σαλιγκαριών (50%) και την μελισσοκομία (33,3%). 
Αξιοσημείωτο είναι ότι πρωταγωνιστές στο κύμα αποκέντρωσης είναι οι πτυχιούχοι καθώς το 43,5% έχει πτυχίο ΑΕΙ-ΤΕΙ, το 25,4% μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ το 17,1% έχει τελειώσει επαγγελματικές σχολές. 
Τέλος, άξιο αναφορά είναι ότι το πιο δυναμικό και ενεργό κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού επιστρέφει στην επαρχία. 
Συγκεκριμένα, το 10,6% είναι ηλικίας 25-29 ετών, το 21,2% 30-34 ετών, το 25,3% 35-39 ετών και το 12,9% 40-44 ετών.
http://troktiko-blog.blogspot.com

Η τρομακτική ομορφιά της φύσης (Φωτογραφίες)

Φωτογραφίες που μαρτυρούν την τρομακτική ομορφιά φαινομένων της φύσης..

Παγκόσμια δράση για την προστασία του πλανήτη μας



Παγκόσμια δράση για την προστασία του πλανήτη μας

Η «Ώρα της Γης» θα «χτυπήσει» το Σάββατο 31 Μαρτίου

Συμμετέχουμε ενεργά για τέταρτη συνεχή χρονιά στη διεθνή περιβαλλοντική πρωτοβουλία της WWF «Ώρα της Γης». Στόχος της οποίας είναι να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει κάθε πολίτη σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και το φλέγον ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 
Το Σάββατο 31 Μαρτίου και ώρα 20.30, έως και το πρωί της Δευτέρας, θα σβήσουμε τα φώτα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά των κλιματικών αλλαγών. 
Πλήρως συνειδητοποιημένοι σχετικά με την αναγκαιότητα εξοικονόμησης ενέργειας.
H «Ώρα της Γης» γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, όταν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις ύψωσαν τη φωνή τους ενάντια στην κλιματική αλλαγή, σβήνοντας τα φώτα για μία ώρα. Η εν λόγω πρωτοβουλία έτυχε θερμής αποδοχής σε παγκόσμιο επίπεδο και το 2011 εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών σε περισσότερες από 135 χώρες συντονίστηκαν στην «Ώρα της Γης», με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟ

Αναρτήθηκε απο Πολύδροσος Παρνασσού

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012 πραγματοποιήθηκε η 9η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Αμφίκλειας.
Στη συνεδρίαση αυτή οι εκπρόσωποι  της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου  Α.Ε. παρουσίασαν στο ΔΣ του ΦΔΕΔ Παρνασσού το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού και της λειτουργίας των υποδομών του. Την ΕΤΑΔ εκπροσώπισαν οι κ.κ.: Π. Δρίβας Δ/ντης ΧΚΠ, Σ. Σιορόκου Υποδ/ντρια  ΧΚΠ, Ι. Ξυπόλητος Υποδ/ντης Ειδικών Προγραμμάτων, και Α. Παπαναστασίου. Από τη συζήτηση που ακολούθησε προέκυψε το συμπέρασμα ότι οι άμεσες εγκεκριμένες παρεμβάσεις, που θα υλοποιηθούν, αφορούν αποκλειστικά τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση των υπαρχουσών πεπαλαιωμένων υποδομών της διαδρομής που καταλήγει στην κορυφή Βάκχος, οι οποίες θα εγκατασταθούν στις ίδιες περίπου θέσεις. Διαπιστώθηκε σύγκληση των απόψεων του ΔΣ και των εκπροσώπων της ΕΤΑΔ σχετικά με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, συμβατών με το καθεστώς της Προστατευόμενης Περιοχής, για όλη την διάρκεια του χρόνου, καθώς η 12μηνη τουριστική δραστηριότητα είναι βασικός άξονας στρατηγικής με μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Επίσης αποφασίσθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών σε θέματα τα οποία θα διευκολύνουν τη βέλτιστη διαχείριση του  Εθνικού Δρυμού Παρνασσού.
Επίσης στη συνεδρίαση αυτή συζητήθηκαν και αποφασίσθηκαν:
2. Η οργάνωση της 3ης ημερίδας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, σε συνεργασία με το Δήμο Διστόμου –Αράχωβας- Αντίκυρας, την οποία θα αναλάβει   επιτροπή αποτελούμενη από τους κ.κ Τσιτσώνη Θέκλα Πρόεδρο του Φορέα, Ελένη Σύρου, και Ζιώγα Γεώργιο, μέλη του Δ.Σ., σε συνεργασία με το συντονιστή του προγράμματος Νικόλαο Τσαπρούνη και
 3. Η οργάνωση σεμιναρίων φύλαξης – δασοπυρόσβεσης των φυλάκων του ΦΔΕΔ Παρνασσού.
                                        Για το Δ.Σ. του ΦΔΕΔ Παρνασσού
   Η Πρόεδρος                                                                  Ο Γραμματέας
Θέκλα Τσιτσώνη                                                             Ιωάννης Σπαθιάς

3ος αγώνας του MTR CUP 2012 με την ονομασία Parnassos circuit snowrunning race

Ο 3ος  αγώνας  του MTR CUP 2012 με την ονομασία Parnassos circuit snowrunning race, θα γίνει την  Κυριακή στις 1/04/2012  στον Παρνασσό σε συνεργασία με το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού


Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα είναι στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου στα Κελάρια.
Το σχέδιο του αγώνα περιγράφεται παρακάτω:
Θα είναι ατομικός αγώνας και θα βραβευθούν οι τρεις πρώτοι στις κατηγορίες Ανδρών(1,2,3,4) και Γυναικών σε αποστάσεις 2km, 8km, και 16km. 
Μπορεί να συμμετάσχει με άνεση  ένας  αρχάριος ή μέσος δρομέας αλλά  μπορεί ταυτόχρονα να τεστάρει την πορεία της προετοιμασίας του και ο έμπειρος αθλητής του αθλήματος.
Πρόκειται για ένα πρωτότυπο αγώνα ορεινού τρεξίματος σε υψόμετρο 2000 μέτρων σε πατημένη κυκλική  χιονισμένη διαδρομή.
Οι συμμετέχοντες,  θα έχουν θέα, από τη μια τις πανέμορφες χιονισμένες κορυφές του Παρνασσού, και από την άλλη το απέραντο γαλάζιο του Κορινθιακού κόλπου. Παράλληλα θα μπορούν να πιέσουν τον εαυτό τους στα όρια αφού θα  νοιώσουν ασφαλείς, από το περιβάλλον του αγώνα καθώς   ότι και να τους συμβεί θα βρίσκονται δίπλα στις εγκαταστάσεις του Χ.Κ Παρνασσού.
Η διαδρομή θα είναι ένας οριοθετημένος διάδρομος με μικρή συνολική θετική υψομετρική διαφορά μήκους 2000μ. και πλάτους 5μ. σε πατημένο χιόνι έτσι ώστε να μην βουλιάζουν οι δρομείς και να μπορούν να προσπερνούν άνετα οι πιο γρήγοροι. 
Η αίσθηση σε τέτοιο τερέν μοιάζει όπως το τρέξιμο σε χόρτο ενώ μειώνονται στο ελάχιστο οι κραδασμοί. Ο αγώνας θα είναι μια πολύ καλή προετοιμασία για όσους έχουν σχεδιάσει να τρέξουν στους επόμενους μήνες σε κάποιο αγώνα ορεινού τρεξίματος που θα κινείται για αρκετά χιλιόμετρα σε υψόμετρα μεγαλύτερα η κοντά στα 2000μ.
Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του αγώνα θα υπάρχουν από τη διοργάνωση για τους αθλητές σημεία ανεφοδιασμού νερού και ενεργειακές μπάρες κάθε 2km.
Ταυτόχρονα,  θα μπορεί ο κάθε αθλητής να αφήνει και να βρίσκει εκεί κάτι ιδιαίτερο που τυχόν αυτός επιθυμεί για ανεφοδιασμό πέρα από αυτά της διοργάνωσης.
Με τον τερματισμό του πρώτου αθλητή κάθε απόστασης ο αγώνας θα τελειώνει αυτόματα για όλους πιθανόν με λιγότερους γύρους  για κάποιους.
Η μεγάλη πρόκληση της διοργάνωσης είναι ότι μπορεί ο κάθε αθλητής να συμμετέχει σε έναν ή  περισσότερους αγώνες!!!!, οι οποίοι θα διεξαχθούν ο ένας μετά τον άλλο με ένα μικρό διάλλειμα μεταξύ τους. 
Αυτός που θα τρέξει σε όλες τις αποστάσεις(26 χιονισμένα χιλιόμετρα στα 2000 μέτρα)!!!! και θα πετύχει τον καλύτερο συνολικό χρόνο θα ανακηρυχθεί ως ο snowman 2012 και θα τύχει ειδικής βράβευσης. 
Επίσης θα βραβευτεί  αυτός που θα πετύχει τον ταχύτερο γύρο τόσο στα 8km, όσο και στα 16km.
Θα υπάρχουν για όλους τους συμμετέχοντες αναμνηστικά δώρα, t-shirts και φυσικά  ένα μίνι γεύμα για την αναπλήρωση των θερμίδων.

Τέλος, όλοι όσοι τερματίσουν θα λάβουν δίπλωμα και μετάλλιο τερματισμού.
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ: Για να διευκολύνουμε τους αθλητές που θα έρθουν στον αγώνα από την Αθήνα θα υπάρξει από τη διοργάνωση δωρεάν ένα δρομολόγιο πούλμαν από Αθήνα για Χ.Κ Παρνασσού με επιστροφή.
Το λεωφορείο θα ξεκινήσει  στις 06.00 από το Καλλιμάρμαρο με ενδιάμεσες στάσεις στη λεωφόρο Κηφισίας και θα επιστρέψει το απόγευμα μετά το τέλος των αγώνων.
                                              Κελλάρια 28-3-2012 στις 12¨10
                                             
Δείτε επίσης στοιχεία για τους προηγούμενους αγώνες στο link http://www.mountain-sports.gr/fotografies/agonon/MTR-CUP
και το φετινό καλεντάρι αγώνων στο link http://www.mountain-sports.gr/agones/programma/kalentari

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ: ΓΥΡΙΣΜΑΤΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Στην πλατεία 25ης Μαρτίου, κάτω πλατεία, της Αμφίκλειας, χτύπησε αρκετές φορές σήμερα η κινηματογραφική κλακέτα και ακούστηκε το πρόσταγμα "ησυχία γυρίζουμε,"  από το κινηματογραφικό συνεργείο το οποίο πραγματοποιεί γυρίσματα σκηνών ταινίας μυθοπλασίας, στην περιοχή μας. Οι ντόπιοι κομπάρσοι βοήθησαν και συνεργάστηκαν ευχάριστα με τους κινηματογραφιστές. Καλό είναι να είμαστε θετικοί σε παρόμοιες περιπτώσεις οι οποίες, εκτός των άλλων, έστω και κατ' ελάχιστον συντελούν στην προβολή του τόπου μας.
-Σκοπός, το γύρισμα σκηνών σύγχρονης ταινίας αστυνομικοδημοσιογραφικού σεναρίου-.

Δ. Καλπύρης 
2012.03.27 058.jpg2012.03.27 041a.jpg
2012.03.27 043.jpg
2012.03.27 072.jpg2012.03.27 050.jpg  
2012.03.27 075.jpg
2012.03.27 077.jpg2012.03.27 063.jpg

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Χθές 27-3-2012 είχαμε μια καλή μέρα με ηλιοφάνεια και μικρά διαστήματα νεφώσεων. Το θετικό ήταν ότι η θερμοκρασία ήταν αρκετά πεσμένη σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες με αποτέλεσμα η ποιότητα χιονιού να ήταν πολύ καλύτερη. 
Οι ανοιξιάτικες μέρες που διανύουμε είναι ιδανικές για χιονοδρομία αφού δίνεται η δυνατότητα στο χιονοδρόμο να επιλέξει την ποιότητα χιονιού που επιθυμεί (παγωμένο το πρωί, σούπα το μεσημέρι) αλλά και να ανέβει στο χιονοδρομικό άνετα, με καθαρούς δρόμους, μακριά από την ταλαιπωρία των αλυσίδων.
Επιπλέον είναι ιδανικές γιατί το ΧΚΠ λειτουργεί κανονικά όλο το τερέν του βουνού, με μειωμένη κίνηση κόσμου, άρα μηδενικές ουρές στους αναβατήρες.
Μην ξεχνάτε ότι τις καθημερινές το μεγαλύτερο ελληνικό χιονοδρομικό έχει αναλογικά το φθηνότερο εισιτήριο στη χώρα με 15€, ενώ με τη χρήση Ski Bus (την πιο οικονομική, οικολογική και ξεκούραστη λύση) δίνει επιπλέον έκπτωση 20% δηλ. 12€ το εισιτήριο!!!
Νέο ωράριο λειτουργίαςΛόγω της θερινής ώρας αλλά και της άνοιξης με τις υψηλές για το βουνό θερμοκρασίες αλλάζει το ωράριο λειτουργίας του ΧΚΠ και διαμορφώνεται από τις 08:00 μέχρι τις 15:00 με τελευταία κάθοδο της τηλεκαμπίνας Αφροδίτη στις 16:00. 
ΣήμεραΣύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις θα έχουμε νεφώσεις με διαστήματα ηλιοφάνειας και μικρή πιθανότητα χιονόνερου, μέτριους ΒΑ ανέμους και οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από -2οC έως +2οC
  
Θα λειτουργήσουν όπως κάθε καθημερινή
οι αναβατήρες:
 Αφροδίτη, Βάκχος, Περικλής, Ηρακλής, Οδυσσέας, Δίας, Ηνίοχος (Νο6), Ήρα (Νο7), baby1 & baby3.
Και οι πίστες: Αφροδίτη, Αίολος, Περικλής, Ηρακλής, Διηάνειρα, Βάκχος, Τηλέμαχος, Ερμής, Οδυσσέας, Δίας, Σαχάρα, Ηνίοχος (Νο6) και Ήρα (Νο7).
Για περισσότερη φωτοενημέρωση  και σχόλια των ίδιων των επισκεπτών ΧΚΠ στο  forum snowclub
http://www.snowclub.gr/forums/index.php?showtopic=14093&st=500

Για περισσότερες πληροφορίες (καιρός, τιμές, κατάσταση πιστών, λειτουργία αναβατήρων) μπορείτε να επικοινωνείτε 24 ώρες/24ωρο στα τηλέφωνα: 2234022700, καθώς και στο 80011 00300 (κλήση δωρεάν).

Η Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και η Αθλητική Ένωσης Αστυνομικών Ελλάδος θα συνδιοργανώσουν το 21ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Χιονοδρομίας Αστυνομικών στις 27-28/3 στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού-Φτερόλακα. Στον αγώνα θα συμμετέχουν 50 αθλητές αστυνομικοί από όλη την Ελλάδα. Καλούμε όλους τους φίλους χιονοδρόμους να παραβρεθούν στον αγώνα αυτό και να απολαύσουν το θέαμα. 

                                                             Κελλάρια 28-3-2012 στις 07¨00



ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Από 26/3 λόγω της θερινής ώρας αλλά και της άνοιξης με τις υψηλές για το βουνό θερμοκρασίες αλλάζει το ωράριο λειτουργίας του ΧΚΠ και διαμορφώνεται από τις 08:00 μέχρι τις 15:00 με τελευταία κάθοδο της τηλεκαμπίνας Αφροδίτη στις 16:00. 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: 28ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

ΩΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ:07:00

KΑΙΡΟΣ: ηλιοφάνεια

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΙΟΝΙΟΥ: σφιχτό

ΧΙΟΝΙ:50 εκατ. νέο χιόνι

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ: 13-3-2012

ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΥ: Μέτρια

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: ιδανικές συνθήκες για σκι
                             Το χιόνι μαλακώνει μέσα στη μέρα.

ΜΕΣΟ ΥΨΟΣ ΧΙΟΝΙΟΥ ΠΙΣΤΩΝ: 240 εκατ.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: 10από τους 17 αναβατήρες

ΔΡΟΜΟΙ: Ανοικτοί

ΑΛΥΣΙΔΕΣ: Απαραίτητες
ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑΣ:   2
Πηγή ενημέρωσης: Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝΩ ΣΟΥΒΑΛΑ

ΠΟΛΫΔΡΟΣΟΣ 28-6-2012 στις 07¨10

Ο Καιρός σε βίντεο
Ο καιρός για Πολύδροσος, Ελλάδα Lat:38.63 Lon: 22.53 μέσο υψόμετρο: 502m. (Χάρτης) 
Τρέχουσες συνθήκες 
(Εκτιμώμενη Αναφορά)
Σχ.. Υγρασία: 86 %
Άνεμος: Δ με 10 Km/h
Ορατότητα: 0
Πίεση: 1017.9 mb
Μαρ 28, 06:00 Τοπική ώρα
Πολύδροσος,GR
Θερμ:
7 oC
Αραιή συννεφιά
  12-ωρη πρόγνωση για Πολύδροσος, GRαύριο   7-ημέρες
Τοπική ώραΚαιρόςΘερμ
°C
Σχ. Υγρ
%
Άνεμος
km/h
09:00Αραιή συννεφιά9 oC76%ΒΔ με 7 km/h 
(2 Bf)
12:00Ασθενής βροχή13 oC55%ΑΒΑ με 10 km/h 
(2 Bf)
15:00Πιθανή βροχή14 oC48%ΑΒΑ με 14 km/h 
(3 Bf)
18:00Αίθριος καιρός12 oC52%ΑΒΑ με 12 km/h 
(3 Bf)