Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Όταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος συνάντησε το 2012

        

Το εντυπωσιακό κολάζ ενός 42χρονου φωτογράφου

 
Χάρη στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, ο 42χρονος Ρώσος φωτογράφος, Sergey Larenkov, κατάφερε να συγχωνεύσει σύγχρονες με παλαιότερες φωτογραφίες, με διαφορά λήψης πάνω από 60 χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Οι παλιές φωτογραφίες απεικονίζουν πέντε ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες καταγράφηκαν οι σκληρότερες μάχες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Ο φωτογράφος, πέρασε 12 μήνες φωτογραφίζοντας ιστορικές τοποθεσίες του Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη), του Βερολίνου, της Πράγας και του Παρισιού, με σκοπό να αναμείξει εικόνες της σημερινής πραγματικότητας με εκείνες του πολέμου που οδήγησε στο θάνατο περισσότερο από 70 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο 42χρονος ισχυρίζεται ότι εμπνεύστηκε το έργο από τη κόρη του, η οποία ήθελε να μάθει για την εμπειρία των παππούδων της στον εγκλωβισμό του Λένινγκραντ κατά τη διάρκεια του διετή αποκλεισμού από τα ναζιστικά στρατεύματα.

«Γεννήθηκα στην Αγία Πετρούπολη, στην οποία έχω περάσει όλη μου τη ζωή. Έχω εργαστεί ως πιλότος για 11 χρόνια και η φωτογραφία ήταν απλώς το χόμπι μου», αναφέρει ο φωτογράφος.

«Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι παππούδες μου είχαν εγκλωβιστεί στο Λένινγκραντ και προσπαθούσαν να απωθήσουν τον εχθρό. Τα τελευταία δέκα χρόνια, συλλέγω παλιές φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ για το έργο μου».

«Έχω δύο κόρες και η μικρότερη μου ζήτησε να της μιλήσω για το πόλεμο και αποφάσισα το κάνω μ’ αυτό τον ιδιαίτερο τρόπο. Έτσι, άρχισα να φτιάχνω το κολάζ».

«Το κολάζ μου παρουσιάζει δύο αντιθετικές κοσμοϊστορικές στιγμές: τις φρικαλεότητες του πολέμου και τη σημερινή ειρηνική εποχή». 

«Αρχικά, βρίσκω μια παλιά φωτογραφία. Αφού βρω το μέρος που απεικονίζεται, οδεύω προς αυτό και τραβάω μια νέα φωτογραφία. Τέλος, συνδυάζω τα δύο ντοκουμέντα και δημιουργώ το κολάζ», αναφέρει καταληκτικά ο 42χρονος.


Κτήριο του Ράιχσταγκ, Βερολίνο


Πύργος του Άιφελ, Παρίσι


Mozhaysk, πόλη κοντά στη Μόσχα


Αγία Πετρούπολη


Αγία Πετρούπολη


Κτήριο του Ράιχσταγκ, Βερολίνο


Αγία Πετρούπολη


Παλάτι Πίτερχοφ, Αγία Πετρούπολη


Παλάτι Πίτερχοφ, Αγία Πετρούπολη
http://www.newsbeast.gr

Ιστορία Ελληνικής Χιονοδρομίας (Φτερόλακκα 1978)

Βίντεο του 1978 για την Φτερόλακκα
http://youtu.be/narJEce7PrA

ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ Διανύουμε μια ανοιξιάτικη εβδομάδα!-

                                        Από την κατάβαση της χαράδρας της Βελίτσας
Μια εξαιρετική ανοιξιάτικη εβδομάδα προβλέπεται η εβδομάδα που διανύουμε. Έτσι η πρόκληση είναι μεγάλη για τους φίλους του βουνού και του χιονιού να επισκεφθούν το ΧΚΠ για να απολαύσουν το αγαπημένο τους σπορ. 
Άλλωστε είναι η πρώτη μέχρι τώρα γεμάτη εβδομάδα με λιακάδα αφού ο καιρός φέτος μας έδωσε τις ηλιοφάνειες με το σταγονόμετρο!!!
 
Μη χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να έρθετε να διασκεδάσετε στο μεγαλύτερο ελληνικό χιονοδρομικό κέντρο της χώρας με μόνο 15€ εισιτήριο (από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή), ενώ με τη χρήση SkiBus την πιο οικονομική, οικολογική και ξεκούραστη λύση έχετε επιπλέον έκπτωση 20% δηλ. 12€ εισιτήριο!
 
Οι περισσότερες από τις σημερινές φωτογραφίες του δελτίου μας είναι από τη χθεσινή επιτυχημένη κατάβαση της Βελίτσας τις οποίες και σας χρωστάγαμε! 
Υπενθυμίζουμε ότι η εκδήλωση αυτή έγινε σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελλήνων Οδηγών Βουνού (ΣΕΟΒ), είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και ότι με τον τρόπο αυτό δόθηκε η ευκαιρία στους φίλους του χιονοδρομικού να γνωρίσουν το βουνό πέρα από τα όρια του ΧΚΠ και να εξερευνήσουν έναν άλλο μαγικό κόσμο πέρα από τα συνηθισμένα.   
 
ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ: 20ΜΑΡΤΙΟΥ 2012
ΩΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ:11¨30
ΑΙΡΟΣ: ηλιοφάνεια
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΙΟΝΙΟΥ: μαλακό φρέσκο
ΧΙΟΝΙ:50 εκατ. νέο χιόνι
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ: 13-3-2012
ΕΝΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΥ:Ασθενής
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: άφθονο φρέσκο χιόνι
ΜΕΣΟ ΥΨΟΣ ΧΙΟΝΙΟΥ ΠΙΣΤΩΝ: 240 εκατ.
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: 9από τους 17 αναβατήρες
ΔΡΟΜΟΙ: Ανοικτοί
ΑΛΥΣΙΔΕΣ: Απαραίτητες
ΒΑΘΜΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑΣ:   2
Πηγή ενημέρωσης: Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Αν υπήρχαν Mega και Καθημερινή το 1821...



 

Απολαυστικό μειλ που μου έστειλε ο συνάδελφος Χρήστος Πραμαντιώτης από το "Παρατύπως":

Μέρες που είναι, ας φανταστούμε τι θα γινόταν αν υπήρχε … MEGA τον καιρό του ΄21 (ας πούμε πχ βραδινό δελτίο μετά την εισβολή του Ιμπραήμ στον Μωριά) :
Τρέμη. «Και ενώ η παγκόσμια κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, υπάρχουν ακόμα κάποιοι αμετανόητοι που εξακολουθούν να στεναχωρούν τον πολυχρονεμένο μας σουλτάνο, που ο γιαραμπής να μας κόβει χρόνια και να του δίνει μέρες».
Πρετεντέρης. «Όχι μόνο αυτό Όλγα. Ενώ όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου, κοτζαμπάσηδες-δεσποτάδες- καραβοκύρηδες έχουν πλέον αντιληφθεί πως η χώρα χρειάζεται ηρεμία και ανάπτυξη γιατί αλλιώς οι Οθωμανοί θα σηκωθούν να φύγουν και θα μας αφήσουν μόνους μας, αυτοί οι αλιτήριοι κατσαπλιάδες, αυτές οι μειοψηφίες έχουν το θράσος να απειλούν τους νοικοκυραίους».
Τσίμας. «Έχεις δίκιο Γιάννη. Μάλιστα έμαθα πως αυτές οι περιθωριακές ομάδες κουκουλοφόρων – φουστανελοφόρων έχουν επικεφαλής έναν τύπο Κολοκοτρώνη, κάπως έτσι, που έχει το θράσος να απειλεί με βία, φωτιά και τσεκούρι, την φιλήσυχη πλειοψηφία που την αποκαλεί προσκυνημένη».
Καψής. «Πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι λέτε τόση ώρα, όμως το αδελφάκι μου που ...
είναι μέγας δραγουμάνος του Μεγάλου Βεζίρη στην Ιστανμπούλ μου είπε πως αυτός ο …κοτρώνης και τα άλλα μπουμπούκια εξτρεμιστές Παπαφλέσσας και λοιποί είναι η αιτία που η Υψηλή Πύλη μας έχει στην μπούκα».
Τρέμη. «Σωστά Μανώλη. Όμως έχουμε τον ίδιο τον τρομοκράτη στο τηλέφωνο να τον ανακρίνουμε. Κύριε Κολοκοτρώνη με ακούτε ; (Στα παράθυρα γύρω από την Τρέμη οι άλλοι τρεις κάνουν μορφασμούς απέχθειας).
Κολοκοτρώνης. «Συμπαθάτε με, δεν σας γρικώ καλά γιατί εδώ είμαστε έξω στον αέρα και το αγιάζι, και πέφτουν και κουμπουριές πότε – πότε».
Τρέμη «Πείτε μας κ. Κολοκοτρώνη, που βρήκατε το θράσος να αναστατώνετε τον τόπο και να παραβιάζετε την νομιμότητα ; Αφού οι προύχοντες που μας κυβερνούν έχουν κάνει μνημόνιο με τον Ιμπραήμ, εσείς τώρα τι θέλετε;»
Κολοκοτρώνης. (Μόλις πάει να πει μια συλλαβή, τον διακόπτει ο Πρετεντέρης).
Πρετεντέρης. «Όλγα, για ρώτα τον κύριο σε παρακαλώ … γιατί εμείς όλοι είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε σήμερα τους συνδικαλισμούς και τις μαγκιές που έκανε στα Δερβενάκια και την Τριπολιτσά».
Κολοκοτρώνης. (Πάει πάλι να μιλήσει, αλλά τον ξαναδιακόπτουν).
Τρέμη. «Μην μιλάτε κύριε, ο Γιάννης είπε να σας ρωτήσω, δεν σας ρώτησα ακόμα. Για απαντήστε λοιπόν, πως τολμάτε να σηκώνετε κεφάλι όχι μόνο στους οθωμανούς αλλά και στους ευρωπαίους. Η ιερά συμμαχία Αγγλία – Γαλλία – Αυστροουγγαρία – Ρωσία μας είπε να κάτσουμε στα αυγά μας και να λέμε σφάξε μας αγά μου ν’ αγιάσουμε. Εσείς τι παριστάνετε, ξέρετε καλύτερα από όλους αυτούς;»
Κολοκοτρώνης. (Πριν προλάβει να αρθρώσει λέξη, τον διακόπτει ο Καψής αυτή τη φορά).
Καψής. «Εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το θέμα, όμως τώρα θυμήθηκα πως το αδελφάκι μού έγραψε τις προάλλες πως στο σεράϊ συζητιέται πολύ ότι πίσω από τις ταραχές είναι μια ύποπτη περιθωριακή οργάνωση που λέγεται φιλική εταιρεία. Αυτοί δεν σέβονται τίποτα, έχουν διώξει όλους τους επενδυτές … φανταστείτε πως είχε έρθει ένας σοβαρός λόρδος ονόματι Έλγιν που έδωσε μια ολόκληρη φούχτα λίρες για να πάρει κάτι παλιομάρμαρα ο κουτόφραγκος, και αυτοί οι αμετανόητοι προσπάθησαν να τον εμποδίσουν μαζί με κάτι ψευτοκουλτιουράδηδες κοραήδες και λοιπούς. Πάλι καλά που δεν τα κατάφεραν, γιατί η επένδυση αυτή δημιούργησε και θέσεις εργασίας, αυτούς που βοήθησαν να ξηλωθούν τα παλιομάρμαρα και αυτούς που τα φόρτωσαν στα καράβια του λόρδου».
Τσίμας. «Να προσθέσω, Μανώλη, πως αυτοί οι περιθωριακοί κουρελήδες έχουν εκθέσει ανεπανόρθωτα τη χώρα στα ευρωπαϊκά ανακτοβούλια. Κύριε Κολοκοτρώνη, το ξέρετε πως εξαιτίας σας ολόκληρος κόμης Μέτερνιχ έχει βάλει την Ελλάδα στο στόχαστρο ;»
Κολοκοτρώνης. (Μόλις ανοίγει το στόμα του, τον διακόπτουν άλλη μια φορά).
Πρετεντέρης. «Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά Παύλο, έχουμε τώρα και καινούριο φρούτο – τον επαναστατικό τουρισμό. Έχουν πλακώσει και αναρχικοί από το εξωτερικό, σαν να μην έφταναν οι δικοί μας. Κάτι Σανταρόζα, κάτι Μπάϊρον και άλλα αποβράσματα. Μπάτε σκύλοι αλέστε γίναμε, κάνουμε και εισαγωγή ταραχοποιών.»
Τρέμη.
«Μάλιστα, Γιάννη, όλοι αυτοί μαζί με τους δικούς μας κάνουν και καταλήψεις σε δημόσια κτίρια. Δες τι έγινε στα κάστρα απ’ όπου πέταξαν έξω τις νόμιμες αρχές, δες τι έγινε στο Μεσολόγγι και αλλού. Πως θα προκόψει μετά από αυτά ο τόπος ; Αν μας πετάξουν έξω από το γρόσι, ποιος θα φταίει μετά ;»
Κολοκοτρώνης. (Έχει βαρεθεί που δεν τον αφήνουν να μιλήσει και έχει φύγει από την γραμμή, ακούγεται του-του).
Τρέμη. «Ορίστε θράσος. Μας έκλεισε το τηλέφωνο στα μούτρα μας. Εδώ του κάναμε την τιμή να τον ακούσουμε στο φιλόξενο δελτίο μας, να εκθέσει τις απόψεις του ελεύθερα και δημοκρατικά. Αλλά τι ξέρουν από δημοκρατία αυτοί οι τρομοκράτες. Ας αλλάξουμε τώρα θέμα, να πούμε για τις φιλανθρωπίες της πρέσβειρας καλής θέλησης Μπαρντιν Χανουμ Μπουρέκ που εγκαινίασε σήμερα νέα πτέρυγα στο Λεπροκομείο Σπιναλόγκα μαζί με τον βεζίρη αρρώστιας Λομπέρ Μπέη. Θυμίζουμε πως στις 11 στην Ανατροπή ο Γιάννης φιλοξενεί τους αρχιραγιάδες Μπενιζέλ, Τσαμάρ και Καρα Τζαφέρ για να ακούσουμε επιτέλους και μια υπεύθυνη φωνή.»

http://stoforos.blogspot.com/
 

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΤΟ 1924 - ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ ¨ΜΑΝΤΑΜΙΑ¨

Το ερειπωμένο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, στα Μαντάμια

Στη δυτική πλευρά του χωριού βρίσκονται τα Μαντάμια, μια όμορφη τοποθεσία με πολλά τρεχούμενα νερά, που οι κάτοικοι του χωριού χρησιμοποιούσαν ως κινητήρια δύναμη σε αρκετές βιοτεχνίες στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα μαντάμια ήταν απλά μηχανήματα που λειτουργούσαν με τη δύναμη του νερού. Τα χρησιμοποιούσαν για την επεξεργασία μάλλινων υφαντών με τα οποία έφτιαχναν ρούχα («τσούκνες» για τους άντρες και «σεγκούνια» για τις γυναίκες), ή κλινοσκεπάσματα.
Το 1924 μάλιστα δημιουργήθηκε στα Μαντάμια υδροηλεκτρικός σταθμός μοναδικός σε όλη την περιοχή, που τροφοδοτούσε με ηλεκτρικό το χωριό.
Ο ηλεκτροφωτισμόςτης Σουβάλας άνοιξε καινούργιους δρόμους στην ανάπτυξη και έκανε τους Σουβαλιώτες να αισθάνονται προνομιούχοι και υπερήφανοι για μια παροχή, που την εποχή εκείνη ήταν ανεκτίμητη και μοναδική. Ο ηλεκτροφωτισμός, κατάργησε τον φωτισμό με το δαδί και το λάδι για το λυχνάρι .
Αρκεί μόνο να σκεφθεί κανείς ότι την εποχή εκείνη ακόμη και μεγαλύτεροι οικισμοί δεν μπορούσαν να φανταστούν παρόμοια προσφορά. Ο ηλεκτροφωτισμός της Σουβάλας προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην οικονομία και στην κοινωνική ανάπτυξη των Σουβαλιωτών.
Στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, εργάστηκαν ως χειριστές οι παρακάτω Σουβαλιώτες:
Δήμος Λαγός,Θεόδωρος Θάνοςή Φιντέλης,Χρήστος Θάνος του Θεοδώρου,Αθανάσιος Αλκούσης,Αντώνιος Αντωνίου, Αθανάσιος Μάνθος,
Αξίζει να σημειωθεί ότι παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έγινε για πρώτη φορά στα Μαντάμια, μετά τους βαλκανικούς πολέμους το 1914-1915 από τον πολυμήχανο Αθανάσιο Γ. Αδαμόπουλο.
Τα Μαντάμια αποτελούν σήμερα μια γλυκιά ανάμνηση για τους ηλικιωμένους κατοίκους του χωριού.Τα εργαστήρια φιλοξενούνταν στη θέση Μαντάμια. Τα επιδέξια χέρια των μαστόρων κρατούσαν τις λαβές από κέρατο τράγου, γίδας ή κριαριού, ενώ τα ορμητικά νερά κινούσαν τους τροχούς που ακόνιζαν το σφυρήλατο ατσάλι.
Οι μαχαιροποιοί δούλευαν αρχικά στο χωριό Ανω Σουβάλα, αλλά μετά τη δημιουργία του νέου οικισμού κατέβηκαν στην Πολύδροσο. Ήταν διάσημοι για την τέχνη τους και τα σουβαλιώτικα μαχαίρια ήταν περιζήτητα. Τα εργαστήρια τους ήταν όλα στα Μαντάμια, στην τοποθεσία Πλατάνου, όπου τα νερά της ομώνυμης πηγής έδιναν κίνηση στους τροχούς στους οποίους ακόνιζαν τα μαχαίρια και τα άλλα εργαλεία τους. Η τέχνη της μαχαιροποιίας στη Σουβάλα είναι πολύ παλιά και κάποιοι λένε πως υπήρχε και στην Τουρκοκρατία. Οι μαχαιράδες ταξίδευαν με την πραμάτεια τους για να την πουλήσουν σε χωριά, σε πανηγύρια και παζάρια.







ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ 20-3-2012

                                            ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ 20-3-2012 στις 08¨00
7-ήμερη πρόγνωση καιρού για Πολύδροσος, Ελλάδα
Lat:38.63 Lon: 22.53 Μέσο Υψόμ..: 502m.   (Χάρτης)
ΗμερομηνίαΚαιρός ΠεριγραφήΘερμ °C
Λίγα σύννεφα το πρωί, αίθριος καιρός για το υπόλοιπο της ημέρας.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 17  oC 
Χαμηλή: 8  oC
Α  με 
 10 km/h
Αίθριος καιρός.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 16  oC 
Χαμηλή: 8  oC
Α  με 
 9 km/h
Αίθριος καιρός το πρωί, αυξημένη συννεφιά για το υπόλοιπο της ημέρας.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 16  oC 
Χαμηλή: 7  oC
Α  με 
 12 km/h
Αυξημένη συννεφιά.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 15  oC 
Χαμηλή: 7  oC
Α  με 
 12 km/h
Λίγα σύννεφα το πρωί, αίθριος καιρός για το υπόλοιπο της ημέρας.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 16  oC 
Χαμηλή: 6  oC
Α  με 
 11 km/h
Λίγα σύννεφα το πρωί, πιθανή βροχή για το υπόλοιπο της ημέρας.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 14  oC 
Χαμηλή: 6  oC
Α  με 
 13 km/h
Ασθενής βροχή αλλά και διαστήματα με καθαρό καιρό.
Λεπτομέρειες...
Υψηλή: 12  oC 
Χαμηλή: 6  oC
Α  με 
 9 km/h