Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Κυριακή 20 Απρλίου σήμερα.....

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ Χ.Κ. ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ - Το οικονομικότερο Χ.Κ στην Ελλάδα σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του

ΤΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Για την περιοχή μας είναι  ίσως το μοναδικό κίνητρο, κυρίως το χειμώνα για την προσέλευση επισκεπτών, με αποτέλεσμα την οικονομική  συντήρηση των Παραπαρνάσσιων κατοίκων.
Άξιζε λοιπόν ένα επιτόπιο ρεπορτάζ ...
του ''Πολύδροσος Παρνασσού'', να γνωρίσουμε πώς πήγε η προηγούμενη περίοδος, τι προβλέπεται για την τρέχουσα και τι προοπτικές υπάρχουν για τον εκσυγχρονισμό του κέντρου.
Ζητήσαμε από την Διοίκηση  να μας αναλύσει αν ανταποκρίνονται τα σχόλια ότι το Χ.Κ Παρνασσού είναι από άποψη τιμών απλησίαστο για τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα.
Οι απαντήσεις που δόθηκαν καταγράφονται παρακάτω .


Η περσινή χρονιά ήταν μια πολύ καλή χρονιά χάρη στις άφθονες χιονοπτώσεις που επέτρεψαν την πλήρη λειτουργία του ΧΚΠ τόσο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων όσο και για όλη τη σαιζόν χωρίς να χαθεί κυριολεκτικά ούτε μια μέρα!
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να έχουμε σημαντική προσέλευση χιονοδρόμων,
ιδίως τις καθημερινές αξιοποιώντας και την έκπτωση που προσφέραμε στα ski bus,
που επηρέασε απροσδόκητα θετικά τα έσοδα. Μάλιστα η προσέλευση χιονοδρόμων και επισκεπτών έφτασε τους 148.468 και θεωρείται μια από τις καλύτερες όλων των εποχών,
πόσο μάλλον εάν αναλογιστούμε και την περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα.

 Πρώτη προτεραιότητα είναι η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία των εγκαταστάσεων του ΧΚΠ.
 Πάνω σε αυτό το θέμα μπορώ να ας διαβεβαιώσω ότι τα πάμε πολύ καλά και ότι το βουνό θα λειτουργήσει για άλλη μια χρονιά άψογα!
Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος  θα ξεκινήσουμε τη σαιζόν στις 15 Δεκεμβρίου και θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος Απριλίου.

 Στόχος μας είναι η πλήρη λειτουργία του βουνού τα σαββατοκύριακα και τις αργίες και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη τις καθημερινές.

Επίσης έχοντας πάντα κατά νου τη δύσκολη οικονομική συγκυρία  απορροφούμε αύξηση λειτουργικών εξόδων (πετρέλαιο, ΔΕη, ΦΠΑ) και  συνεχίζουμε και φέτος τις προσφορές για όσους έρχονται στο βουνό με τα ski bus.
Ακόμη θα διατηρήσουμε τις προσφορές μας στα εισιτήρια πολλαπλών ημερών και στα εισιτήρια ειδικών κατηγοριών (νήπια, μαθητές, τρίτη ηλικία, αθλητές, γκρουπ κ.λπ.).
Αξίζει να επισημάνουμε ότι η  έκπτωση 50% για μαθητές ηλικίας 5-18 ετών  καθώς και η παροχή guest  1€ στο κάθε πλέον του β’ παιδιού οικογένειας αποτελούν  πρωτότυπες εφαρμογές του ΧΚΠ.
Είναι εύκολο να αποδειχθεί ότι το ΧΚΠ  είναι το οικονομικότερο  Χ.Κ στην Ελλάδα  σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες του  δηλ ευρώ ανά παρεχόμενο αναβατήρα ή πίστα
καθώς και το πιο αξιόπιστο δηλ. ημέρες λειτουργίας αναβατήρα ανά σαιζόν .
Επίσης  η καθιέρωση 12ωρης λειτουργίας του ΧΚΠ κάθε Σάββατο, πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, αγκαλιάστηκε από τον κόσμο!
Οι παρατάσεις στο ωράριο λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου ανάλογα με τον καιρό και τις προσελεύσεις άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις.
Τέλος τα διάφορα events, με σπουδαιότερο το Word Snow Day που ήταν αφιερωμένο στα παιδιά και διεξήχθει σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Χιονοδρομίας (FIS).
Λειτούργησε επίσης πολύ καλά to web ticket καθώς και η εκπαίδευση  στους αλπικούς κινδύνους και στην αρτιότερη γνωριμία με το βουνό   πολλών φίλων χιονοδρόμων  από επαγγελματίες Οδηγούς βουνού (π.χ κατέβασμα χαραδρας Βελίτσας 03/2012)

Φυσικά το ΧΚΠ δεν μπορεί ,ούτε επιθυμεί να συγκριθεί  με ΧΚ των  ‘Αλπεων ή του Καναδά  όπου μεγέθη και συνθήκες είναι μη συγκρίσιμες .
 Τυχόν συγκρίσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ελληνική ιδιαιτερότητα. Μέλημα μας  είναι την ελληνική ιδιαιτερότητα  (ηλιοφάνεια, τρόπος ζωής κ.λπ) να την μετατρέψουμε σε συγκριτικό πλεονέκτημα του ΧΚΠ

1. Στόχοι ΧΚΠ

  1. Διατήρηση ασφαλούς και  εύρυθμης/ ελκυστικής  λειτουργίας (π.χ 12ωρη λειτουργία κάθε Σάββατο, καθημερινή λειτουργία στο μεγαλύτερο δυνατό  εύρος του βουνού )

  1. Επίτευξη βιώσιμης λειτουργίας , ελαχιστοποίηση εξόδων , βελτιστοποίηση εσόδων .
Η  ζημία ΧΚΠ ανά προσέλευση  έχει μειωθεί  σταδιακά από 21€ (το 2007)  σε 3 € (το 2011)  χάρη στην αύξηση των προσελεύσεων και την μείωση των εξόδων του ΧΚΠ  που παρουσιάζει το ΧΚΠ τα τελευταία 5 χρόνια .

  1. Λειτουργική τακτοποίηση . Έκδοση πολεοδομικών και περιβαλλοντικών απαιτούμενων  αδειοδοτήσεων.

  1. Εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων  Είναι σε εξέλιξη το έργο 15Μ € για  αντικατάσταση των αναβατήρων Αφροδίτη, Βάκχου, Δία και δικτύου Μέσης τάσης. Αναμένεται δημοπράτηση έργου 14,5Μ € εκσυγχρονισμού Ερμή, Ηνίοχου, Ήρας

  1. Αειφόρος ανάπτυξη .
     Ανάπτυξη
 αφενός  φιλοπεριβαλλοντικών υποδομών για  διαχείριση       Ενέργειας (αιολικό πάρκο),      Νερού (λιμνοδεξαμενή) ,           Απορριμμάτων (βιολογικός καθαρισμός , πιστοποίηση κατά ΕΜΑS),
 αφετέρου 12μηνων και εξωχιονοδρομικών δραστηριοτήτων.

  1. Προώθηση πωλήσεων-Marketing  . Προσέλκυση νέων πελατών  από λεκανοπέδιο Αττικής καθώς και αλλοδαπού τουρισμού (υπάρχει θετική προοπτική). Ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων ΧΚΠ (αλπικός όγκος,  κεντροβαρή θέση στην Ελλάδα,  , εγγύτητα στη Αττική , πολλαπλές δυνατότητες διαμονής).
Προσέλκυση και μη χιονοδρόμων  με την βοήθεια των νέων αναβατήρων τύπου combi , φέρουν δηλ.  και 6θέσιες καρέκλες και 8 θέσιες γόνδολες

Προχωρεί κανονικά η διαδικασία για τον εκσυγχρονισμό των αναβατήρων Αφροδίτη, Βάκχος και Δίας.
Ο ανάδοχος του έργου (Doppelmayr) έχει ήδη ξεκινήσει (05/2012) τις προκαταρκτικές εργασίες και προβλέπεται να αποπερατώσει το έργο μέσα στην επόμενη διετία.
Επιπλέον συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας να εντάξουμε στα ΕΣΠΑ και τους αναβατήρες Ήρα, Ηνίοχο και Ερμή ώστε να εκσυγχρονιστεί και η Φτερόλακα.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ακούγεται  μια γκρίνια  από διάφορους αυττοχρηζόμενους  γκουρού της ελληνικής χιονοδρομίας για τα «κακά του συστήματος και του ΧΚΠ»   ,
μέχρι στιγμής  από όσο  είμαι σε θέση να γνωρίζω δεν έχει κατατεθεί καμία πρόταση  επιστημονικά τεκμηριωμένη (δηλ. να ξεπερνά το brainstorming του καφενείου),  ρεαλιστική , εφικτή , στοχεύουσα στο κοινό  συμφέρον.

 Το ΧΚΠ έχει ανάγκη την κριτική και την επιδιώκει για να βελτιωθεί . Άλλωστε έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης .
 Αλλά  η κάθε κριτική  καλό είναι να βασίζεται στην ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ,στην ΚΑΛΗ ΠΙΣΤΗ  και στο πρακτικό αποτέλεσμα και όχι στην θεωρητικολογία ,
αλλιώς καταντάει μίζερη γκρίνια που απλά «πριονίζει»  το κλαδί  όπου όλοι καθόμαστε δηλ. τον Παρνασσό.



ΧΚΠ και τοπική κοινωνία
Το ΧΚΠ επιθυμεί  ΚΑΙ επιδιώκει συνέργειες με την τοπική κοινωνία  εδώ και χρόνια.
Σε συνέχεια της από 11/9/2011 συνάντησης στο αμφιθέατρο της Αράχωβας (πρωτοβουλία ξενοδόχων Αράχωβας),
και μετά την σχετική συζήτηση για κοινή συμμετοχή όλων των όμορων Δήμων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού στην έκθεση «Φιλοξενία 2012»,
 δεν εστάλει εν τέλει καμία ηλεκτρονική επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος συνδιοργάνωσης και κοινής συμμετοχής στην εν λόγο έκθεση.

Κατόπιν όλων των παραπάνω το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού μαζί με την κοινοπραξία Μεσόγειος/Νουλικας καθώς και τη Ένωση Ξενοδόχων Αράχωβας, απ οπού ξεκίνησε και η ιδέα αυτή, θα προχωρήσουν την συμμετοχή στην τουριστική έκθεση Φιλοξενία 2012. (20-25/11/2012)



1 σχόλιο:

  1. den mou vgenei apo to mialo oti i prosklisi gia alli mia fora gia tin simmetoxi stin filoxenia dothike tin teleutaia stigmi.i tsouxtra

    ΑπάντησηΔιαγραφή