Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ο δήμος Δελφών ζητά να ακυρωθεί η έρευνα κοιτασμάτων βωξίτη

Προσέφυγε στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης

Ο δήμος Δελφών με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητά να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της διεύθυνσης μεταλλευτικών και βιομηχανικών ορυκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σε αυτή την απόφαση εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη έρευνας κοιτασμάτων βωξίτη στις περιοχές Στρόμη, Πανουριά, Καλοσκοπή και Προσήλιου του δήμου Δελφών Φωκίδας.

Ειδικότερα, ο δήμος υποστηρίζει... ότι εντός της ευρύτερης περιοχής του όρους Γκιώνα θα πραγματοποιηθούν 600 γεωτρήσεις βάθους από 100 έως 300 μέτρα.

Οι γεωτρήσεις αυτές, σύμφωνα με το δήμο Δελφών, θα διενεργηθούν εντός της Γκιώνας που έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000 και έχει χαρακτηριστεί ως ειδική ζώνη διατήρησης και μέσα στην ειδική ζώνη διατήρησης της Γκιώνας, καθώς και σε ζώνη ειδικής προστασίας για την ορνιθοπανίδα, αλλά και εντός δημόσιας δασικής έκτασης.

Ο δημοτικός φορέας τονίζει, ότι η έγκριση της μελέτης είναι αντίθετη στο άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, αλλά και τη νομοθεσία, καθώς θα επέλθει αλλοίωση, υποβάθμιση και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής που θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις.

Επίσης, από τις γεωτρήσεις θα προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στο οικοσύστημα της περιοχής, θα υπάρξει διατάραξη της οικολογικής προστασίας και θα επέλθει βλάβη στην πανίδα και χλωρίδα της επίμαχης περιοχής, καθώς και στους υδάτινους πόρους.

Ήδη ο δήμος Δελφών έχει προσβάλει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο και την υπουργική απόφαση (20.9.2011) για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για διενέργεια των ερευνητικών γεωτρήσεων.
 newsbeast.gr

1 σχόλιο:

  1. Το σωστό θά ήταν να γραφεί ότι ο Δήμαρχος "σύρθηκε" στο να καταθέσει την προσφυγή, γιατί δεν τον έπαιρνε αλλοιώς. Το να επικαλείται ο κος Φουσέκης το άρθρο 24 του Συντάγματος για την καταστροφή του περιβάλλοντος, όταν πρίν από 2 χρόνια, χωρίς να του το ζητήσει κανείς και χωρίς να είναι αρμόδιος, "πρότεινε" στους κατοίκους του Λιδωρικίου, να δεχθούν τα (συμφωνημένα απ' αυτόν με την S&B) αντισταθμηστικά ωφέλη για να υποχωρήσουν στο έγκλημα που εξακολουθεί να γίνεται στην θέση "Βλαχοθανάση", είναι ξεπεσμός για για την ισόνομη πολιτεία και προσβολή για την μνήμη των ψηφοφόρων. Ποιός σαν Νομάρχης ενέκρινε το Λατομείο στην Πολύδροσο; Το άρθρο 24 του Συντάγματος δεν ισχύει στο Λαρνάκι της Ιτέας, δεν ισχύει στην Αργοστήλια, δεν ισχύει στα Καστέλλια; Τόσος ξεπεσμός και όλοι να παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου που συζητάει για τον τρόπο ταφής μας;
    Σύρθηκε λοιπόν ο κος Φουσέκης κι εκτίμηση σε τέτοιους ανθρώπους δεν πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή