Translate

ΕΡΩΧΟΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

....Σήμερα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024, τιμάται η μνήμη των: Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου . .....

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Γνωριμία με την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας Φωκίδας



Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας
"Δεν αλλάζουμε τη διάγνωση αλλά τη μοίρα του ανθρώπου." (Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος)
Η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας είναι επιστημονικό Σωματείο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό. Ιδρύθηκε το 1981 και από τότε έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με την Ψυχική Υγεία και παράλληλα έχει συμβάλλει ιδιαίτερα στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα. Μια ομάδα συνεργατών με τον Π. Σακελλαρόπουλο από το 1964 άρχισε να εργάζεται για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στη χώρα μας,
εμπνευσμένη από το πνεύμα της Κοινωνικής - Κοινοτικής Ψυχιατρικής. Άρχισαν να δουλεύουν το μοντέλο της Ψυχιατρικής Περίθαλψης στο σπίτι του αρρώστου (Ψ.Π.Σ.Α.). Έκτοτε, επεκτείνει τις δραστηριότητες διαρκώς σε διάφορες υποβαθμισμένες περιοχές της επικράτειας.
Οι παρεχόμενες από την Εταιρεία υπηρεσίες καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα των ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών αναγκών των κατοίκων των περιοχών όπου λειτουργούν δομές της και συγκεκριμένα, του Νομού Φωκίδας και όμορων νομών, του Νομού Φθιώτιδας, του Νομού Έβρου και ευρύτερα της Θράκης, και του Νομού Αττικής.
Η Εταιρεία επιδιώκει πρωτίστως την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, την έγκαιρη αντιμετώπισή τους και την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των ψυχικά ασθενών. Βασικό χαρακτηριστικό των προληπτικών και θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι ότι αυτές παρέχονται στην κοινότητα και διαπνέονται από το πνεύμα και την ιδεολογία της Κοινωνικής Ψυχιατρικής. Πιστεύουμε ότι η εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (πρωτοβάθμια) θα πρέπει να σηκώνει το ουσιαστικότερο βάρος των υπηρεσιών που έχει ανάγκη ένας πληθυσμός. Το νοσοκομείο και το ψυχιατρείο βοηθούν μόνον όταν συνεργάζονται στενά και εναρμονίζονται με τις προσπάθειες των εξωνοσοκομειακών δομών. Χωρίς αυτές, μοιραία, οι νοσοκομειακές υπηρεσίες οδηγούν τον πάσχοντα στην ασυλοποίηση.
Παράλληλα με την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας η Εταιρεία υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ως στόχο τη δημιουργία στελεχών υψηλής εξειδίκευσης, τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας και θα συνδράμουν στην ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αναπτύσσοντας και αναβαθμίζοντας τις εξωνοσοκομειακές δομές και υπηρεσίες ψυχικής υγείας της Χώρας.
Οι πόροι της Εταιρείας προέρχονται αποκλειστικά από επιδοτήσεις, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χορηγίες και δωρεές.
Η Ε.Κ.Ψ.Ψ.Υ. έχει αναπτύξει και υλοποιεί μια σειρά δραστηριοτήτων για την προαγωγή της ψυχικής υγείας στη Φωκίδα, όπως:
* Λειτουργία Οικοτροφείων και Προστατευμένων διαμερισμάτων στην Άμφισσα, για την προαγωγή της αποασυλοποίησης των ασθενών από τα μεγάλα ψυχιατρικά νοσοκομεία, της φροντίδας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης των ψυχικά ασθενών. * Παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες.
* Δημιουργία Κινητής Μονάδας Ψυχικής υγείας στο Νομό Φωκίδας, για την παροχή υπηρεσιών πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού μέσα στην τοπική κοινότητα. Στο πλαίσιο της λειτουργίας των Κινητών Ψυχιατρικών Μονάδων εφαρμόζεται η Ψυχιατρική Περίθαλψη στο Σπίτι του Αρρώστου.
Τα κλιμάκια που λειτουργούν στην Φωκίδα είναι τα εξής: Άμφισσας, Ιτέας (Κέντρο Υγείας Ιτέας), Δελφών - Χρισσού (Αγροτικό Ιατρείο Δελφών και Χρισσού), Γαλαξιδίου / Ερατεινής (Αγροτικό Ιατρείο Γαλαξιδίου / Ερατεινής), Δεσφίνας (Αγροτικό Ιατρείο Δεσφίνας), Λιδορικίου (Κέντρο Υγείας Λιδορικίου) και Γραβιάς - Πολύδροσου - Αμφίκλειας (Αγροτικά Ιατρεία Γραβιάς, Πολύδροσου, Αμφίκλειας).
* Δραστηριότητες Αγωγής Κοινότητας για την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού αναφορικά με την ψυχική νόσο και την αλλαγή της στάσης του απέναντι σε αυτή.
* Εκπαιδευτικά Προγράμματα στελεχών ψυχικής υγείας, που έχουν ως στόχο τη δημιουργία στελεχών υψηλής εξειδίκευσης, τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
* Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με ψυχοκοινωνικά προβλήματα για την (επαν)ένταξή τους στην αγορά εργασίας.
* Συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς ψυχικής υγείας.
Στις αρχές του 2012 η Ε.Κ.Ψ.Ψ.Υ. έλαβε τις εγκρίσεις σκοπιμότητας για την υλοποίηση των παρακάτω Προγραμμάτων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Εθνικού Στρατηγικού (ΕΣΠΑ) 2007 - 2013. Το νομό Φωκίδας αφορούν οι παρακάτω:
1. Πρόγραμμα Ευαισθητοποίησης - Ενημέρωσης του Πληθυσμού σε Θέματα Ψυχικής Υγείας. Σκοπός του Προγράμματος είναι η αλλαγή της στάσης της κοινότητας απέναντι στην ψυχική νόσο και η προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, η προαγωγή της ψυχικής υγείας του πληθυσμού και η πρόληψη των ψυχικών διαταραχών, καθώς και η ψυχοκοινωνική επανένταξη των ψυχικά ασθενών στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που επιτελείται στη χώρα. Το πρόγραμμα θα έχει διετή διάρκεια (2012-2014) και θα υλοποιηθεί σε έξι γεωγραφικές περιοχές: Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Λαμία, Φωκίδα, Βόλο και Κυκλάδες.
2. Ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Ημέρας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με ψυχικές διαταραχές που διαβιούν στην κοινότητα (Ν. Φωκίδας).
3. Δικτύωση και συνεργασία Κινητών Μονάδων και διασύνδεσή τους με Φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πανελλαδικό επίπεδο - Διενέργεια 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου των Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας που έχουν συσταθεί και λειτουργούν στη χώρα μας στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος «Ψυχαργώς».
4. Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Κοινοτικής Θεραπείας: Δομή Αττικής (Οικοτροφείο Α΄ και Β΄, Κέντρο Ημέρας για ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με καρκίνο), Δομή Φωκίδας (Οικοτροφείο και Κινητή Μονάδα), Δομή Θράκης (Οικοτροφείου Α΄ και Β΄κα Κινητή Μονάδα) και Μονάδα Λαμίας (Οικοτροφείο).
5. Ίδρυση και λειτουργία Προστατευμένων Διαμερισμάτων για την εγκατάσταση λειτουργικών ασθενών (Αττική 2, Λαμία 1, Φωκίδα 2, Αλεξ/πολη 1).
Τα Προγράμματα χρηματοδοτούνται από το συγχρηματοδοτούμενο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» του ΕΣΠΑ 2007 - 2013.
Όλες οι υπηρεσίες της Εταιρείας προσφέρονται δωρεάν στον πληθυσμό και έχουν ως στόχο την πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας και την έγκαιρη παρέμβαση σε αυτά.
Πληροφορίες:
τηλ. 2265022924, φαξ 2265022600
ekpsfoki@otenet.gr, www.ekpse.gr

ΠΗΓΗ : zofokida.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου