Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα Παρασκευή, 19 Απριλίου, η Εκκλησία γιορτάζει τον Ακάθιστο ύμνο......

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Στο απυρόβλητο οι "φεουδάρχες" - Στο στόχαστρο και πάλι μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες

Στο συρτάρι παραμένει περιέργως μία από τις πολλές -ως φαίνεται- λίστες του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά συνολικά 1.750 υψηλά πρόσωπα, τα οποία προχώρησαν σε πωλήσεις ακινήτων...
χωρίς ωστόσο να καταβάλουν εν τω μεταξύ ούτε ένα ευρώ σε φόρους.

Αν και οι έλεγχοι έχουν ολοκληρωθεί, δεν έχει εισπραχθεί τίποτα από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ.. Επιπλέον, για όσες υποθέσεις οι ελεγκτικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμενόταν να ολοκληρωθούν εντός των προσεχών μηνών, το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε πρόσφατα να αναθέσει τους ελέγχους σε άλλες υπηρεσίες, με συνέπεια να ακυρωθούν τα προηγούμενα πορίσματα και οι έλεγχοι να διενεργηθούν εκ νέου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στη λίστα περιλαμβάνονται εφοπλιστές, επιχειρηματίες, δικηγόροι, μηχανικοί, πρώην βουλευτής, με τους περισσότερους να δραστηριοποιούνται σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη.

Οι 1.750 φορολογούμενοι με μεγάλη οικονομική επιφάνεια εντοπίστηκαν την άνοιξη του 2011 και θεωρήθηκαν ύποπτοι για φοροδιαφυγή, καθώς βρέθηκαν ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να έχουν δηλώσει στην εφορία εισοδήματα από εμπορικού χαρακτήρα αγοραπωλησίες ακινήτων.

Συγκεκριμένα, κατόπιν ηλεκτρονικών διασταυρώσεων που διενήργησαν οι υπηρεσίες, διαπιστώθηκε ότι πολλοί δεν εμφάνισαν στην εφορία εισοδήματα από πωλήσεις οικοδομών, τις οποίες προηγουμένως είχαν αγοράσει ή κατασκευάσει. Τα εισοδήματα αυτά πρέπει κανονικά να δηλώνονται ακόμη κι από φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επιτηδευματίες, σύμφωνα με το άρθρο 28 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Οι διασταυρώσεις στοιχείων με τις οποίες εντοπίστηκαν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι διενεργήθηκαν βάσει του Elenxis. To 2011 καταρτίστηκε η λίστα των 1.750 φυσικών προσώπων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που εντοπίστηκαν ως ύποπτοι φοροδιαφυγής. Στη συνέχεια, με απόφαση του πρώην υπ. Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, η διενέργεια όλων των ελέγχων ανατέθηκε σε 32 ειδικά συνεργεία από 98 συνολικά εξειδικευμένους φοροελεγκτές.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου