Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Τίτη σήμερα 19 Μαρτίου....

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ: Το έθιμο του "χόνδρου"


Όπως είναι γενικά παραδεκτό η λαϊκή παράδοση καλό είναι να μην παραμένει μόνο απλό έκθεμα ενός μουσείου, αλλά παράλληλα να βιώνεται κατά το δυνατόν και να μεταλαμπαδεύεται  στους νεώτερους ζωντανή αλλά και διδακτική.
Τα παραπάνω υλοποιεί από χρόνια και με τον καλύτερο τρόπο ο Λαογραφικός...
και Χορευτικός Σύλλογος Αμφίκλειας <Η ΔΙΑΔΙΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ,> ο οποίος πέρα από τα θεματικά Μουσεία που διατηρεί [Μουσείο Άρτου & Μουσείο Επαγγελμάτων], πραγματοποιεί και ουσιαστικές αναβιώσεις της αξιόλογης τοπικής λαϊκής παράδοσης. 
Ένα ακόμα παράδειγμα, έχει προηγηθεί άλλωστε η γιορτή της μεσοσπορίτισσας (21 ΝΟΕ.), είναι και η αποψινή, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  παραμονή του Αγίου Νικολάου, ετήσια εκδήλωση αναβίωσης του εθίμου  <Χόνδρος.> Όλα εξελίχθηκαν σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο <χόνδρος> πεντανόστιμος και το χειμωνιάτικο κρύο συγκέντρωσε πολυάριθμους Αμφικλειώτες και επισκέπτες γύρο από το καζάνι με το ζεστό περιεχόμενο.
Ένα χορευτικό τμήμα του Συλλόγου έδωσε τον τόνο της γιορτής, χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας.  
Η παρασκευή σε κάθε σχεδόν σπίτι του Χόνδρου, {χυλώδες εύγευστο ζεστό έδεσμα με βάση το σιτάρι},  την παραμονή της γιορτής του Αγίου Νικολάου, σηματοδοτούσε στην κατ’ εξοχήν τότε αγροτική Αμφίκλεια, το τέλος της σποράς των δημητριακών και των εξωτερικών αγροτικών ασχολιών λόγω του καιρού, αλλά και λόγω των σημαντικών γιορτών της Χριστιανοσύνης που ακολουθούσαν.

Δ. Ι. Καλπύρης
Αμφίκλεια





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου