Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 28 Μαρτίου σήμερα.....

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Ένα τάμα για δουλειά


Σε μάγους, «αγίους» και ψευδοπροφήτες καταφεύγουν πλέον οι απελπισμένοι Έλληνες για να βρουν μια δουλειά. Η κρίση «ανέστησε» τους επιτήδειους που χρόνια τώρα κάνουν εμπόριο ελπίδας και γέμισε τα γραφεία τους με ανθρώπους που προσδοκούν, τώρα τις μέρες των Χριστουγέννων, ένα θαύμα ...
που θα αλλάξει τη ζωή τους.

Εξαιτίας της ανεργίας που μαστίζει τη χώρα, δεκάδες τσαρλατάνοι καταφέρνουν με διάφορους τρόπους να απομυζούν ό,τι απέμεινε από τους ταλαίπωρους που ζητάνε απελπισμένα τη βοήθειά τους. Η περιβόητη «Αγία Αθανασία του Αιγάλεω», ο μαύρος μάγος της Κυψέλης και η περιβόητη Ελένη των δυτικών προαστίων είναι τρεις μόνο από εκείνους που υπόσχονται να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας με τη βοήθεια θεών και πνευμάτων.

Η δράση της «Αγίας Αθανασίας του Αιγάλεω» είναι γνωστή από τη δεκαετία του ’70. Εξαφανίστηκε τη δεκαετία του 2000, τώρα όμως, λόγω της απελπισίας του κόσμου, κάνει και πάλι χρυσές δουλειές. Όχι η ίδια βεβαίως, αλλά οι άνθρωποι γύρω της, καθώς η ηλικιωμένη δεν έχει πλέον καμία επαφή με το περιβάλλον και οι βοηθοί της απλώς την περιφέρουν ανάμεσα στους πιστούς και «ερμηνεύουν» τους ακατάληπτους ήχους που βγαίνουν από το στόμα της. Κάθε Σάββατο, πλήθος κόσμου συρρέει στο ειδικά διαμορφωμένο παρεκκλήσι της, για να την προσκυνήσει.

Η «Αγία Αθανασία του Αιγάλεω» κατηγορήθηκε για αρπαγές περιουσιών μέσω διαθηκών ηλικιωμένων μοναχικών ανθρώπων – κυρίως γυναικών. Πάσχοντας από δερματογραφία, χάραζε ανορθόγραφα μηνύματα στα στήθη της, τα οποία υποτίθεται ότι προέρχονταν από την Παναγία. Υποστήριζε ότι ο Θεός και η Παναγία εμφανίζονται μπροστά της και γράφουν εντολές στο στήθος της, τις οποίες οι πιστοί έπρεπε να υπακούν.
Η 86χρονη σήμερα Αθανασία Κρικέτου – Σάμαρη, όπως είναι το πλήρες όνομά της, αν και βρίσκεται καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι λόγω αλλεπάλληλων εγκεφαλικών επεισοδίων που υπέστη, συνεχίζει να δέχεται τους πιστούς οπαδούς της.

Η «Helen» των δυτικών προαστίων
Δεν είναι όμως μόνο η «Αγία Αθανασία» στην οποία καταφεύγουν οι πολίτες για να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα. Δεκάδες άλλοι αυτοαποκαλούμενοι προφήτες και μάγοι καραδοκούν, ποντάροντας στην ανθρώπινη απελπισία που οδηγεί τον κόσμο στα δίχτυα τους. Επόμενος προορισμός μια γειτονιά των Αγίων Αναργύρων, όπου γίνεται ντόρος με τις ικανότητες της περίφημης Helen, μιας ηλικιωμένης που υποστηρίζει ότι μπορεί να βρει δουλειά σε οποιονδήποτε της το ζητήσει – αντί χρηματικής αμοιβής φυσικά. «Τι ψυχή έχουν άλλωστε 50 ευρώ αν εγώ μπορώ να σου φτιάξω τη ζωή σου;» λέει στον ενδιαφερόμενο πελάτη. Αν και οι πληροφορίες που δίνει βάσει των μαντικών της ικανοτήτων μόνο αξιόπιστες δεν κρίνονται, σύμφωνα με μαρτυρίες, η συγκεκριμένη κυρία έχει αυξήσει τον τζίρο της τον τελευταίο χρόνο κατά 70%!

Ο μαύρος «μάγος» της Κυψέλης
Στην Κυψέλη, οι κάτοικοι μιλούν για τον αφρικανικής καταγωγής «μάγο» που έχει την ικανότητα να δίνει λύσεις σε όλα τα προβλήματα, από επαγγελματικά μέχρι σεξουαλικά. Για αυτό ίσως τον επισκέπτονται κυρίως γυναίκες. Ο μαύρος «μάγος» όχι μόνο δηλώνει έτοιμος να βρει σε απελπισμένους δουλειά, αλλά υποστηρίζει πως μπορεί να τους κάνει πλούσιους στο άψε – σβήσε. Ο «Touray», όπως είναι το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο, λέει πως οι περισσότεροι πελάτες τον επισκέπτονται για να τους βοηθήσει να βρουν μια θέση στη συρρικνωμένη αγορά εργασίας. 


Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου