Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Πέμπτη 18 Απριλίου σήμερα......

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Στη μνήμη του σπουδαίου Γεωργίου Παπανικολάου

Μισός αιώνας συµπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Γεωργίου Παπανικολάου, στις 19 Φεβρουαρίου 1962. Μισός αιώνας κατά τη διάρκεια του οποίου πραγµατοποιήθηκε ανυπολόγιστος αριθµός εξετάσεων τραχηλικού επιχρίσµατος και εκατοµµύρια γυναικών ...διασώθηκαν από τον καρκίνο του ταχήλου της µήτρας....

Σύµφωνα µε µετριοπαθείς υπολογισµούς, η θνησιµότητα από αυτόν τον γυναικείο καρκίνο έχει µειωθεί διεθνώς κατά 75% χάρη σε µια εξέταση που, οκτώ δεκαετίες µετά την ανάπτυξή της, παραµένει ακόµη σε ευρύτατη χρήση.
Το 2012 είναι από την UNESCO έτος επετείου των 50 χρόνων από το θάνατο του Γεωργίου Παπανικολάου, του Έλληνα γιατρού, βιολόγου και ερευνητή (1883-1962), ώστε να εορταστεί παγκοσμίως η προσφορά του σπουδαίου Κυμαίου επιστήμονα στην ανθρωπότητα.

Η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Κέντρο UNESCO για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια, σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή και την Παιδαγωγική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, 6-8 μ.μ, στο ξενοδοχείο Makedonia Palace, τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του σπουδαίου γιατρού. 
Στην εκδήλωση θα παρεβρεθούν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.O Γεώργιος Παπανικολάου, αμέσως μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ, πουλούσε χαλιά. Χρειάστηκε χρόνο κι επιμονή για να πείσει ότιι η κυτταρική µορφολογία µπορούσε να αποτελέσει πρώιµο δείκτη καρκινογένεσης. 

Οι µόνοι που ήταν πραγµατικά πεπεισµένοι από την αρχή ήταν ο ίδιος ο Παπανικολάου και η αφοσιωµένη σύζυγός του Ανδροµάχη (Μάχη) Μαυρογένη, η οποία ήταν απόγονος της Μαντώς Μαυρογένους. Τόση ήταν η αφοσίωση της Μάχης στον Γεώργιο ώστε αποφάσισε να µην κάνει παιδιά για να µπορεί να είναι πάντα διαθέσιµη για κείνον, είτε ως βοηθός του στο εργαστήριο, είτε ως οδηγός στις µετακινήσεις του (ώστε εκείνος να µελετά κατά τη διαδροµή), είτε ως πάροχος τραχηλικού επιχρίσµατος σε ηµερήσια βάση, όταν εκείνος µελετούσε τις αλλαγές του τραχηλικού επιθηλίου κατά τη διάρκεια του έµµηνου κύκλου.
"Δεν μετάνιωσα ποτέ για την επιλογή μου", είχε γράψει η ίδια.     
enikos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου