Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Τρίτη 23 Απριλίου..... η εορτή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου μεταφέρεται τη Δευτέρα, 6 Μαΐου 2024.....Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.....

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ελεγκτές του ΓΛΚ σε 51 δήμους και φορείς του δημοσίου μεταξύ των οποίων ο Δήμος Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου και άλλοι Δήμοι της Στερεάς)


Έφοδος από ελεγκτές του Γενικού Λογιστήριου του Κράτους σε Υπουργεία, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, Περιφέρειες και Δήμους (μεταξύ των οποίων ο Δήμος Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου και άλλοι Δήμοι της Στερεάς).

Έφοδο με ελεγκτές σε φορείς του δημόσιου τομέα στους οποίους περιλαμβάνονται και δυο υπουργεία (Παιδείας, Άμυνας) πραγματοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε μια προσπάθεια να ανακόψει τον αλματώδη ρυθμό αύξησης των οφειλών που συσσωρεύσει το δημόσιο προς ιδιώτες και προμηθευτές. 

Με απόφαση του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ.Χρήστου Σταϊκούρα συστήνονται διμελή ελεγκτικά συνεργεία τα οποία θα μεταβούν επί τόπου στην έδρα των φορέων που θα ελεγχθούν για να διαπιστώσουν αν τηρούνται οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες για την συγκράτηση της συσσώρευσης οφειλών προς ιδιώτες, οι οποίες αποτελούν και μια μεγάλη διαρροή κρατικού χρήματος από τον προϋπολογισμό, υπονομεύοντας την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. 

Ειδικότερα, οι ελεγκτές θα διαπιστώσουν αν τηρούνται τρεις συγκεκριμένες προϋποθέσεις:  

α) εάν έχει ορισθεί προϊστάμενος Οικονομικών Υπηρεσιών, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, β) εάν τηρείται πλήρως λειτουργικό Μητρώο Δεσμεύσεων,
γ) θα διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους δημιουργούν απλήρωτες υποχρεώσεις.


Οι φορείς του δημοσίου που θα ελεγχθούν είναι:


  • Υπουργεία: Παιδείας και Άμυνας, 
  • Νοσοκομεία: Ρίου, Ηρακλείου, Παπαγεωργίου, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης Αχέπα, Λάρισας, Θεαγένειο, Παπανικολάου, Χανίων «Αγιος Γεώργιος», Ηρακλείου Βενιζέλειο,
  • Πανεπιστήμια: ΠανεπιστήμιοΘεσσαλίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, 
  • Δήμοι: Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Ηρακλείου, Κατερίνης, Ιωαννίνων, Πέλλας, Αιγιαλείας, Τρικαίων, Καλαμπάκας, Καλαμάτας, Πατρέων, Σερρών, Κορδελιού, Δίου, Βόλου, Πυλαίας, Τανάγρας, Δυτικής Αχαϊας, Βέροιας, Παύλου Μελά, Χαλκιδαίων, Ελασσόνας, Νεάπολης- Συκαιών, Πολύγυρου, Νεστορίου, Ερύμανθου, Αλιάρτου, Εορδαίας, Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου, Μεσσήνης, 
  • Περιφέρειες:  Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας.

Να σημειωθεί ότι το δημόσιο χρωστά συνολικά προς ιδιώτες το αστρονομικό ποσό των 7,9 δισ. ευρώ, με το σχετικό ποσό να έχει αυξηθεί από την αρχή του έτους κατά 2 δισ. ευρώ.  

Αυτό δείχνει ότι παρά τις εντολές που με εγκυκλίους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχουν δοθεί στους φορείς του δημοσίου για συγκράτηση των δαπανών τους, αυτοί αναλαμβάνουν συνεχώς νέες υποχρεώσεις χωρίς όμως να διαθέτουν τους πόρους για την ικανοποίησή τους. 

Επίσης η μη εκταμίευση ποσών για την πληρωμή οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα είναι και ένας τρόπος που εφαρμόζει η κυβέρνηση προκειμένου να εμφανίζεται ότι συγκρατεί τις δαπάνες του δημοσίου. 

Με βάση τα τελευταία στοιχεία τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς ιδιώτες ξεπερνούν τα 4,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο 1,3 δισ. χρωστάει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τα νοσοκομεία οφείλουν 1,7 δισ. ευρώ, οι ΔΕΚΟ 3,2 δισ. ευρώ, τα υπουργεία 910 εκατομμύρια ευρώ και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 735 εκατομμύρια ευρώ.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι φέτος το δημόσιο θα εξοφλήσει 3,5 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του και άλλα 3,5 δισ. ευρώ το 2013.

Τα ποσά αυτά θα εξευρεθούν από τις δόσεις του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας από τους δανειστές της (ΕΕ, ΔΝΤ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου